Loading

Οι πραγματικοί λόγοι για να γίνεις Vegan!

Αν σκέφτεστε ότι είμαι ακόμα ένας φανατικός χορτοφάγος έτοιμος να σας μπουκώσει την «θρησκεία» του με το ζόρι για το πόσο ανήθικος είναι ο άνθρωπος κάνετε λάθος. Δεν είμαι vegan, ούτε καν vegetarian. Τρώω κρέας, κόκκινο μάλιστα, δεν κάνω διακρίσεις σε εγκεφάλους και συκωτάκια. Τα βίντεο που προβάλλουν την κακομεταχείριση των ζώων δεν με συγκινούν ιδιαίτερα τη στιγμή που σκέφτομαι ζουμερά burgers βοδινού ή καυτερές φτερούγες κοτόπουλου. Μου κίνησε όμως το ενδιαφέρον ένας «ψαγμένος» φίλος όταν μου είπε ότι έγινε χορτοφάγος για περιβαλλοντικο λόγο. Ακόμα και αν δεν σας νοιάζουν τα συναισθήματα των ζώων, θέλω τουλάχιστον να φορτώσω τη συνείδηση σας με περιβαλλοντικές ενοχές.

static.boredpanda.com

  • Εκπομπές αερίων. Η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για την εκπομπή 9% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα 40% της παγκόσμιας εκπομπής μεθανίου και 65% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του αζώτου. Αυτή η εκπομπή αερίων είναι ίση με τις εκπομπές καυσαερίων όλων των αυτοκινήτων,πλοίων και αεροπλάνων που χρησιμοποιούμε!!!!!
  • Τροφή για ανθρώπους. Οι θερμίδες τροφής που καταναλώνουν μονάχα τα βοειδή αρκούν για να ταΐσουν 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
  • Έκταση γης. Η έκταση γης που απαιτείται για να καλλιεργηθούν σιτηρά και λαχανικά για 20 χορτοφάγους μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ζώων για να ταΐσουν ένα σαρκοφάγο. Περίπου το ένα τρίτο της Γης χρησιμοποιείται για κτηνοτροφία. 83% της Γης που αξιοποιεί η γεωπονία χρησιμοποιείται για κτηνοτροφία.
  • Νερό. 30% του πόσιμου νερού χρησιμοποιείται από την κτηνοτροφία. Χρειάζονται 200 λίτρα νερού για να παραχθεί 1 κιλό σιτηρών. Για να παραχθεί ένα κιλό κοτόπουλο χρειάζονται 6 τόνοι νερού. Για 1 κιλό χοιρινού 12.3 τόνοι νερού και για 1 κιλό βοδινού 17 τόνους νερού!!!!
  • Χαμηλός ρυθμός μετατροπής τροφής σε κρέας. Για 1 κιλό βοδινού εκτός των 17 τόνων νερού απαιτούνται και 25 κιλά σιτηρών. 4% της πρωτεΐνης που τρώνε τα βοειδή μετατρέπονται σε κρέας και 3% των θερμίδων από τα φυτά που τρώνε. Παρόλο που το κρέας απαιτεί τόσα σιτηρά για να δημιουργηθεί, επιφέρει 18% των συνολικών θερμίδων που τρώμε.
  • Κάθε μέρα σφαγιάζονται 20 εκατομμύρια ζώα που αναλογεί σε 74 δυσεκατομύρια κάθε χρόνο. Σε 1.5 χρόνο σκοτώνουμε πληθυσμό ζώων μεγαλύτερο από όλους τους ανθρώπους στην διακοσιοχιλίετη ιστορία μας. Αν τα βιβλία ιστορίας γράφονταν από γουρούνια θα μας παρουσίαζαν ως τους πιο αιμοβόρους μανιακούς γενοκτόνους. Ο Ghenkins Khan θα φαινόταν αρνάκι μπροστά μας.
  • Οργανικό κρέας. Μπορεί οι κότες στις κτηνοτροφικές μονάδες να είναι όπως τις σαρδέλες στην κονσέρβα αλλά και οι κότες στις οργανικές φάρμες οι οποίες τοποθετούνται σε 5αδες ανά τετραγωνικο μέτρο δεν δηλώνουν ικανοποιημένες. Οι οργανικές φάρμες απαιτούν περισσότερη γη από τις συμβατικές και κανένας δεν εγγυάται ότι τα ζώα υπόκεινται σε ευθανασία.

Η κρεατοφαγία δεν σε κάνει κακό άνθρωπο. Η χορτοφαγία δεν σε κάνει καλό. Θα ήταν καλύτερο για τον πλανήτη και τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσει να περιορίσουμε το κρέας που τρώμε. Αποχή από το κρέας μια μέρα την εβδομάδα, είναι καλό ξεκίνημα. Είναι καλύτερα να περιοριστούμε σε χοιρινό και κοτόπουλο καθώς το βοδινό και το αρνί έχουν φτωχό ρυθμό μετατροπής τροφής σε κρέας. Θα ήταν καλό να γίνουμε χορτοφάγοι κυρίως για τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του πλανήτη και όχι επειδή κλαίμε βλέποντας γουρούνια να πεθαίνουν, άλλωστε ο θάνατος είναι ένα γεγονός που κάθε φυσιολογικό άνθρωπο θα τον έκανε να συγκινηθεί. Η ιστορία έχει πολλές φορές αποδείξει ότι η λογική είναι καλύτερη πυξίδα από το συναίσθημα. Και το περιβάλλον του πλανήτη μας χρειάζεται επείγον λογικές αποφάσεις.

d2ud0lp5iw1r8f.cloudfront.net

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι πραγματικοί λόγοι για να γίνεις Vegan!