Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλες οι καμηλοπαρδάλεις που ζουν σήμερα έχουν ψηλό λαιμό; Σύμφωνα με μία παλαιότερη θεωρία για την εξέλιξη, όλες οι καμηλοπαρδάλεις είχαν στο παρελθόν κοντό λαιμό. Όμως, λόγω της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν τροφή από τα ψηλά κλαδιά των δέντρων, τέντωναν συνεχώς τον λαιμό τους, με αποτέλεσμα αυτός σιγά-σιγά να μακρύνει. Έτσι, οι απόγονοι που αποκτούσαν, είχαν και αυτοί ψηλό λαιμό. Κατά πόσο ευσταθεί, όμως, η θεωρία αυτή; Πράγματι, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα είδη;
Τον 19ο αιώνα δημοσιεύτηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο η θεωρία της εξέλιξης των ειδών μέσω φυσικής επιλογής. Αρχικά, η θεωρία αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, επειδή ο περισσότερος κόσμος, επηρεαζόμενος και από φιλοσόφους της εποχής όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, πίστευε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη και ότι τα είδη παραμένουν σταθερά και αμετάβλητα.
Η θεωρία της φυσικής επιλογής κατέρριψε όλες τις προηγούμενες απόψεις που επικρατούσαν περί εξέλιξης και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του 19ου αιώνα.
Τι υποστηρίζει, όμως, η θεωρία της φυσικής επιλογής; Αν εξετάσουμε το παράδειγμα με τις καμηλοπαρδάλεις, που αναφέρεται πιο πάνω, ισχύουν τα εξής: Στο παρελθόν, υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις με διάφορα μήκη λαιμών. Η ποικιλία στα μήκη των λαιμών ήταν αποτέλεσμα μεταλλάξεων του DNA, που φυσικά συμβαίνουν τυχαία. Απλώς, οι καμηλοπαρδάλεις που είχαν ψηλό λαιμό, μπορούσαν να εξασφαλίζουν ευκολότερα την τροφή τους από τα ψηλά κλαδιά. Λόγω αυτού του πλεονεκτήματος, οι καμηλοπαρδάλεις με ψηλό λαιμό, οι οποίες τρέφονταν καλύτερα από τις υπόλοιπες, επιβίωναν για περισσότερα χρόνια. Επιπρόσθετα, εφόσον ήταν πιο υγιείς οργανισμοί, αποκτούσαν και μεγαλύτερο αριθμό απογόνων. Συνεπώς, στις επόμενες γενιές, εμφανίζονταν όλο και περισσότερες καμηλοπαρδάλεις με ψηλό λαιμό. Αντίθετα, οι καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό σταδιακά λιγόστευαν, μέχρι που τελικά εξαφανίστηκαν. Με αυτό τον τρόπο επικράτησαν οι καμηλοπαρδάλεις με ψηλό λαιμό, εφόσον το χαρακτηριστικό αυτό ήταν ευνοϊκό για την επιβίωσή τους.
lh3.googleusercontent.com/
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι αυτές που καθορίζουν ποιο χαρακτηριστικό είναι ευνοϊκό και ποιο όχι. Επομένως, αν έχουμε δύο περιοχές στις οποίες οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, η φυσική επιλογή θα δράσει αλλιώς στην κάθε μία. Αν, για παράδειγμα, υπήρχε μία περιοχή στην οποία οι καμηλοπαρδάλεις έπρεπε να εξασφαλίζουν την τροφή τους από το έδαφος και όχι από τα ψηλά κλαδιά των δέντρων, το χαρακτηριστικό «ψηλός λαιμός» δε θα ήταν ευνοϊκό για αυτές. Επομένως, η φυσική επιλογή θα είχε δράσει με διαφορετικό τρόπο και πιθανότατα, σε αυτή την περιοχή, θα είχαν επικρατήσει οι καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό. Συνεπώς, σε διαφορετικές περιοχές, βλέπουμε ότι επικρατούν διαφορετικά χαρακτηριστικά, λόγω των διαφορετικών συνθηκών που υπάρχουν στην κάθε περιοχή.
image.slidesharecdn.com
Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών μέσω φυσικής επιλογής, που είναι και η επιστημονικά αποδεκτή θεωρία, άλλαξε ριζικά κάθε άποψη που επικρατούσε πριν τη δημοσίευσή της. Συνεπώς, η συνεισφορά της στην επιστήμη της βιολογίας είναι τεράστια.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: deutschewealth.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment