Λιώσιμο Πάγων

gstatic.com
Πρόσφατα ερευνητές ενημερώνουν για την καταστροφή ενός Αρκτικού Ωκεανού και προειδοποιούν για καλοκαίρια χωρίς πάγους μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Για να μιλήσω και με παραδείγματα αφού είναι ίσως ο μόνος τρόπος να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι άνθρωποι πόσο κοντά μας είναι αυτό το χάος που δημιουργήσαμε, πολλά σημεία της Ευρώπης και των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι θα ψυχραθούν, εξαιτίας της εισροής φρέσκου νερού στο Βόρειο Ατλαντικό, το οποίο θα μεταβάλει την κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η στάθμη θα ανέβει κατά 70 μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα, εάν η παρούσα κατάσταση συνεχισθεί ως έχει. Θα πνιγούμε…. ΟΛΟΙ.
Λειψυδρία

gstatic.com
Σήμερα, περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες υποφέρουν από λειψυδρία, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός ενδέχεται να ανέλθει σε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια. Πολύ σύντομα οι μπουκάλες νερού θα θεωρούνται ένα είδος πολυτέλειας.
Φαινόμενο Θερμοκηπίου

gstatic.com
Οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο συσσώρευσης που η Γη δεν έχει δει για περισσότερο από 400.000 χρόνια. Αυτά τα αέρια θερμοκηπίου δρουν σαν μια κουβέρτα, παγιδεύοντας τη ζεστασιά του ήλιου κοντά στην επιφάνεια της γης, επηρεάζοντας το κλίμα του πλανήτη.
Τρύπα του Όζοντος

cretalive.gr
Το στρώμα του αέριου όζοντος στη στρατόσφαιρα αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τη ζωή στη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου. Η τρύπα του όζοντος εμφανίζει εποχική αραίωση εξαιτίας κυρίως των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στη στρατόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι το στρώμα του όζοντος προσπαθεί χρόνο με το χρόνο να ανακάμψει ούτως ώστε να επιστρέψει στην αρχική του μορφή. Ανακάμπτει, λοιπόν, με ρυθμό 1% έως 3% ανά δεκαετία μετά το 2000. Με αυτό το ρυθμό, το όζον στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να έχει αποκατασταθεί περίπου το 2030, στο νότιο ημισφαίριο γύρω στο 2050, ενώ πάνω από τις πολικές περιοχές έως το 2060.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση

energyin.gr
Στην Ευρώπη, οι εκπομπές πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων παραμένουν σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό διαπιστώθηκε και από την καραντίνα αφού μερικές πόλεις μετά από το πρώτο λοκ νταουν κατάφεραν να δουν το μπλε του ουρανού.
Θαλάσσια Ρύπανση

ytimg.com
Οι ρύποι στο θαλάσσιο περιβάλλον προέρχονται κυρίως από ανθρωπογενείς δραστηριότητες μέσω των βιομηχανιών, αστικών λυμάτων, θαλάσσιων μεταφορών, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γεωργίας κλπ. Η είσοδός τους στο θαλάσσιο περιβάλλον πραγματοποιείται άμεσα από την απόρριψη υγρών και στερεών αποβλήτων, θαλάσσια ατυχήματα, ποτάμια ή έμμεσα από την ατμόσφαιρα, την απόπλυση της γης από τα νερά της βροχής και τη φυσική διάβρωση των πετρωμάτων κλπ.
Ερημοποίηση

gstatic.com
Το φαινόμενο της ερημοποίησης ή απερήμωσης ευθύνεται για την υποβάθμιση του 1/3 της γονιμότητας του εδάφους παγκοσμίως, με 24 δισεκατομμύρια τόνους γόνιμου εδάφους να εξαφανίζονται κάθε χρόνο.
Εξαφάνιση Βιολογικών Ειδών

f-news.gr
Η διατήρηση της βιοποικιλότητας έχει µεγάλη και πολύπλευρη σηµασία για την ανθρωπότητα. Μας προσφέρει πολυάριθµα προϊόντα, αναγκαία για την επιβίωσή και την ποιότητα της ζωής µας, και ταυτόχρονα είναι ο σηµαντικότερος παράγοντας για τη λειτουργία της βιόσφαιρας. Όµως, η βιοποικιλότητα δεν αποτελεί µόνο πηγή υλικού πλούτου, αλλά έχει αισθητικές και ηθικές αξίες. Εποµένως, η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει σηµαντικότατες επιπτώσεις, όχι µόνο στα φυσικά οικοσυστήµατα, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο.
Αποδάσωση

ecozen.gr
Η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση εξαφάνισης των δασών, καθώς σχεδόν το 80% των ειδών μπορεί να χάσουν το φυσικό τους καταφύγιο.
Όξινη Βροχή

greenbuilding.gr
Η όξινη βροχή έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τα φυτά κι η άγρια πανίδα στις λίμνες και στα ρεύματα βλάπτονται από την αυξανόμενη οξύτητα του νερού. Επίσης, όταν η όξινη βροχή πέφτει στους δασικούς τάπητες, αλλάζει τα συστατικά του εδάφους. Έτσι, τα δέντρα λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τη γη γιατί είναι πολύ όξινη κι αυτό δημιουργεί δάση τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στην ξηρασία, στις αρρώστιες και στην προσβολή των εντόμων.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment