Μέσα σε μερικά, το κινητό μας τηλέφωνο από μια νέα ανακάλυψη έγινε αναγκαιότητα. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και οι γενικότερες ευκολίες που έχει, το κατέστησαν ως ένα εργαλείο απαραίτητο για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Κάποτε δώρο και κάποτε κατάρα. Πάντα να ξέρετε όμως πως για να μπορείς να δεις το φως, πρέπει γύρω να υπάρχει σκοτάδι. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν ήρθε μόνο η ανάπτυξη, αλλά και η κατρακύλα του ανθρώπου σαν κοινωνία και αυτή βασίζεται κυρίως στην ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να είναι κοινωνικό ον. Να είναι μέρος δηλαδή μιας ομάδας του είδους του που σήμερα ονομάζουμε κοινωνία. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν μαζί και ήταν σημαντικό για τον κάθε ένα η άποψη της φυλής του ή σήμερα της κοινωνίας για αυτόν. Είναι φυσιολογικό, είναι μέρος της ύπαρξής μας. Δεν είναι φυσιολογική ωστόσο η υπέρμετρη έκθεση που έχουμε πλέον στα social media. Η τεχνολογία εξελίχτηκε, δεν μπορούσε ωστόσο τον ρυθμό αυτής της εξέλιξης να ακολουθήσει και ο εγκέφαλος μας έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, αναγκαίες για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες αυτές συνθήκες. Για αυτούς τους λόγους οι γενιές που ακολούθησαν την τεχνολογικής αυτής εξέλιξης ονομάστηκαν GEN Z. Είναι οι γενεές δηλαδή που δεν γνώρισαν τον κόσμο ποτέ πριν να υπάρχει το κινητό και το Facebook. Όταν λοιπόν ελέγχθηκαν αυτές η γενιές για την κατάσταση της ψυχικής του υγείας φάνηκε μέσα από έρευνες ότι στις νέες γενεές και ειδικότερα σε έφηβους γύρω από την ηλικία των 15 ετών υπάρχει σημαντική αύξηση τόσο στα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και μια γενικότερη αύξηση στην αυτοκτονικότητα. Η αύξηση αυτή τόσο στα προβλήματα ψυχικής υγείας, όσο και της αυτοκτονικότητας ξεκινά από μια σταθερή ημερομηνία γύρο στο 2004 ημερομηνία που ταιριάζει επακριβώς με την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ζωή μας.

reliasacademy.com
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Στην οικονομία του σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός κανόνας. Όταν χρησιμοποιείς μια υπηρεσία και δεν υπάρχει αγοραζόμενο προϊόν, τότε εσύ είσαι το προϊόν. Πόσες φορές έχετε ανοίξει το κινητό σας και είδατε κάτι να διαφημίζεται που συζητούσατε με τον φίλο σας. Αυτό σίγουρα δεν είναι μαγεία. Ονομάζεται αλγόριθμος και ενόσω χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπει που σταματάς περισσότερο, τι σε ενδιαφέρει, ποιες είναι οι απόψεις σου αλλά δεν σταματά εκεί. Χρησιμοποιεί επίσης πληροφορίες από τα άτομα που είναι κοντά σου και τα δικά τους ενδιαφέρονται και μαζεύοντας όλες τις πιο πάνω πληροφορίες, δημιουργεί το καταναλωτικό σου προφίλ μέσω του οποίου υπολογίζει τι θα χρειαστείς τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Αυτό ωστόσο δεν σταματά μόνο σε απλές διαφημίσεις. Το κέρδος που παίρνει μια εταιρία δεν είναι από τις πωλήσεις αλλά από τα άτομα που βλέπουν τη διαφήμιση και ως εκ τούτου όσο πιο πολύ ώρα είσαι στα social media τόσο πιο κερδοφόρος είσαι για την εταιρία. Έτσι μέσα στο καταναλωτικό σου προφίλ το πιο σημαντικό είναι τα ενδιαφέροντα σου. Την εταιρία την ενδιαφέρει να σου εμφανίζει μόνο αυτά που σου αρέσουν στην αρχική σου σελίδα, έτσι όταν την ανοίγεις να μένεις για όσο το δυνατό πιο πολύ. Και θα μου πεις πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι, όταν μιλάμε για απόψεις αυτό που θα δημιουργηθεί στο προφίλ σου είναι μια μονόπλευρη απεικόνιση της αλήθειας, γεμάτη από την δική σου άποψη. Όταν λοιπόν κάθε μέρα αντικρίζεις αυτό που θεωρείς εσύ καλό, τότε πιστεύεις ότι ο υπόλοιπος κόσμος που έχει αντίθετη άποψη είναι στην ουσία ηλίθιος. Με λίγα λόγια δημιουργεί ένα μικρόκοσμο γεμάτο από δικές σου απόψεις και ενδιαφέροντα για να σε κρατήσει εκεί, αδιαφορώντας για την αλήθεια ή το σωστό. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε και σήμερα με την πανδημία του κορωνοϊού όπου η παραπληροφόρηση και οι ανακρίβειες πέφτουν σύννεφο.

Για να καταλήξω κάπου δεν θέλω να πω ότι τα ΜΚΔ πρέπει να διαγραφούν ή ότι όλες οι απόψεις σας είναι λάθος, αλλά το αντίθετο. Η σωστή χρήση τους και η πληροφόρηση από σωστές πηγές μπορούν να είναι μια πηγή αστείρευτης χαράς και θετικότητας.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: sovara.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment