Loading

Είμαστε 70% νερό!

svg25 Σεπτεμβρίου, 2019HealthybeezΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σε αυτό το άρθρο αποφάσισα να το φιλοσοφήσω λιγάκι και θα αρχίσω με το γνωστό σε όλους ρητό ‘’είσαι στο αίμα, στις φλέβες, στα κύτταρα μου’’ της γνωστής μας Άννας. Φυσικά μιλούσε για το νερό όπου δεν υπάρχει σημείο στο σώμα μας που να μην έχει έστω και ένα μόριο νερού. Η σημαντικότητα του νερού φαίνεται και στο ότι ο άνθρωπος πεθαίνει μόλις σε μια βδομάδα χωρίς να πιει νερό.

Τι κάνει λοιπόν αυτό το νερό στο σώμα μας και είναι τόσο σημαντικό;

Η σημαντικότερη λειτουργία του είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας του σώματος. Επιπλέον όμως μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλο το σώμα, (το αίμα αποτελείται από νερό κατά 78%) αποβάλλει άχρηστες ουσίες από τον οργανισμό και προστατεύει τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις και τα ζωτικά μας όργανα (ο εγκέφαλος σου περιβάλλεται από νερό για μείωση των κραδασμών).

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε για να διατηρούμε την υγεία μας και να μην έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις;

Αρχικά και η υπερκατανάλωση νερού και η αφυδάτωση είναι εξίσου επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως την καταναλώση νερού. Η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει εμετό, ναυτία και πονοκέφαλους, ενώ σε ακραία σενάρια αραιώνει -διαλύει ουσίες όπως το νάτριο στον οργανισμό και έτσι διασπώνται τα κύτταρα μας με καταστροφικά αποτελέσματα. Η αφυδάτωση από την άλλη ξεκινά με το αίσθημα της δίψας, κούραση, σύγχυση και νεύρα. Επιπλέον προκαλεί πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες, σκουρόχρωμα ούρα και πυρετό. Αν έχεις λοιπόν κάποιο από τα πιο πάνω σε καθημερινή βάση υποψιάσου ότι ίσως δεν ποτίζεις αρκετά τον οργανισμό σου!

Τώρα λοιπόν αφού θέλουμε να αποφύγουμε τα πιο πάνω, πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε και κάθε πόσο;

Το σώμα σου εκτελώντας καθημερινά τις βασικές του λειτουργίες όπως η αναπνοή, η εφίδρωση στο δέρμα και η απώλεια ούρων και κοπράνων καταναλώνει 2-3 λίτρα νερό. Έτσι θα πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια ή 30ml/κιλό σωματικού βάρους ανελλιπώς σε καθημερινή βάση για την κάλυψη των βασικών αναγκών του οργανισμού. Εννοείται όχι μαζεμένα γιατί το σώμα θα πάρει όσο χρειάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή και το υπόλοιπο θα πάει τουαλέτα. Επειδή όμως κάποιοι δεν αρκούνται μόνο στις καθημερινές ανάγκες του σώματος και εκτελούν είτε έντονες εργασίες είτε αθλητικές δραστηριότητες, τότε ανάλογα με το τι κάνουν, πόση ώρα το κάνουν και κάτω από ποιες συνθήκες τότε θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη νερού.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η ζωή προήλθε διαμέσου του νερού παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι για να επιζήσει και να διατηρηθεί η οποιαδήποτε μορφή ζωή χρειάζεται το νερό. Είναι σημαντικό λοιπόν να κρατάς τα επίπεδα νερού στο σώμα σου σε φυσιολογικά επίπεδα για να στηρίζεις το σώμα σου και να το διατηρείς σε ομαλή του λειτουργία. Εκτός αυτού, προσωπικά η λέξη νερό μου θυμίζει παιχνίδι, χαρά και θετική διάθεση και οπότε έρχομαι σε επαφή με αυτό με κυριεύει το αίσθημα της απόλαυσης. Κοίτα λοιπόν να έρχεσαι πολύ συχνά σε επαφή με το νερό και μην ξεχνάς ότι το νερό είναι στο αίμα στις φλέβες και στα κύτταρα σου!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είμαστε 70% νερό!