Loading

“Η τεμπελιά είναι ανδρικό προνόμιο ή απλώς ένας μύθος;”

Στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν από περίπου 7 χρόνια, η κυρία Merle Citron δημοσίευσε έναν πίνακα της, εμπνευσμένη από απλές σκηνές της καθημερινότητας. Τρεις άντρες καθισμένοι σε ένα ξύλινο παγκάκι να αναζητούν ώρες γαλήνης και ξεκούρασης. Δεν είναι λίγο περίεργη η απουσία του αντίθετου φίλου; Μήπως η κυρία Merle ήθελε να αποτυπώσει πάνω στο έργο της κάτι πιο βαθυστόχαστο; Μήπως κάποιος πιο πονηρεμένος και πιο περίεργος θα έλεγε ότι η τεμπελιά είναι προνόμιο των ανδρών γι’ αυτό άλλωστε και η απουσία γυνής; 

fineartamerica.com

Αν με ρωτάτε, το φύλο δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Αν ο άνθρωπος «το έχει» να είναι τεμπέλης ε τότε θα είναι τεμπέλης. Αυτό το «να το έχει» όπως ανέφερα εγώ, οι επιστήμονες το ονομάζουν ύπαρξη ντοπαμίνης σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Καταρχάς, τι είναι η ντοπαμίνη! Είναι, λοιπόν,  μια χημική ουσία νευρολογικής απόκρισης στον εγκέφαλο όπου εκρήγνυται σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου εξασφαλίζοντας κάθε φορά διαφορετικές λειτουργίες. Συγκεκριμένα, ένα άτομο το οποίο είναι εργατικό, είτε άντρας είτε γυναίκα, η ντοπαμίνη του βρίσκεται στο ραβδωτό σώμα κι στον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό. Ενώ ένα τεμπέλικο, είτε άντρας είτε γυναίκα, έχει υψηλή ποσότητα ντοπαμίνης στον πρόσθιο φλοιό. Καταληκτικά, μέσα από διάφορες έρευνες και πειράματα αποδείχτηκε πως αυτή η ουσία είναι πολύ σημαντική για την αίσθηση του κινήτρου και γενικότερα για τον συναισθηματικό κόσμο ενός ατόμου.

media.apnarm.net.au

Πέρα από όλες αυτές τις θεωρίες, οι δικές μου εμπειρίες μέχρι τώρα με ώθησαν σε ένα λιγότερο επιστημονικό έως καθόλου επιστημονικό συμπέρασμα για την τεμπελιά. Δεν ξέρω αν η τεμπελιά είναι αντρικό ή γυναικείο προνόμιο, ξέρω όμως πως όταν αυτό που κάνεις δε σε ευχαριστεί, ε τότε πώς να το κάνουμε, όρεξη γιοκ! Άλλωστε είναι επόμενο, αν κάνεις κάτι που δεν σε εκφράζει δεν είσαι αποδοτικός και το μοναδικό πράγμα που ψάχνεις είναι μια διέξοδος για να σταματήσει αυτό το αίσθημα βαριεστημάρας και αποχής από πράγματα ή καταστάσεις που δε σε ενδιαφέρουν.

static.independent.co.uk

Συμβουλή, προσπάθησε η επόμενη φορά να είναι αυτό που θες εσύ, αυτό που εσύ αγαπάς και αυτό που εσύ ενθαρρύνεις.

Γιατί στην τελική είναι κρίμα να αναλώνουμε συνεχώς τον εαυτό μας σε περιστάσεις που δε μας ικανοποιούν. Με αποτέλεσμα να γινόμαστε ανιαροί για τον εαυτό μας αλλά και για τους γύρω μας. Φυσικά, αν αυτή την κατάσταση είναι που ζητάς και ψιλογουστάρεις, από τη στιγμή που τουλάχιστον άμεσα δεν επηρεάζεις τον δίπλα σου, τότε γιατί όχι. Αλλά αν αυτό το στοιχείο που βλέπεις σιγά σιγά να υιοθετεί ο εαυτός σου σε εκπλήσσει με αρνητικό τρόπο, τότε το καλύτερο θα ήταν να το αφήσεις πίσω και να τρέξεις να βρεις αυτό που πραγματικά θα σε βγάλει από τον λήθαργο της τεμπελιάς, είτε είσαι άντρας είτε είσαι γυναίκα

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: fineartamerica.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    “Η τεμπελιά είναι ανδρικό προνόμιο ή απλώς ένας μύθος;”