Loading

Η ρύπανση «φάντασμα»

Είναι βέβαιο ότι έχετε ακούσει ξανά για τη ρύπανση του αέρα, υδάτινων περιοχών ή την ηχορύπανση, αλλα έχω ισχυρές υποψίες πως δεν έχετε ακούσει ξανά για τη φωτορύπανση.

Πρεπει να σταματήσουμε να έχουμε παθητική στάση απέναντι σε σοβαρά ζητήματα που μας αφορούν όλους περιμένοντας κάποιον άλλον να πράξει για εμάς. Πρέπει να αντιληφθούμε την δύναμη που έχουμε ως ανθρωποι, και να δράσουμε άμεσα. Τώρα θα λέτε «εσύ τι κανεις για να το αλλάξεις αυτό?» τουλάχιστον εγώ ξεκίνησα την ευαισθητοποίηση του κόσμου γράφοντας αυτό το άρθρο και καλά κάνεις να το διαβάσεις όλο (επίσης να το κάνεις share με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση περισσότερων ατόμων).

Επιπλοκές φωτορύπανσης για την άγρια ζωή

Όλα τα έμβια όντα έχουν προγραμματιστεί βιολογικά εδώ και δυσεκατομύρια χρόνια να ρυθμίζουν τις απαραίτητες για την ζωή τους λειτουργίες βάση του κύκλου μέρας-νύκτας. Από τον καιρό που ανακαλύψαμε τις λάμπες πυρακτώσεως και τις εγκαταστήσαμε στους δρόμους διαταράξαμε βασικές λειτουργίες αμφιβίων, πουλιών, θηλαστικών, φυτών και εντόμων. Συγκεκριμένα πολλοί θηρευτές του ζωικού βασιλείου χρησιμοποιούν το φως για να κυνηγήσουν ενώ τα θηράματα ψάχνουν σκοτάδι για να κρυφτούν. Έτσι τα φώτα επηρεάζουν την ισορροπία στους πληθυσμούς θηρευτών και θηραμάτων. Τα αμφίβια ζουν σε δεξαμενές και λίμνες κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ζευγαρώνουν σε απόλυτο σκοτάδι. Το τεχνητό φώς εμποδίζει την αναπαραγωγή τους και έτσι μειώνονται οι πλυθησμοί.

Οι χελώνες που εκκολάπτονται στην παραλία κατευθύνται προς την θάλασσα εξαιτίας της αντανάκλασης του φεγγαριού πάνω σε αυτή. Τα φώτα των κατοικημένων περιοχών τις οδηγούν στο ακριβώς απέναντι προορισμό. Αποδημητικά πουλιά μεταναστεύουν σε λάθος προορισμούς σε λάθος εποχές του χρόνου και πολλές φορές κτυπούν πάνω σε φωτεινά κτήρια, γερανούς και πασσάλους. Το φως προσελκύει τα έντομα κοντά στις λάμπες με συνέπεια οι θηρευτές τους να τρώνε και να αναπαράγονται σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς επηρεάζοντας αρνητικά την τροφική αλυσίδα.

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Όπως όλα τα ζώα, έντομα και κυανοβακτήρια έτσι και ο άνθρωπος ακολουθεί τον κυρκαδικό ρυθμό. Με λίγα λόγια ζωτικές λειτουργίες όπως τροφή, ύπνος, αναπαραγωγή κτλ είναι προσαρμοσμένες στην περιοδική εναλλαγή μέρας-νύκτας. Η κατάπνιξη μας σε τεχνητό φως και ειδικά σε ‘blue light’ από οθόνες συσκευών και κακοφτιαγμένες λάμπες διαταράσουν την παραγωγή ορμόνης μελατονίνης, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προκαλεί ύπνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθα στη λειτουργία του θυροειδούς, του παγκρέατος, των ωοθηκών, των όρχεων και των επινεφριδίων.

live.staticflickr.com

Επιπτώσεις στην Οικονομία και τους φυσικούς πόρους

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Προστασίας Νυκτερινού Ουρανού υπολογίζει ότι μόνο στην Αμερική περίπου 30% του φωτός σε εξωτερικούς χώρους σπαταλείται άδικα εξαιτίας κακοφτιαγμένων φωτιστικών. Αυτό ισοδυναμεί με τη σπατάλη 3,3 δυσεκατομυρίων δολαρίων ενώ απελευθερώνονται 21 εκατομύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή ρεύματος.

Κληρονομιά νυκτερινού ουρανού

lh3.googleusercontent.com

Προβλέπεται ότι σε 100 δυσεκατομύρια χρόνια η διαστολή του σύμπαντος θα απομακρύνει τους γαλαξίες τόσο πολύ μεταξύ τους  που θα είναι αδύνατο να παρατηρήσεις άλλους γαλαξίες από τον δικό σου. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας με το τεχνητό μας φως έχει επισπεύσει σε μικρό επίπεδο την ανικανότητα παρατήρησης γειτονικών γαλαξιών. Η αντίληψη του μοντέρνου ανθρώπου για τον νυκτερινό ουρανό έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 200 χρόνια καθώς μέσα στις πόλεις τις περισσότερες νύκτες μπορείς να διακρίνεις μόνο μερικά από τα φωτεινότερα άστρα. Ο έναστρος ουρανός ενέπνευσε την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τις τέχνες και την λογοτεχνία. Εδώ θέτεται η ρητορική ερώτηση ΄Θα ζωγράφιζε ο Βινσεντ Βαν Γκογκ την έναστρη νύκτα αν ζούσε σήμερα;΄ Πλέον για να κάνεις αστροπαρατηρήσεις πρέπει να ταξιδέψεις δεκάδες χιλιόμετρα από τον πολιτισμό για να θαυμάσεις το γαλαξία μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε ατομικά για να αντιμετωπίσουμε τη φωτορύπανση;

  • Σβήνουμε τα φώτα σε δωμάτια που δεν χρειάζεται και απενεργοποιούμε συσκευές και οθόνες που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Ανταλλάζουμε τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου με πιο πρακτικά φωτιστικά που δεν επιτρέπουν στο φως να δραπετεύει προς τα πάνω.
  • Αντικαθιστούμε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες LED και CFLs.
  • Εγκαθιστούμε αισθητήρες κίνησης και διοπτρικούς αισθητήρες φωτεινότητας σε φωτιστικά ώστε να χρησιμοποιούμε το λιγότερο απαραίτητο φως μόνο όταν χρειάζεται.

lh3.googleusercontent.com

Ζώα, φυτά, έντομα, μικροσκοπικοί οργανισμοί και άνθρωποι έχουμε κάθε δικαίωμα για την διατήρηση της υγείας μας σε ένα περιβάλλον που θα σέβεται τις ανάγκες όλων των γειτόνων μας. Η ομορφιά του νυχτερινού ουρανού είναι κληρονομιά η οποία δεν μας ανήκει, αλλά ανήκει στις επόμενες γενιές και γι’ αυτό οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Είναι κρίμα να χάνουμε το σκοτάδι της νυκτός σε ταχύτητα φωτός.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: nightskygreece.gr

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η ρύπανση «φάντασμα»