Κάθε καλοκαίρι, από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου, μια ασυνήθιστη βροχή λαμβάνει χώρα στον νυχτερινό ουρανό. Πρόκειται για τη βροχή των Περσείδων, την πιo διάσημη βροχή διαττόντων αστέρων που συμβαίνει στη Γη.
Δεν πρόκειται φυσικά για αστέρια, αλλά για θραύσματα του κομήτη Swift–Tuttle τα οποία καίγονται μόλις εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας έτσι αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. Το νέφος των θραυσμάτων που αποτελεί τις Περσείδες περιφέρεται στο ηλιακό μας σύστημα εδώ και τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια (η πρώτη καταγραφή τους χρονολογείται γύρω στο 36 μ.Χ.), και “ανανεώνεται” κάθε 133 γήινα έτη, όταν ο κομήτης ολοκληρώνει την περιφορά του γύρω από τον ήλιο.
Γιατί Περσείδες όμως; Μήπως έχουν κάποια σχέση με τον αστερισμό του Περσέα; Ε μα φυσικά! Ο λόγος είναι ότι το ακτινοβόλο τους σημείο (δηλαδή το σημείο στην ουράνια σφαίρα από το οποίο ένας παρατηρητής στη Γη βλέπει τους διάττοντες αστέρες να έρχονται) προβάλλεται σε εκείνον τον αστερισμό.
Υπάρχει όμως και μία ίσως πιο βαθυστόχαστη ερώτηση: Γιατί υπάρχουν ακόμα οι Περσείδες; Σας είπα προηγουμένως ότι καίγονται όταν συναντήσουν την ατμόσφαιρα της Γης. Τι γίνεται άρα το επόμενο καλοκαίρι; Αναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους απλά και μόνο για να ξανακαούν προς τέρψιν των αστρόφιλων; Προφανώς και όχι! Στην πραγματικότητα, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των θραυσμάτων συναντά τη Γη, επομένως υπάρχει ακόμα πολύ υλικό για να καεί! Επίσης, όπως προανέφερα, ο μητρικός τους κομήτης, ο Swift-Tuttle, στο πέρασμά του (κάθε 133 γήινα έτη) “γεννά” νέες Περσείδες, δηλαδή εναποθέτει νέο υλικό στις υπάρχουσες λωρίδες θραυσμάτων. Αλλά, επειδή ένα βίντεο ίσον χίλιες επί τον αριθμό των frame του βίντεο λέξεις, ρίξτε μια ματιά στο πιο κάτω βίντεο, το οποίο θα τα εξηγήσει πολύ καλύτερα από εμένα:
Επομένως, οι Περσείδες δεν έχουν να πάνε πουθενά, τουλάχιστον όχι στον εγγύς μέλλον.
Πιθανόν όμως να ενδιαφέρεστε περισσότερο για το πότε και το πού μπορείτε να τις παρακολουθήσετε. Αν και η βροχή ξεκινά από τα μέσα Ιουλίου, η κορύφωσή της είναι στις 9 με 14 Αυγούστου (αναλόγως της χρονιάς), όπου ο ρυθμός των μετεώρων φτάνει τα 60 ή και περισσότερα ανά ώρα. Οι Περσείδες είναι περισσότερο ορατές κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, οπόταν θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ξενύχτι. Επίσης, καλό είναι να βρίσκεστε στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς φαίνονται καλύτερα από εκεί, και βεβαίως να είστε μακριά από τα φώτα της πόλης.
Καλή θέαση λοιπόν!
Πηγές:
wikipedia.org
scientificamerican.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: almanac.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment