Loading

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα – Λειτουργία και προοπτική!

Ίσως οι περισσότεροι από εμάς να μην έχουν δει τέτοιου είδους οχήματα. Έχουν 4 τροχούς, είναι μεγάλα, δεν κάνουν θόρυβο, κινούνται με μπαταρία… Ναι, καλά διάβασες, κινούνται με μπαταρία. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή τα «e-cars», όπως τα αποκαλούν οι βιομηχανίες αυτοκινήτων, έρχονται για να αντικαταστήσουν τα οχήματα με τους συνηθισμένους κινητήρες καυσίμων. Πάμε λοιπόν να εξερευνήσουμε πώς λειτουργεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και αν έχει αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον.

canva.com

Η γενική ιδέα

Ξεκινώντας από τα βασικά, οι δεξαμενές και υποδοχή καυσίμων αντικαθίστανται από υποδοχή «φόρτισης». Σε γενικές γραμμές, θα «φορτίζετε» το όχημά σας σαν το κινητό σας, αντί να του βάζετε καύσιμα. Εγκαθίστανται ηλεκτρικοί κινητήρες που χρησιμοποιούν μπαταρίες σε όλο το μήκος του οχήματος, μεταξύ των τροχών. Το μηχανικό σύστημα ταχυτήτων αφαιρείται και προστίθεται το 4-φασικό ηλεκτρονικό λογισμικό «Park-Drive-Reverse-Neutral», το οποίο μοιάζει με το κουτί ταχυτήτων αλλά δεν αποτελεί μηχανικά αλλά ηλεκτρονικά μέλη με λογισμικό αντί υδραυλική εγκατάσταση. Κάποιος μπορεί να το παρομοιάσει με Go-Kart ή αυτοκινητάκι του Λούνα Παρκ.

canva.com

Νέες προδιαγραφές

Αρχίζοντας από τα βασικά, το καλούπι και οι άξονες παραμένουν σχεδόν αμετάλλακτα. Σχεδόν, αφού τα νέα καλούπια θα κατασκευάζονται πλέον από προσμίξεις ανακυκλωμένου χάλυβα και χάλυβα άνθρακα, σημείο κατατεθέν που θα προσδίδει ένα ελαφρύτερο και πιο αεροδυναμικό καλούπι στο όχημα, μειώνοντας το συνολικό βάρος του οχήματος αλλά και την αντίσταση αέρα που προκαλείται εν κίνηση. Οι άξονες συνδυάζονται με τους κινητήρες μπαταρίας για να διευκολυνθεί η εκκίνηση και η ελάττωση του οχήματος.

canva.com

Οι μπαταρίες

Η μόνη πηγή ενέργειας για το αυτοκίνητο είναι οι μπαταρίες και συγκεκριμένα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, αυτές που χρησιμοποιούνται για τις κινητές μας συσκευές. Εντάξει. Εννοείται ότι ο αριθμός τέτοιων μπαταριών θα είναι μεγαλύτερος. Για παράδειγμα ένα ηλεκτρικό όχημα Tesla Model 3 έχει σε όλο το πάτωμα του οχήματος συνολικά 2170 μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες συνδέονται με σύστημα ψύξης και δρομολόγησης. Έτσι οι μπαταρίες δεν υπερθερμαίνονται, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται αναλόγως της κατάστασης (εκκίνηση- χαλαρή οδήγηση – έντονη οδήγηση). Οι δυνατότητες πλέον δεν περιγράφονται με χιλιόμετρα ανά λίτρα αλλά με χιλιόμετρα ανά φόρτιση. Δηλαδή, με μια φόρτιση βλέπουμε στην οθόνη ότι μπορούμε να διανύσουμε κάπου στα 400 χιλιόμετρα (οι δυνατότητες διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο). Αυτή η απόσταση για ένα άτομο που ζει στην Κύπρο είναι υπεραρκετή για να πάει από την μια άκρη της Κύπρου (π.χ. Αγία Νάπα) μέχρι την άλλη (π.χ. Κάτω Πάφος) και να επιστρέψει. Επίσης οι μπαταρίες μπορούν να φορτίσουν κάπου από 0% σε 70% για περίπου 30 λεπτά (ο χρόνος διαφέρει ανά μοντέλο).

canva.com

Η εμπειρία

Όσοι έχουν αλλάξει το παλιό τους αυτοκίνητο με ένα ηλεκτρικό δηλώνουν ότι η τεχνολογία αυτή είναι επαναστατική, καθώς η οδήγηση γίνεται παιχνίδι, η φόρτιση μια κανονική συνήθεια, ενώ για μικρές αποστάσεις και οικογένειες που κάνουν κούρσες μέχρι τα φροντιστήρια και πίσω στο σπίτι είναι ίσως μια από τις καλύτερες λύσεις για την καθημερινότητά τους αλλά και το πορτοφόλι τους. Η φόρτιση είναι θέμα ωρών και κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα γέμισμα σε πρατήριο. Η ώθηση που προσφέρει ένα ηλεκτρικό όχημα είναι σχεδόν ή και καλύτερη από μια ώθηση που προσφέρει το ίδιο μοντέλο με κινητήρα καύσης.

canva.com

Η προοπτική και το κόστος

Πρώτα από τα πιο κύρια σημεία που μας ενδιαφέρουν, το κόστος και οι επιλογές. Προς το παρόν, στην κυπριακή αγορά προσφέρονται κάπου στα 10 μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κυκλοφορήσουν κι άλλα μοντέλα. Οι τιμές ξεκινούν από τις €23000 για ένα διθέσιο και €33000 για ένα μικρό SUV για οικογένειες. Η διαφορά οφείλεται πρώτα στην ακόμη χαμηλή ζήτηση αφού ο κόσμος είναι σκεπτικός και επίσης στην αντικατάσταση καυσίμων με ηλεκτρισμού. Το «service» είναι σαφώς φθηνότερο από τα συμβατικά οχήματα. Σήμερα ένα μέσο κόστος υπολογίζεται σε περίπου €150 ετησίως. Το κόστος φόρτισης αναμένεται κάπου στα €5 για 200 χιλιόμετρα ή €0,232/χιλιόμετρο για φορτιστές από την ΑΗΚ και €0,285/χιλιόμετρο για οικιακή φόρτιση. Συνολικά, για μια πλήρη φόρτιση χρειάζονται μόνο €10.

Σε γενικές γραμμές τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μια ευέλικτη οικονομική και περιβαλλοντική λύση αφού μειώνοντας τους ρύπους που εκπέμπονται από τα συμβατικά αυτοκίνητα εξοικονομούμε χρήματα για καύσιμα και επιδιορθώσεις. Όμως, επειδή μας ενδιαφέρει ο «πράσινος χρυσός» και η δόξα του αυτοκίνητου πολυτελείας θα σας αφήσω με αυτό: Εάν σκεφτούμε την φύση, ίσως σώσουμε και το πορτοφόλι μας. Εκτός αυτού, είναι και της μόδας.

Πηγές:
eac.com.cy, eon.com, wikipedia.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: canva.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα – Λειτουργία και προοπτική!