Πτυχία, διπλώματα, βεβαιώσεις παρακολουθήσεις σεμιναρίων, πρακτική εργασία έναντι αμοιβής 20 ECTS (για παραδάκι ούτε λόγος), πιστοποιητικά συμμετοχής ημερίδων, φιλανθρωπικές εργασίες, συνέδρια, θυσία 3 κατσικών και μιας παρθένας εις το όνομα του πυθοκτόνου. Μόνο εγώ έκανα το τελευταίο? Κοίταξε τα δικά σου χάλια πριν να με σχολιάσεις.
Εσύ που έκανες 12 χρόνια σχολείο, ξόδεψες χιλιάδες ευρώ και εκατοντάδες ώρες της ζωής σου στα φροντιστήρια για να αποκτήσεις γνώση. Α ναι, έχεις και πτυχίο. Αυτό σημαίνει ότι επένδυσες ακόμα λίγα χρόνια της ζωής σου και θυσίασες κάτι δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο βωμό της γνώσης. Η γνώση θα σε κάνει πλούσιο σου έλεγαν μικρό.
Μέσα στο κεφάλι μου ηχεί ένα παρηγορητικό γνωμικό του Μπομπ Μάρλεϊ το οποίο έχει βάλει σε ‘loop’ το υποσυνείδητό μου για να με βγάλει από την ήπια κατάθλιψη-μιζέρια. ‘Κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί που το μόνο που έχουν είναι τα λεφτά τους’. Ο Μπομπ σίγουρα δεν είδε και εμάς με το ψαγμένο CV, τα τόσα διπλώματα και πιστοποιητικά που υπενθυμίζουν όσο τίποτε στον εργοδότη, πόσο παθιασμένα δεν θέλουμε να πεθάνουμε από την πείνα ώστε να μας προσλάβει.
Επαναρθρώνω το γνωμικό «κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί που το μόνο που έχουν είναι πτυχία».
Εκείνη η συστατική επιστολή. Όπως όλοι γνωρίζουμε όταν την μεταφράσεις πρέπει να προσθέσεις εφτασύλλαβες λέξεις που θα έκαναν την λογοτεχνία του Σαίξπηρ να φαίνεται ΄΄inchoate΄΄. Όπως καταλαβαίνουμε από το όνομα συστατική επιστολή, ο Χ προτείνει τον Υ στον Ζ. Θα αναμέναμε βέβαια ο Χ, ο πρώην εργοδότης να προτείνει τον Υ, εμένα στον Ζ, τον εργοδότη που επιθυμώ #nohomo. Αντί αυτού όμως μαντέψετε ποιος έγραψε για μένα. Δεν αρκεί που έγραψα εγώ για μένα αντί ο πρώην εργοδότης, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι το πόσο νοιάστηκε ο επιθυμητός εργοδότης για τη συστατική επιστολή μου. «Θα σε ειδοποιήσουμε» είπε.
Να ξέρετε ότι όταν ένας εργοδότης λέει «θα σε ειδοποιήσουμε» αμφισβητεί περισσότερο την πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος, περισσότερο από ότι αμφισβητείς εσύ αν θα πραγματοποιηθεί το γεγονός «να κανονίσουμε κανένα καφέ» που είπες σε εκείνον τον γνωστό σου.
Τελικά αν δεν είσαι ικανός να πουλήσεις τον εαυτό σου θα μείνεις στο ράφι. Και να είσαι ικανός να πουλήσεις τον εαυτό σου πάλι αυτός με το μέσο θα σου πάρει τη δουλειά.
Γιατί κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας;
Είναι αναπόφευκτο για κάθε άνθρωπο να θέλει λεφτά, φήμη, εξουσία, μια επίδραση σε αυτό τον κόσμο που θα δίνει το δικαίωμα στους μεταγενέστερους του να λένε το όνομα του χρόνια αφού πεθάνει. Η κοινωνία είναι φτιαγμένη με τρόπο που να ευνοεί λίγους και να εκμεταλλεύεται πολλούς. Η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να σου παρέχει δωρεάν υποδομές, ασφάλεια, υγεία και εκπαίδευση εφόσον συμμορφώνεσαι με τους κανόνες της. Νιώθουμε ευγνώμοσύνη για τη δωρεάν εκπαίδευση που μας προσφέρουν και τους επαινούμε γι’ αυτό. Κατάντια θα πει να επικροτείς τα αυτονόητα. Φυσικά είπαμε ευχαριστώ για τη δωρεάν εκπαίδευση αλλά δεν νοιαστήκαμε για το τι διδάσκει η εκπαίδευση.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment