Loading

Η μεγαλύτερη ληστεία διαμαντιών που έγινε ποτέ.

Περιοχή: Αμβέρσα, Βέλγιο.

Χρονολογία: 2002 – 2003.

Διάρκεια: 18 μήνες.

Λεία: διαμάντια, χρυσός, ασήμι και άλλα είδη κοσμημάτων, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέτρα προστασίας: Τα διαμάντια και όλα τα πολύτιμα αντικείμενα βρίσκονται 2 ορόφους κάτω από τη γη. Το κτίριο έχει ιδιωτική δύναμη ασφαλείας και η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι υπό αστυνομική επίβλεψη και φρουρά.

Επιπλέον μέτρα προστασίας: Μόνο ένας από 100 εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς ξεκλειδώνουν την πύλη. Εκτός από κάμερες υπάρχουν υπέρυθροι ανιχνευτές θερμότητας, σεισμικοί αισθητήρες, ραντάρ και μαγνητικό πεδίο.

Κόστος προετοιμασίας ληστείας: ιδιαίτερα δαπανηρό πρότζεκτ.

Προσέγγιση: ενοικίαση γραφείου στο Antwerp World Diamond Center.

Προνόμια ενοικίασης: 24ωρη πρόσβαση στο κτίριο και πρόσβαση σε θυρίδα ασφαλείας η οποία βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο κάτω από το κτίριο.

Πρόσωπο: Leonardo Notarbartolo.

Ρόλος: Ιταλός έμπορος διαμαντιών.

Μεθοδολογία: παρακολούθηση, σχεδιασμός, εκτέλεση

Παρακολούθηση: φωτογραφίες με στιλό-κάμερα, παρατήρηση της κίνησης των φρουρών και καταγραφή του συνδυασμού ξεκλειδώματος με τη χρήση μικροκάμερας κρυμμένης σε ένα πυροσβεστήρα.

Σχεδιασμός: πενταμελής ομάδα, καθοδηγούμενη από τον Notarbartolo, μελετάει τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας και εξασκείται σε αντίγραφο πλήρους κλίμακας του θησαυροφυλακίου.

ethnos.gr

Η ομάδα:

Notarbartolo: επαγγελματίας κλέφτης με εξαίσιες δεξιότητες χειραγώγησης.

Speedy: ανήσυχος και παρανοϊκός άντρας, παλιός φίλος του Notarbartolo.

The Monster: ψηλός και μυώδης άνδρας, ειδικός στην παραβίαση κλειρδαριών, ηλεκτρολόγος και μηχανικός.

The Genius: ειδικός στα συστήματα συναγερμού.

The King of Keys: μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας, από τους καλύτερους πλαστογράφους κλειδιών στον κόσμο.

Εκτέλεση:

Μια μέρα πριν από τη ληστεία ο Notarbartolo ψεκάζει με σπρέι μαλλιών τους αισθητήρες θερμικής κίνησης, καθιστώντας τους άχρηστους για αρκετές ώρες. Την επόμενη μέρα, γάντια για αποφυγή δακτυλικών αποτυπωμάτων και πρωτοκλασάτο χολιγουντιανό περφόρμανς. Μια ασπίδα από πολυστερίνη κάλυψε τα θερμικά ίχνη της ομάδας. Στη συνέχεια απενεργοποιήθηκε ο συναγερμός στα παράθυρα. Οι κάμερες ασφαλείας καλύφθηκαν με μαύρες πλαστικές σακούλες και τα φώτα άναψαν. Η μαγνητική κλειδαριά ξεκλειδώθηκε με ιδιοφυές τρόπο. Λίγο πριν ανοίξουν, κλείνουν τα φώτα για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τους αισθητήρες μετέπειτα. Εν τω μεταξύ μέσω βίντεο είχαν κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο του κλειδιού του θησαυροφυλακίου, το οποίο αντικατέστησαν με το πραγματικό αφού το βρήκαν στο δωμάτιο που μόλις άνοιξαν. Ακολούθησε μια σειρά έξυπνης απενεργοποίησης αισθητήρων.

Τελική πρόσβαση: χρησιμοποιήθηκε χειροκίνητο τρυπάνι για να σπάσει τις κλειδαριές σε κάθε ένα από τα κουτιά ασφαλείας που περιείχαν την πολυπόθητη λεία. 123 από τις 160 θυρίδες ανοίχτηκαν.

Λήξη ληστείας: 5:30 π.μ., ο Notarbartolo αποχωρεί με αυτοκίνητο μεταφέροντας μαζί του τις τσάντες με το εμπόρευμα. Οι υπόλοιποι αποχωρούν με τα πόδια.

Άδοξο τέλος: το λάθος ενός μέλους της ομάδας κόστισε τη σύλληψη σε όλους, αφού πέταξε κάποια από τα αποδεικτικά στοιχεία σε ένα δάσος, ενώ θα μπορούσε να τα κάψει. Ένας κυνηγός τα βρήκε και κάλεσε την αστυνομία.

Το σάντουιτς: η αστυνομία εντόπισε τον Notarbartolo σε πλάνα ασφαλείας ενός μανάβικου της γύρω περιοχής. Είχε πάει για να αγοράσει σάντουιτς.

Αποτέλεσμα: σχεδόν όλοι κατέληξαν στη φυλακή. Ο μόνος που διέφυγε τη σύλληψη ήταν ο The King of Keys. Ο Notarbartolo βγήκε από τη φυλακή το 2009 με αναστολή όμως ξαναμπήκε από το 2011 μέχρι και το 2017, αφού δεν τήρησε τους κανόνες της αναστολής. 


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 24h.com.cy

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η μεγαλύτερη ληστεία διαμαντιών που έγινε ποτέ.