Η Σελήνη(Φεγγάρι), ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης, μας χαρίζει ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα που μπορούμε να συναντήσουμε στο σύμπαν μας. Την Πανσέληνο. Κατά τη γνώμη μου, η πιο όμορφη Πανσέληνος που συναντούμε, είναι η Πανσέληνος του Μαρτίου, η οποία είναι γνωστή και ως Υπερπανσέληνος ή αλλιώς «Πανσέληνος των Σκουληκιών». Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί ονομάζεται έτσι. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η Πανσέληνος γενικά.
Πανσέληνος είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη μπορεί να παρατηρηθεί από τη Γη ως ένας ολόκληρος φωτεινός κυκλικός δίσκος. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρέπει τα τρία σώματα, Σελήνη, Γη και Ήλιος να βρίσκονται στην ίδια ευθεία και η Σελήνη με τον Ήλιο να είναι σε αντίθεση. Δηλαδή, η Γη πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο, με τη Σελήνη στη μια πλευρά και τον Ήλιο στην άλλη. Έτσι το φως του Ήλιου πέφτει πάνω στο ημισφαίριο της Σελήνης, που μπορεί να παρατηρηθεί από τον πλανήτη μας και το φωτίζει πλήρως. Ενώ στο ημισφαίριο που δεν είναι ορατό από τη Γη επικρατεί σκοτάδι.
Γιατί λοιπόν η Πανσέληνος του Μαρτίου ονομάζεται και Υπερπανσέληνος; Για όσους δεν το γνωρίζουν η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη. Έτσι η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης- Σελήνης είναι 384 400 χιλιόμετρα, αλλά αυξομειώνεται κατά 5%. Γι΄αυτό τον λόγο,υπάρχουν περιπτώσεις που το Φεγγάρι πλησιάζει τη Γη περισσότερο από ότι συνήθως και δείχνει μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από μια συνηθισμένη Πανσέληνο.
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμόποιουσαν ένα άλλο όρο για την Πανσέληνο του Μαρτίου. Την ονόμαζαν Πανσέληνο των Σκουληκιών. Ο λόγος που την ονόμαζαν έτσι, ήταν διότι εκείνη την περίοδο το χώμα άρχιζε να μαλακώνει λόγω των βροχών, με αποτέλεσμα τα σκουλήκια να ξυπνούν από τον λήθαργο που βρίσκονταν όλο τον χειμώνα και να βγαίνουν στην επιφάνεια. Αυτό σήμαινε και το ξεκίνημα της άνοιξης.
Αν δεν έτυχε μέχρι τώρα να δείτε την Πανσέληνο των Σκουληκιών, αρκεστείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν και θα διαπιστώσετε πόσο όμορφη είναι. Ελπίζω μια μέρα να είστε τυχεροί και να την παρατηρήσετε με τα ίδια σας τα μάτια.
wordpress.accuweather.com,c4.wallpaperflare.com,static.independent.co.uk
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: resize.hswstatic.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment