Loading

Η (παρ)ακμή της μάσκας!

Πανδημία, η νέα μας νέα καθημερινότητα.

Η μάσκα προστασίας πλέον έχει γίνει καθολικά απαραίτητη και έχει την ίδια αναγκαιότητα όπως το κινητό, τα κλειδιά, το πορτοφόλι μας. Δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτήν. Φορώντας την προστατεύουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας από τον κορονοϊό.

Πέραν από τα αμέτρητα περιστατικά συνανθρώπων μας που έχουν νοσήσει με τον SARS-CoV-2, έχει παρατηρηθεί και μεγάλη αύξηση επισκέψεων σε δερματολογικές κλινικές. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι είναι αυτό που οδηγεί πολλούς από εμάς στον δερματολόγο;

 Ένα φαινόμενο, που μπορεί στους περισσότερους από εμάς να είναι άγνωστο, έχει εμφανίσει μεγάλη άνθιση και είναι αυτό της ακμής λόγω της μάσκας ή αλλιώς ,έτσι όπως το αποκαλούν στα social media, «MASKNE» (mask+acne) .

Τι είναι το MASKNE;

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί δερματική πάθηση και είναι  τύπος της μηχανικής ακμής που δημιουργείται λόγω τριβής και πίεσης της προστατευτικής μάσκας με το δέρμα μας. Η φλεγμονή εντοπίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, τα μάγουλα, πίσω από τα αυτιά ,όπου έρχεται σε επαφή η θηλιά τοποθέτησης, και στην ράχη της μύτης. Άτομα που εμφανίζουν πιο συχνά αυτήν την πάθηση είναι αυτά που φορούν τη μάσκα πάνω από 6 ώρες την ημέρα.

Τι οδηγεί στην εμφάνιση του MASKNE;

Η κύρια και πιο σημαντική αιτία είναι η κατάχρηση της μάσκας. Πιο συγκεκριμένα, η μάσκα είτε υφασμάτινη είτε χειρουργική έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με κάποιους κανόνες υγιεινής. Σωστά χαρακτηριστικά, σωστή τοποθέτηση, συγκεκριμένος χρόνος χρήσης, σωστή αφαίρεση και σωστός καθαρισμός. Αυτά τα 5 σημεία είναι σημαντικά ώστε να τηρούνται αυτοί οι κανόνες.

H μάσκα πρέπει να είναι σταθερή και όσο σφιχτή χρειάζεται. Ο χρόνος χρήσης της είναι μέχρι 3 ώρες και είναι καλό να αφαιρείται όποτε αυτό το χρονικό διάστημα τελειώνει, γιατί διαφορετικά αυξάνεται η υγρασία που εντείνει την απόφραξη των πόρων του δέρματος και κατά συνέπεια την εμφάνιση φλεγμονής. Κατά την διάρκεια της αφαίρεσης δεν πρέπει να τρίβουμε ή να πιέζουμε το πρόσωπο αλλά και να μην φέρνουμε σε επαφή την εξωτερική πλευρά της μάσκας με το δέρμα μας γιατί σε αυτό το τμήμα βρίσκεται το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο. Εκεί όμως που οι περισσότεροι κάνουμε λάθος είναι η καθαριότητα. Μπορεί να την πλένουμε λάθος ή και να μην μπαίνουμε στην διαδικασία αυτή. Ο σωστός τρόπος είναι το πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, τουλάχιστον στους 60°C στο πλυντήριο ή στο χέρι και τέλος το σιδέρωμα. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι αυτό της περιποίησης του προσώπου μας. Καθαρισμός και ενυδάτωση είναι αυτά που χρειάζεται περισσότερο.

Τηρώντας  αυτούς τους κανόνες υγιεινής βοηθάμε το δέρμα μας και αποφεύγουμε την εμφάνισης της μηχανικής ακμής. Στην περίπτωση που, δυστυχώς, εμφανίσουμε φλεγμονή, καλό είναι να γίνεται πιο σωστός καθαρισμός τόσο του προσώπου όσο και της μάσκας μας. Αν δούμε ότι δεν υποχωρεί η έξαρση πρέπει να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας για συμβουλές και ίσως φαρμακευτική αγωγή.

Όπως, λοιπόν,  προσέχουμε να μην μας μεταδοθεί ο κορονοϊός έτσι να φροντίζουμε και το δέρμα μας, γιατί είναι πολύ σημαντικό τόσο για την σωματική υγεία μας όσο και για την ψυχολογία μας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: rightservices.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η (παρ)ακμή της μάσκας!