Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ, μαθηματικός, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος, ήταν ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που υπήρξαν ποτέ. Παρόλο που το έργο του αναγνωρίστηκε μετά το θάνατο του, αποτελεί ήρωα της εποχής του. Ο Άλαν γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1912, στο Πάντιγκτον του Λονδίνου. Από μικρή ηλικία παρουσίασε σημάδια της μεγαλοφυΐας του και πάντα ξεχώριζε από του υπόλοιπους. Η φυσική κλίση του προς τα Μαθηματικά, άφηνε αδιάφορους πολλούς από τους καθηγητές του, μιας και την περίοδο εκείνη έδιναν περισσότερη έμφαση στα κλασικά μαθήματα. Αυτό όμως δεν τον πτόησε, η αγάπη του για τις επιστήμες και η υποστήριξη του φίλου του Κρίστοφερ Μόρκομ, τον βοήθησαν να εξελιχθεί σε διάνοια. Δυστυχώς ο Κρίστοφερ, τον οποίο είχε ερωτευτεί πέθανε από φυματίωση, γεγονός που του στοίχισε πολύ. Ο Άλαν σπούδασε σε πολλά πανεπιστήμια και το 1934 αποφοίτησε από το Κινγκς ΚόλεΪτζ του Καίμπριτζ με άριστα στα μαθηματικά.
Το σπουδαιότερο έργο του ήταν η αποκρυπτογράφηση του κωδικού «Enigma» που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μηχανές enigma ήταν πολύ περίπλοκες και θεωρείτο ακατόρθωτο κάποιος να σπάσει αυτό τον κωδικό. Πάρα πολλοί προσπάθησαν να τον αποκωδικοποιήσουν αλλά απέτυχαν, καθώς οι ρυθμίσεις των συσκευών enigma άλλαζαν κάθε πρωί στις 6 η ώρα. Έτσι όλη η έρευνα τους πήγαινε χαμένη και έπρεπε να αρχίσουν πάλι από την αρχή. Η δουλειά τους ήταν τόσο δύσκολη αφού έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν 158,962,555,217,826,360,000 τρόποι για να ρυθμίσεις μια μηχανή enigma.
pinterest.com
Το 1939 μέχρι το 1940, ο Τούρινγκ εργάστηκε στο Μπλέτσλεϊ Παρκ ως επικεφαλής της Ομάδας 8, της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για να σπάσει τους κωδικούς των Γερμανών. Ο Τούρινγκ υποστήριξε πως μπορεί να εξετάσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας μια μηχανή που είχε σχεδιάσει, το Bombe. Η μηχανή αυτή αποτελεί την πρώτη μορφή ψηφιακού υπολογιστή και σύμφωνα με τον Τούρινγκ, μπορεί να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να αναπαρασταθεί αλγοριθμικά. Έτσι λοιπόν ο Τούρινγκ άρχισε τις διαδικασίες για κατασκευή του Bombe. Με την ολοκλήρωση του, κατάφερε να σπάσει τον κωδικό «Enigma» και κάθε πρωί χρειαζόταν το αργότερο 20 λεπτά για να αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα των Γερμανών. Με αυτό τον τρόπο μάθαινε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις τους και μπορούσε με μεγάλη ευκολία να αποτρέψει ΟΛΕΣ τις επιθέσεις που είχαν προγραμματισμένες. Το δύσκολο κομμάτι ήταν πως αν αποτρέπονταν όλες οι επιθέσεις, οι Γερμανοί θα υποψιάζονταν ότι κάποιος κατάφερε να σπάσει τον κωδικό και θα άλλαζαν αυτόματα τον τρόπο ανταλλαγής μηνυμάτων.
britannica.com
Γι’ αυτό λοιπόν ο Τούρινγκ υπολόγιζε με μαθηματικές πράξεις ποιες επιθέσεις θα είχαν τις λιγότερες απώλειες και τις άφηνε να πραγματοποιηθούν, ώστε να μην κινήσει την περιέργεια των Γερμανών. Σύμφωνα με έρευνες έχει υπολογισθεί ότι με αυτό τον τρόπο έσωσε πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Η εργασία του Τούρινγκ παρέμεινε μυστική μέχρι την δεκαετία του 70´ αφού μετά τον πόλεμο του ζητήθηκε να καταστρέψει ότι αφορούσε την έρευνα του, η οποία ήταν άκρως απόρρητη.
Το 1952 ο Άλαν Τούρινγκ κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία και το δικαστήριο του πρότεινε να επιλέξει μεταξύ της φυλάκισης ή μιας ορμονικής θεραπείας για να μειωθεί η σεξουαλική του δραστηριότητα. Αυτός επέλεξε τη θεραπεία. Στις 8 Ιουνίου 1954 βρέθηκε νεκρός και ο θάνατος του οφείλεται σε δηλητηρίαση από κυάνιο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του αποτελεί ατύχημα, αφού εκτελούσε πειράματα με κυάνιο. Άλλοι, πως αυτοκτόνησε και αυτό οφείλεται στο μισοφαγωμένο μήλο που βρέθηκε στο σπίτι του, το οποίο περιείχε κυάνιο. Λέγεται ότι το μισοφαγωμένο μήλο, σήμα κατατεθέν της εταιρείας Apple, σχετίζεται με το μοιραίο μήλο του Τούρινγκ.
images2.minutemediacdn.com
Υ.Γ Συστήνω σε όλους να δείτε την ταινία για τον κωδικό Enigma « The imitation game».
gooden.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i.dailymail.co.uk
What do you think?
Show comments / Leave a comment