Loading

Ιερουσαλήμ: Η ιερή πόλη που ανήκει σε όλους και σε κανέναν

Η Ιερουσαλήμ είναι απ’ τις πόλεις που όταν κάποιος γράψει γι’ αυτή, δεν μπορεί να αποδώσει ακριβώς ούτε αυτά που είδε ούτε αυτά που ένιωσε. Μια όμορφη πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αντιθέσεις μεταξύ παλιάς και νέας πόλης, τα χρώματα σε κάθε γωνιά της, η τοπική κουζίνα είναι αυτά που τραβάνε τον κάθε τουρίστα. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό και θετική εντύπωση είναι η ειρηνική συνύπαρξη τόσων ετερόκλητων στοιχείων, κυρίως θρησκευτικών.

Η αρχαία πόλη αποτελεί «κάστρο» (τα παλιά τείχη της πόλης κατά την αρχαιότητα), το οποίο περιβάλλεται από οχυρωμένα τείχη και κατά μήκος του τείχους υπάρχουν οκτώ πύλες που είναι και οι μοναδικές είσοδοι της πόλης.

Θρησκείες

Η Ιερουσαλήμ είναι πόλη η οποία αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής σημασίας. Η παλιά πόλη διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες:

  • Αρμένικη συνοικία
  • Χριστιανική συνοικία
  • Μουσουλμανική συνοικία
  • Εβραϊκή συνοικία.

Για  καθεμία ξεχωριστά απ’ αυτές τις θρησκείες υπάρχει ένας τόπος ιδιαίτερης θρησκευτικής λατρείας και προσευχής και μέσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Για την εβραϊκή θρησκεία το πιο σημαντικό σημείο είναι το «Δυτικό Τείχος» ή το «Τείχος των Δακρύων». Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση το τείχος αποτελεί μέρος του Ναού του Σολομώντα ο οποίος καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ. και του Δεύτερου Ναού της Ιερουσαλήμ που έχτισε ο Ηρώδης το 20 μ.Χ.

Οι πιστοί προσέρχονται στο τείχος και προσεύχονται σιωπηλά, συχνά ταλαντευόμενοι και πάντα έχοντας καλυμμένο το κεφάλι τους. Η αποχώρησή τους γίνεται πάντα με βήματα προς τα πίσω ως ένδειξη σεβασμού στην ιερότητα του σημείου.

Για την μουσουλμανική θρησκεία ο πιο σημαντικός τόπος λατρείας αποτελεί ο «Τρούλος ή Θόλος του Βράχου» που βρίσκεται επάνω στο Όρος του Ναού. Η θρησκευτική σημασία του προέρχεται από το λίθο, που βρίσκεται μέσα στο κέντρο του τεμένους, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία για Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, γιατί σύμφωνα με την παράδοση εκεί έγινε η θυσία του Αβραάμ.

Η θολωτή κατασκευή είναι εμπνευσμένη από το χριστιανικό Ναό της Αναστάσεως. Ολοκληρώθηκε το 692, γεγονός που καθιστά το Θόλο ένα από τα παλαιότερα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Tip -> Το ωράριο για να επισκεφθεί κανείς το Θόλο του Βράχου, είναι πολύ περιορισμένο και διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή και τις θρησκευτικές εορτές και τελετές.

Για τον Χριστιανισμό η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί τη «Γη της Επαγγελίας» των πιστών χριστιανών. Εκεί ήταν που ο Ιησούς Χριστός κήρυξε, έγινε ο Μυστικός Δείπνος, συνελήφθη, τέθηκε υπό δίκη, καταδικάστηκε σε θάνατο, σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς. Επομένως αποτελεί για τους πιστούς τόπο βαθιάς θλίψης, απόλυτης ερήμωσης και ταπείνωσης, ελπίδας και λύτρωσης. Εκεί χτυπά η ιερή καρδιά της χριστιανικής πίστης.

Το πιο ιερό μέρος για τους χριστιανούς αποτελεί ο Πανάγιος Τάφος, το μέρος όπου ενταφιάστηκε και αναστήθηκε ο Χριστός.

Αποτελεί την 14η στάση της «Οδού του Μαρτυρίου» (Via Dolorosa), όπως ονομάστηκε από την χριστιανική εκκλησία η διαδρομή που ακολούθησε ο Χριστός από τη φυλακή του (1η  στάση) μέχρι τον Γολγοθά όπου σταυρώθηκε (11η/12η στάση) και τον τάφο του.

Fun fact: Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, οι Αρμένιοι και οι Ανατολικοί Ορθόδοξοι, καθώς και οι Κοπτικοί, Αιθιοπικοί και Συριακοί Ορθόδοξοι έχουν παραδοσιακά δικαιώματα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου. Για κάθε έναν από αυτούς υπάρχει ξεχωριστό εκκλησάκι στο εσωτερικό του Ναού της Αναστάσεως ώστε να μπορούν να τελούν τις ακολουθίες τους.

Πέρα όμως από τα θρησκευτικά αξιοθέατα αξίζει η βόλτα στα σοκάκια τόσο της παλιάς πόλης όσο και έξω από τα τείχη αυτής. Η ζωή των ντόπιων όπως και η πόλη μοιάζει πολύ με τα πρότυπα και τους ρυθμούς της Ευρώπης.

Fun fact: Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εισόδων του ΑΕΠ.

Φαγητό

Όπως σε όλες τις χώρες της Ανατολής έτσι και στο Ισραήλ θα βρείτε παντού φαλάφελ, κοτόπουλο και σιροπιαστά γλυκά. Προτείνω το street food καθώς είναι ποιοτικά καλό και πιο οικονομικό.

Και εννοείται μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σιριοπιαστά γλυκά που θα βρείτε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της πόλης.

Tip -> Οι τιμές τόσο για τα φαγητά όσο και για οτιδήποτε άλλο κάνετε στην Ιερουσαλήμ συγκεκριμένα αλλά και στο υπόλοιπο Ισραήλ να υπολογίζετε ότι είναι 2 με 3 φορές πάνω απ’ τις δικές μας.

Εντυπώσεις

Η Ιερουσαλήμ είναι μία απ’ τις πόλεις που θα επέστρεφα ξανά γιατί κάθε φορά σε κάθε γωνιά της, ανεξάρτητα απ’ τις θρησκευτικές αντιλήψεις και τα πιστεύω του καθενός έχει να διδάξει πολλά για την ιστορία, την πορεία και τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών ανά τους αιώνες.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ιερουσαλήμ: Η ιερή πόλη που ανήκει σε όλους και σε κανέναν