Loading

Ιαματικές πηγές και τα οφέλη τους στην υγεία μας.

Μέχρι πριν μια περίπου δεκαετία πολλοί επιστήμονες γελούσαν με την ιδέα πως τα ιαματικά λουτρά φέρουν οφέλη στην υγεία μας, όχι μόνο για πόση αλλά και για κολύμπι. Πλέον, όμως, οι ιαματικές πηγές και τα ορυκτά μέταλλα που αναβλύζουν από αυτές έχουν επιστημονικώς αποδεδειγμένα πολλά και διάφορα οφέλη στην υγεία μας. Είναι σημαντικό παρ’ όλα αυτά να σημειώσουμε ότι τα ιαματικά λουτρά ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ από τις διάφορες νόσους, αλλά προωθούν την ίαση σε συνδυασμό με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή για την ανάλογη νόσο.

Ακόμη από τον 18ο αιώνα, ο κόσμος παρατηρούσε ότι όταν έκανε μπάνιο στα λουτρά αυτά, ένιωθε καλύτερα και δεν υπήρχαν τόσες πολλές ασθένειες. Με την εμφάνιση των επιστημών άρχισαν να μελετιούνται τα διάφορα μέταλλα που βρίσκονται στα λουτρά. Αποδεικνύεται ότι  μερικά από τα μέταλλα που βρίσκουμε στην καθημερινή μας διατροφή και στο νερό που πίνουμε περιλαμβάνονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ιαματικά λουτρά. Μερικά από αυτά: ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, νάτριο, χλωριούχο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, ιώδιο, χρώμιο, χαλκός, φθόριο, μολυβδαίνιο, μαγγάνιο και σελήνιο. Ποιες είναι όμως οι ωφέλειες των ιαματικών λουτρών και των μετάλλων τους;

Αναλγησία και σκελετός – Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αρθρώσεις και γενικότερα στο μυοσκελετικό τους σύστημα, τα ιαματικά λουτρά και ειδικότερα τα θερμότερα, προσφέρουν αναλγητικές ωφέλειες, καθώς το βόριο ενισχύει τα οστά και βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου, το ασβέστιο προάγει τα υγιή οστά, και το θειικό άλας ανακουφίζει από τον πόνο και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά και να συνδυάσουμε την βουτιά μας με ένα μασάζ και ξεκούραση. Δεν εννοείται βέβαια ότι είναι σίγουρο πως από την πρώτη κιόλας επαφή θα υπάρξει πλήρης ανακούφιση.

Δέρμα – Όταν περνάμε χρόνο σε ένα λουτρό, το δέρμα μας απορροφά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που λειαίνουν και βοηθούν στην ανακούφιση των δερματολογικών συμπτωμάτων όπως η ψωρίαση, η ακμή, το έκζεμα και η πιτυρίδα της κεφαλής.

Νευρικό σύστημα – Το νάτριο παίζει κεντρικό ρόλο στις λειτουργίες των ενζύμων και στη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Το μαγνήσιο φέρει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της μυϊκής λειτουργίας, καθώς παρατηρείται μείωση των μυϊκών κραμπών.

Κυκλοφορικό σύστημα – Τα ιαματικά λουτρά μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτά είναι λίγα από τα ευρήματα για τα οφέλη των ιαματικών πηγών για την υγεία μας. Πρέπει πάνω από όλα να θυμόμαστε πως τα ιαματικά λουτρά δεν αποτελούν την κύρια πηγή ίασης, αλλά ένα μέσο προώθησης της υγείας μας, σε συνδυασμό με την θεραπεία που ακολουθούμε.Εάν σπουδάζετε ή ζείτε σε χώρα που παρέχει ιαματικές πηγές, θα ήταν καλό για την υγεία σας (και για το Instagram – χιχι) να τις επισκεφτείτε. Άλλωστε η φύση είναι, αν όχι η κύρια, μια από τις πηγές υγείας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ιαματικές πηγές και τα οφέλη τους στην υγεία μας.