Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω! Έχω τόσα να πω που δυσκολεύομαι να τα βάλω σε σειρά. Η εμπειρία μου με την ακμή, μετρά περίπου 10 χρόνια, από τότε που μπήκα στην εφηβεία. Θα ξεκινήσω όμως από το τι είναι η ακμή σαν γενικός όρος, μιας και δεν είμαι ειδική, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραθέσω γενικές πληροφορίες από την εμπειρία μου.
Τι είναι η ακμή;
Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που κατά κύριο λόγω οφείλεται στις αλλαγές των ορμονών και αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση με σπυράκια στο πρόσωπο, στην πλάτη ή στο στήθος. Αφορά κυρίως τους εφήβους αλλά και αρκετούς ενήλικες. Υπάρχουν πολλά είδη ακμής όπου το καθένα από αυτά, επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες, ανάλογα τον ασθενή. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και μόνο ο δερματολόγος είναι ο αρμόδιος για να κρίνει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η εμπειρία μου!
Αρχικά, να πω ότι όταν σκέφτηκα να γράψω για την εμπειρία μου με την ακμή, θεώρησα ενδιαφέρον να βάλω και φωτογραφίες πριν και μετά. Ξεκίνησα να ψάχνω μια φωτογραφία μου με ακμή, αλλά ήξερα ότι δεν υπήρχαν, αφού δεν έβγαζα φωτογραφίες σχεδόν σε όλη μου την εφηβεία και αν τυχόν έβρισκα κάποια, την πετούσα. Όπως καταλαβαίνετε, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία μου με ακμή. Ίσως όσοι έχετε περάσει ακμή, με καταλαβαίνετε.
Η δική μου εμπειρία ξεκίνησε όταν ήμουν 11, πήγαινα δημοτικό ακόμη. Ήμουν αρκετά ανεπτυγμένη για την ηλικία μου και μαζί με την έμμηνο ρήση, ήρθε και η ακμή. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τα 13-14 δεν με είχε απασχολήσει ιδιαίτερα. Ίσως επειδή δεν ήταν τόσο έντονη; Ίσως λόγο ηλικίας δεν μπορούσα να το αντιληφθώ; Δεν ξέρω. Θυμάμαι να αρχίζει να με απασχολεί κυρίως στο Γυμνάσιο. Είχε γίνει αρκετά έντονη η ακμή και έτσι αποφάσισα να πάρω έναν απλό αφρό καθαρισμού για το πρόσωπο, νομίζοντας ότι θα βοηθήσει. Ένιωθα το πρόσωπο μου τόσο λιπαρό, που σχεδόν όλη μέρα είχα την ανάγκη να το πλένω. Φυσικά αυτό είναι εντελώς λάθος και δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ήμουν γεμάτη κοκκινίλες και έντονα σπυράκια κυρίως στα μάγουλα και στο πηγούνι.
Όταν ήμουν κάπου στην πρώτη Λυκείου αναγκάστηκα να πάω στον δερματολόγο (άργησα αρκετά), ο οποίος μου έδωσε μια αγωγή με κρέμες -πραγματικά ένα σωρό κρέμες- που την ακολούθησα πιστά για περίπου έξι μήνες. Σταδιακά τα σπυράκια είχαν αρχίσει να μειώνονται, όμως μια από αυτές τις κρέμες έκανε την επιδερμίδα να ξεφλουδίζει, ώστε να ανανεώνεται το δέρμα κατά κάποιον τρόπο. Αρχικά, νόμιζα ότι κάτι πάει λάθος με την θεραπεία, αλλά ο γιατρός με ενημέρωσε ότι αυτός είναι ο σκοπός και ότι πρέπει να συνεχίσω. Οπότε, εκεί που πριν πήγαινα σχολείο με σπυράκια, πλέον πήγαινα με ένα ξεφλουδισμένο και κατακόκκινο πρόσωπο.
Ψυχολογικά ήμουν πολύ χάλια. Ένιωθα χειρότερα από πριν γι’ αυτό και σταμάτησα την θεραπεία. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, μιας που αν είχα συνεχίσει πιθανόν να είχα ξεμπερδέψει νωρίτερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σπυράκια επανήλθαν και εγώ για 2 χρόνια αρνιόμουν πεισματικά να ξανά πάω στο γιατρό. Όλο αυτό το διάστημα έπλενα το πρόσωπό μου και μετά έβαζα μια κρέμα. Όλα αυτά μόνη μου. Χωρίς να μου τα πει κάποιος ειδικός. Αυτά προφανώς τα αναφέρω ως παράδειγμα προς αποφυγήν, αφού η κατάσταση χειροτέρεψε. Στην συνέχεια ξεκίνησα να καλύπτω τα σπυράκια, με λίγο concealer και με μια κρέμα με χρώμα, κάθε μέρα. Αυτό ήταν το χειρότερο για το δέρμα μου, το οποίο δεν μπορούσε να αναπνεύσει πλέον. Παρόλ’ αυτά εγώ ψυχολογικά ήμουν καλυτέρα, γιατί απλώς δεν φαινόταν το πρόβλημα τόσο έντονο. Η ακμή όμως υπήρχε.
Γύρω στα 17 ευτυχώς αποφάσισα να πάω ξανά στο γιατρό, όπου για καλή μου τύχη η ακμή είχε βελτιωθεί λίγο μιας που έκανε τον κύκλο της τόσα χρόνια (όπως μου είπε ο γιατρός) και μου έδωσε μια πιο ήπια θεραπεία την οποία ακολούθησα. Επιτέλους είχε αρχίσει λίγο να καθαρίζει το πρόσωπό μου. Έκανα αυτή την θεραπεία μέχρι και το δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο, δηλαδή περίπου 2 χρόνια. Αυτό το λέω, γιατί είναι σημαντικό να ξέρετε ότι θέλει χρόνο και υπομονή. Προφανώς, μέχρι και σήμερα, περιποιούμαι το πρόσωπό μου με τα κατάλληλα προϊόντα που μου έχει πει ο δερματολόγος, γιατί ακόμη υπάρχει η τάση για ακμή με αρκετά σημάδια και ουλές, όπως θα δείτε και στην φωτογραφία που είναι πρόσφατη.

ial.edu
Ψυχολογικό κομμάτι
Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία που είναι μια περίεργη περίοδος και εκτός από το δέρμα σου, επηρεάζει και την ψυχολογία σου. Δυσκολεύεσαι με την αυτοπεποίθησή σου, δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και νομίζεις ότι είσαι μόνος σου με αυτό το πρόβλημα. Δεν είσαι μόνος. Είναι ένα κοινό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας σε έναν γιατρό, να ακολουθήσεις αυτά που θα σου πει και θα περάσει, θα τα καταφέρεις.
Όπως είπα και πιο πάνω η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό και όχι να χρησιμοποιήσετε κάτι που έβαλε π.χ. μια φίλη σας, γιατί αυτό που βοήθησε εκείνη δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει και σε εσένα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας δώσω μερικές συμβουλές από την εμπειρία μου, ουσιαστικά είναι απλοί κανόνες υγιεινής, που πιθανόν κάποιους να σας τους πει και ο γιατρός σας:
1.Πήγαινε σε δερματολόγο και κάνε ακριβώς ότι σου πει!
2.Μην αγγίζεις με τα χέρια σου το πρόσωπό σου!
3.Μην βάφεσαι όσο είναι δυνατόν!
4.Άλλαξε τακτικά μαξιλαροθήκη!
5. Κάθε φορά που πλένεις το πρόσωπό σου σκούπισέ το ταμποναριστά, με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτομάντιλα μιας χρήσης!
Να θυμάσαι ότι η ακμή είναι ένα κοινό δερματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών, φρόντισε και αγάπησε τον εαυτό σου. Θα τα καταφέρεις, όλη αυτή η κατάσταση σε λίγο, θα αποτελεί παρελθόν. Δεν είσαι μόνος σου!

ial.edu
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment