Loading

Η ζωή ενός σχιζοφρενή

svg15 Σεπτεμβρίου, 2020HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές, αφού γύρω στο 1,1 % του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αυτή. Συγκεκριμένα, είναι μια μακροχρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πάσχοντες σκέφτονται και γι’ αυτό τον λόγο η λειτουργικότητα της ζωής τους δέχεται ισχυρό πλήγμα. Σύμφωνα με έρευνες, το ηλικιακό εύρος που κινδυνεύει κυμαίνεται από τα 16 μέχρι τα 30, καθώς αξίζει να αναφερθεί ότι η νόσος εμφανίζεται νωρίτερα στους άντρες, με εντονότερη και σοβαρότερη συμπτωματολογία από τις γυναίκες. 

Πώς κυλά η ζωή ενός πάσχοντα ;

 Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σχιζοφρένεια βιώνουν καθημερινά δυσκολίες, που είναι εξαιρετικά δυσάρεστες όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα άτομα που ζουν μαζί τους. Τα συμπτώματα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Υπάρχουν τα θετικά ή ψυχωτικά συμπτώματα και τα αρνητικά.

Θετικά-ψυχωτικά συμπτώματα:

Είναι προσθήκες στην ψυχική κατάσταση του ατόμου και επηρεάζουν την κατάσταση σκέψης και συμπεριφοράς του.

  • Άκουσμα φωνών: Μπορεί να συμβαίνει περιστασιακά ή συνεχόμενα και είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Οι φωνές ενδέχεται να είναι γνωστές ή άγνωστες, ψιθυριστές ή δυνατές, αλλά πάντοτε θα είναι αρνητικές.
  • Σωματικές αισθήσεις: Πεποίθηση ότι κάτι περιπατάει στο δέρμα τους ή βρίσκεται μέσα τους. Συνήθως έντομα.
  • Ψευδαισθήσεις: Το άτομο ισχυρίζεται ότι βλέπει πράγματα που δεν υπάρχουν, αλλά τα αισθάνεται ως πραγματικά και πολύ δυσάρεστα.
  • Παραληρητικές ιδέες: Θεωρεί ότι είναι υπό παρακολούθηση, ότι είναι διάσημο πρόσωπο ή γίνονται συνομωσίες εναντίον του.

boro.gr

Αρνητικά Συμπτώματα:

Είναι η απώλεια κάποιων λειτουργιών, σκέψεων και συμπεριφορών που διαθέτει ένα υγιές άτομο.

  • Δυσκολία επικοινωνίας: Επιφέρει αλλαγές στη γλώσσα του σώματος, απουσία βλεμματικής επαφής με τον συνομιλητή του και ασάφεια.
  • Κόπωση: Επειδή αλλάζουν οι συνήθεις ύπνου.
  • Απάθεια στο συναίσθημα: Δεν υπάρχει ευχαρίστηση από καμία δραστηριότητα. 
  • Κακή μνήμη και συγκέντρωση: Λόγω του ότι το άτομο δεν επιδιώκει να θέσει στόχους και δεν έχει δύναμη να τους εκτελέσει.

healthyliving.gr

Πώς προκύπτει η σχιζοφρένεια;

Το πώς ακριβώς προκαλείται παραμένει ακόμη άγνωστο από την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχουν όμως μερικά τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι βιολογικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν μερίδιο ευθύνης. Έρευνες με μαγνητικές τομογραφίες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν αφύσικα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτοτίνης (ορμόνες χαράς) και ασυνήθιστη δομή εγκεφάλου. Επίσης, φαίνεται σημαντική επιρροή να έχει όχι μόνο η υπερβολική χρήση κάνναβης, αλλά και κάποια παιδικά τραύματα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται όχι μόνο η συμβολή του πάσχοντα,  αλλά και η θετική επιρροή των δικών του ανθρώπων. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με επισκέψεις στον ψυχολόγο. Το γεγονός που καθιστά κρίσιμη την αγωγή είναι το ότι τα φάρμακα “καταστρέφουν” στην ουσία τα λιγοστά κίνητρα του ατόμου και ίσως να μην δράσει αποτελεσματικά για να βοηθήσει τον εαυτό του.

eltherapy.gr

Αρκετά ενδιαφέρον φαίνεται να είναι  ένα τεστ που δημιουργήθηκε από επιστήμονες, για να καταλάβουν αυτούς που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Στην ουσία παρουσιάζεται στους ανθρώπους ένα βίντεο με μια περιστρεφόμενη μάσκα. Τη στιγμή που γυρίζει η μάσκα και καταλαβαίνουμε ότι είναι το πίσω μέρος της, ο μέσος εγκέφαλος θα τη δει πάλι ως καμπυλωτή προς τα έξω. Αντίθετα, οι ασθενείς με σχιζοφρένεια βλέπουν αυτό ακριβώς που έχουν μπροστά τους: Μια κούφια, βαθουλωτή μάσκα.

Εσύ τι βλέπεις; 

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: onmed.bbend.net

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η ζωή ενός σχιζοφρενή