Έχεις ακουστά τον Κάρολο Φρειδερίκο Ιερώνυμο φον Μινχάουζεν; Μήπως έχεις διαβάσει τις τρομερές περιπέτειες του;
Κάρολος Μινχάουζεν γεννήθηκε στην Γερμανία και υπηρέτησε ως μισθοφόρος αξιωματικός της Ρωσίας κατά των Οθωμανών. Ως απόστρατος συνήθιζε να εξιστορεί τις μάχες και τις δύσκολες στιγμές του πολέμου στους νεότερους φίλους του. Ωστόσο, προσέθετε λίγη παραπάνω «φαντασία». Με την ίδια ποσότητα φαντασίας εμπνεύστηκε και ο Ροδόλφος Ράσπε το βιβλίο του «Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν» το οποίο αναφερόταν στον αξιωματικό και τα κατορθώματα του με έναν πιο παραμυθητικό τρόπο και με πολλή δόση υπερβολής. Το 1951 ο Ρίτσαρντ Άσερ έδωσε το όνομα του αξιωματικού αυτού σε μια ψυχική διαταραχή της οποίας κύριο σημείο είναι η μυθοπλασία νοσηρότητας, κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε και ο ίδιος ο Μινχάουζεν όταν διηγούταν, έλεγε «ψέματα».
andro.gr
Ο Άσερ περιέγραψε το σύνδρομο Μινχάουζεν, για πρώτη φορά, για να χαρακτηρίσει τα άτομα τα οποία ηθελημένα παρουσίαζαν συμπτώματα και σημεία διαφόρων ασθενειών χωρίς φυσικά να νοσούν σε τίποτα από αυτά που ανέφεραν. Το 1977 ο παιδίατρος Ρόι Μίντοου προσέθεσε στην βιβλιογραφία και έναν κλάδο ,θα μπορούσαμε να πούμε, του συνδρόμου αυτού με το όνομα «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου» που αναφέρεται σε μητέρες που αντικατοπτρίζουν την νόσο στα παιδιά τους, «μαγειρεύοντας» απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να φαίνονται άρρωστα. Φτάνουν σε σημείο να γίνονται πιστευτές ακόμα και από τα ίδια τα παιδιά τους τα οποία μεγαλώνουν σε μια φυλακή της οποίας δεν ξέρουν την ύπαρξη. Τα αίτια εμφάνισής του είναι ακόμα άγνωστα, ωστόσο, η διαταραχή αυτή συμπεριλαμβάνεται στην 10η έκδοση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων.
Το σύνδρομο Μινχάουζεν έχει οριστεί ως η σκόπιμη παραγωγή ή προσποίηση συμπτωμάτων ή αναπηριών είτε σωματικών είτε ψυχικών. Οι επιστημονική κοινότητα έχει δώσει πολλά ονόματα στην νόσο. Κάποια από αυτά είναι: «πλασματική διαταραχή» , «σύνδρομο επαγγελματία ασθενή» και «εθισμός στα νοσοκομεία».
Τα συμπτώματα του πάσχοντα με Μινχάουζεν ποικίλουν και τις περισσότερες φορές δεν είναι ευδιάκριτα ακόμη και από άτομα που γνωρίζουν λεπτομερώς την νόσο αυτή. Αυτό εξηγείται πολύ εύκολα καθώς ο ασθενής προσποιείται εξαιρετικά καλά τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Θα αναρωτηθούμε τώρα το πως ένα άτομο μπορεί να «ξεγελάσει» τόσους ειδικούς, γιατρούς και μη.
Η προσποίηση ενός πόνου ή κάποιας μορφής κατάθλιψης είναι σχετικά εύκολη και οι περισσότεροι από εμάς το είχαμε κάνει για να αποφύγουμε μικρότεροι το σχολείο. Η διαταραχή αυτή όμως δεν είναι τόσο αγνή. Οι νοσούντες «μαγειρεύουν» τις αιματολογικές τους εξετάσεις, πλαστογραφούν διαγνώσεις και φυσικά κάνουν πλύση εγκεφάλου στον περίγυρό τους . Όταν όμως κάποιος ειδικός τους ρωτήσει σχετικά με τις υποτιθέμενες αναπηρίες ή αρρώστιες σαστίζουν και απαντούν διστακτικά και με πλήρη ασάφεια.
Τα ίδια σε γενικές γραμμές είναι και τα συμπτώματα των ατόμων με Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα ψεύτικα σημεία των νόσων που παρουσιάζονται ως αληθείς αντικατοπτρίζονται σε ένα άλλο άτομο το οποίο συνήθως εξαρτάται πολύ άμεσα με τον πάσχοντα. Το πιο σύνηθες παράδειγμα είναι η μητέρα που χρησιμοποιεί το ίδιο της το παιδί για να την λυπηθούνε με σκοπό την προσοχή του περίγυρού προς αυτήν.
verywellmind.com
Δύο σειρές και μία ταινία έχουν δημιουργηθεί βασιζόμενες σε αυτό το σύνδρομο. Η μια από αυτές το «Τhe Act» αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός, αυτό της δολοφονίας της Dee Dee Blanchard μιας μητέρας που έπασχε από το Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου η οποία ταλαιπωρούσε την κατά τα άλλα υγιή κόρη της Gypsy Rose Blanchard. Είχε καταφέρει να αποκρύψει ακόμα και την αληθινή ηλικία της κόρης της η οποία τα δεχόταν όλα άκριτα καθώς η μητέρα της της έδειχνε ένα πρόσωπο στοργικό. Όταν η Gypsy έμαθε την αλήθεια μαχαίρωσε πισώπλατα την μητέρα της με την βοήθεια του συντρόφου της.
Οι δεξιότητες των ατόμων με Μινχάουζεν μας δείχνουν το μεγάλο υπόβαθρο ιατρικών γνώσεων που έχουν. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως για ακριβώς αυτόν τον λόγο πιο συχνοί ασθενής ανήκουν στο ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αν δεν ανήκουν σε αυτό συχνά φαίνεται στο βιογραφικό τους πως έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια ώστε να γνωρίζουν την κάθε ασθένεια και το κάθε πρωτόκολλο για να γίνονται ακόμα πιο πιστευτοί.
Tο τρεϊλερ της σειράς «The Act»:
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Σύγχρονη Ψυχιατρική, Γ.Ν. Παπαδημητρίου, Ι.Α. Λιάππας, Ε. Λύκουρας
Asher R. Munchausen’s syndrome. Lancet.
Meadow R. ABC of child abuse. Munchausen syndrome by proxy.
World Health Organization (WHO) The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders. Diagnostic criteria for research.
Οι περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν, Ροδόλφος Ράσπε
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cosmopolitan.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment