Loading

Η πραγματική «τιμή» στα «φθηνά» σου ρούχα!

Στις μέρες μας, οι πλείστοι αγοράζουμε ρούχα από καταστήματα που ακολουθούν κάθε νέα τάση της μόδας, πουλώντας ρούχα μέτριας ποιότητας, σε πολύ «λογικές» τιμές. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, όσο νομίζουμε πως είναι. Πίσω από αυτές τις κομψά διακοσμημένες βιτρίνες, βρίσκεται κάτι πολύ πιο σκοτεινό….

thegryphon.co.uk,cms.qz.com

Ανήλικα παιδιά από ηλικίες 5-14 χρόνων, αλλά και πολλές γυναίκες, αναγκάζονται να δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα, για τον ελάχιστο μισθό που κυμαίνεται στα 30 δολάρια τον μήνα (για παράδειγμα στην Μπαγκλαντές). Τα χρήματα αυτά ξοδεύονται σε τροφή, η οποία το μόνο που μπορεί να πετύχει, είναι να κρατήσει τα άτομα αυτά στην ζωή και τίποτα παραπάνω!

eretikos.gr,images.fibre2fashion.com

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ράβουν jerseys για το NBA, αμείβονται 24 σεντς ανά κομμάτι, το οποίο αργότερα θα πουληθεί για περισσότερο από 140 δολάρια. Τα εργοστάσια αυτά ονομάζονται sweatshops, και οι πλείστες διάσημες εταιρίες τα χρησιμοποιούν. Οι εργάτες δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας (απουσία εξόδων κινδύνου, ετοιμόρροπα εργοστάσια, τοξική ατμόσφαιρα κτλ). Ισχυρό παράδειγμα είναι το εργοστάσιο Ράνα Πλάζα  στο Μπαγκλαντές, όπου κατέρρευσε το 2013, βρίσκοντας έτσι θάνατο 1.127 άνθρωποι. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονταν ρούχα από επώνυμες εταιρίες που όλοι γνωρίζουμε.

Πέραν από τις απάνθρωπες αυτές πράξεις, οι οποίες προωθούν σύγχρονες μορφές σκλαβιάς, το 90% των ρούχων που θα αγοραστεί, θα καταλήξει σε χωματερές, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον. Τα ρούχα στις χωματερές, γεμίζουν μέχρι και έναν ουρανοξύστη σαν το Empire State Building της Νέας Υόρκης. 2.700 λίτρα νερού απαιτούνται για την παραγωγή ενός βαμβακερού πουκάμισου, νερό το οποίο αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για 2,5 χρόνια, καθώς για την κατασκευή ενός παντελονιού τζιν, παράγονται τόσοι αέριοι ρύποι, οι οποίοι εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσοι ένα αυτοκίνητο σε μια διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων.

eretikos.gr

Επίσης, χρειάζονται περίπου 200 χρόνια για να γίνει αποσύνθεση των ρούχων που έχουν φτιαχτεί από συνθετικά υλικά. Τα ρούχα που πετάμε παραμένουν στις χωματερές για 8 γενιες!

cdn.shortpixel.ai,efsyn.gr

Ο πλανήτης μας ουρλιάζει για βοήθεια, και είναι καιρός να βοηθησουμε το μοναδικό μας σπίτι, πριν είναι πολύ αργά. Η βιομηχανία της μοδας είναι η δεύτερη πιο «βρώμικη» βιομηχανία σε όλον τον κόσμο. Ας επιλέξουμε ρούχα 100% βαμβακερά (ή ολικά φτιαγμένα από ένα συγκεκριμένο υλικό), τα οποία ρούχα φτιάχτηκαν με αγάπη. Ας αγοράσουμε ρούχα δεύτερου χεριού, και ας πουλήσουμε ή χαρίσουμε ρούχα που δεν τα χρειαζόμαστε πια. Ας αφήσουμε κάποιον άλλο να τα αγαπήσει περισσότερο από εμάς, προωθώντας έτσι την ηθική μόδα, και λέγοντας όχι στην ταχεία μόδα.

menafn.com

Η ανακύκλωση ρούχων δεν είναι αρκετά αποτελεσματική, αφού τα πλείστα ρούχα καταλήγουν σε χωματερές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να μπορεί να ανακυκλωθεί ένα ρούχο, πρέπει να είναι 100% ένα υλικό (προτιμότερο βαμβάκι). Ας μην προωθήσουμε την σκλαβιά, και ας σταματήσουμε να είμαστε θύματα του marketing. Το μέλλον του πλανήτη μας είναι στα δικά μας χέρια και κανένας άλλος δεν πρόκειται να μας σώσει. Ας σώσουμε τους εαυτούς μας και κυρίως, τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν για εκείνη την … «φθηνή τιμή». Ας σώσουμε τουλάχιστον την τιμή τους!

sarahbeekmans.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: ecowarriorprincess.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η πραγματική «τιμή» στα «φθηνά» σου ρούχα!