Loading

Η ψυχοσύνθεση της απώλειας

Με τον όρο απώλεια μπορούμε να εννοούμε πολλά πράγματα. Κάποιες απώλειες αφορούν την καθημερινότητα μας, όπως η απώλεια ενός αντικειμένου ή μπορεί ακόμα να αναφερόμαστε στην απώλεια και ενός ανθρώπου από τη ζωή μας. Όπως και να έχει, η απώλεια είναι απώλεια και εγώ θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο στην ανθρώπινη. Το συγκεκριμένο είδος απώλειας αποτελεί με κάθε σιγουριά το πιο αποκαρδιωτικό και το χειρότερο είδος απώλειας που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Ωστόσο, ακόμα και η ανθρώπινη αποχώρηση, μοιράζεται σε άλλες υποομάδες, ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται ο αποχωρισμός. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο, θα μοιράσω και το σημερινό άρθρο σε δυο μέρη. 

res.cloudinary.com

ΜΕΡΟΣ Α: Η απώλεια λόγω διαφωνίας

Όλοι μας λίγο πολύ στη ζωή μας, βιώσαμε μια τέτοια κατάσταση στην οποία ένα άτομο, μέσα από τη συμπεριφορά του και τον χαρακτήρα του, μας απομακρύνει από τη ζωή του, είτε με καλό είτε με κακό τρόπο. Αποτελεί την καλοήθη μορφή της απώλειας και αυτή που κάποια στιγμή στην ζωή μας μπορούμε να την ξεπεράσουμε συναισθηματικά, είτε το άτομο που μας απομάκρυνε είναι ένας πολύ καλός φίλος, είτε είναι η ερωτική σχέση μας για μεγάλο διάστημα ή ακόμα και μέλος της οικογένειας μας!

Εντούτοις, δεν πρέπει να τη θεωρούμε και ως κάτι απλό. Η συναισθηματική και ψυχολογική πίεση που δέχεται το σώμα μας σε μια περίοδο που ένα άτομο το οποίο είχαμε δεθεί και επενδύσει συναισθηματικά, είναι βαρύτατης σημασίας. Το κυριότερο που συμβαίνει σε μια τέτοια περίοδο, είναι η απώλεια της γνώσης της προσωπικής μας αξίας και η ισοπεδωτική κριτική στον εαυτό μας. Γεμίζουμε τον εαυτό μας με ερωτήσεις για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα και ότι δεν είμαστε αρκετοί για κάποιο άτομο.

Η αλήθεια είναι ότι σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται ένα άτομο στη ζωή του, δεν σταματά να είναι μοναδικό και μοναδικοί οι τρόποι με τους οποίους χειρίζεται κάποιες καταστάσεις. 

Η μοναδικότητα σου αποτελεί και το μεγαλύτερο σου προτέρημα, οπότε αντί να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα, να πεις στον εαυτό σου πως έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες και ότι αυτή η μοναδικότητα σου και η προσωπική σου διαίσθηση, θα σε οδηγήσουν στα σωστά άτομα αργά ή γρήγορα!

ΜΕΡΟΣ Β: Η απώλεια λόγω θανάτου

Είναι δύσκολο να γράφεις για μια τέτοια θεματολογία, ειδικότερα όταν την έχεις βιώσει από προσωπική εμπειρία και πιστεύω συνάμα ότι δύσκολα μπορούν πολλοί να σε κατανοήσουν, γιατί ο καθένας μας τη βιώνει διαφορετικά και σε άλλο βαθμό. Η απώλεια ενός κοντινού σου ατόμου απρόσμενα, λόγω της διαδικασίας της ζωής που ονομάζεται θάνατος, αποτελεί μια μεταφορική μαχαιριά στην καρδιά σου, που απλά δε σε σκοτώνει σωματικά. 

1843magazine.static-economist.com

Ο πόνος είναι πάντα εκεί, δεν φεύγει, αλλά με τον καιρό τον συνηθίζεις. Το κυριότερο που προκαλεί μια τέτοια κατάσταση, είναι ότι σε προκαλεί να αντιληφθείς ότι εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε άτρωτοι, ότι ερχόμαστε στη ζωή και κάποτε θα φύγουμε, άλλοι πιο νωρίς και άλλοι πιο αργά. Αυτή η ξαφνική αντίληψη δημιουργεί τόσο μεγάλο στρες στον οργανισμό μας, που τον φέρνει στα άκρα του, είτε αυτό το άκρο ονομάζετε κατάθλιψη, είτε κρίσεις πανικού, είτε οτιδήποτε άλλο.

Η δυσκολία να σταθείς στα πόδια σου χωρίς ένα αγαπητό σου πρόσωπο, αποτελεί ένα μεγάλο Γολγοθά, που πρέπει όμως με νύχια και με δόντια να ανεβείς. Και αν δεν μπορείς τον πρώτο καιρό να το κάνεις για τον εαυτό σου, τότε κάνε το για το πρόσωπο εκείνο που ξέρεις ότι δε θα μπορούσε να σε βλέπει έτσι. Και όταν πλέον αισθανθείς καλά και ότι πατάς γερά τα πόδια σου στη γη, τότε να τιμάς την μνήμη του με τον καλύτερο τρόπο που ξέρεις και να το κάνεις περήφανο.

Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο βάλσαμο στις πληγές σου!

gracechurchblog.org

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: data.ibtimes.sg

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η ψυχοσύνθεση της απώλειας