Loading

Οι κουραστικές ερωτήσεις των Κυπραίων

Όταν έγραφα για την περίεργη γειτόνισσα μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες ερωτήσεις και σχόλια που κάνουν συχνά, δεν τα έγραψα όμως γιατί συνειδητοποίησα ότι είναι ερωτήσεις που ακούμε συνέχεια από διάφορα άτομα, όχι μόνο απ’ τις γειτόνισσες. Έτσι, αποφάσισα να αφιερώσω ένα ολόκληρο άρθρο σ’ αυτές.

Για όλες τις ηλικίες και για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχει πάντα μια κλασική ερώτηση, τόσο κλασική και αναμενόμενη που αν δεν στην κάνουν λες ότι κάτι πήγε στραβά. Δεν ξέρω αν είναι το Κυπριακό αίμα, η περιέργεια ή απλά η ανάγκη να πούμε κάτι που μας οδηγεί σ’ αυτές, αλλά ενώ τις απαντάμε τις κάνουμε κι εμείς σε άλλους… Ας δούμε όμως κάποιες από αυτές και ίσως καταλάβουμε τι να ισχύει.

Ας τις πάρουμε με ηλικιακή σειρά…

Απευθυνόμενοι σε μικρά παιδιά σχεδόν βρέφη:

  • Πώς σε λένε; (και επειδή το παιδάκι δεν απαντά συνεχίζουμε) Ω! Μα εν ηξέρεις να μου πεις το όνομα σου;

Το παιδάκι ίσως να μην είναι ούτε 2 ετών και το πιο πιθανό να μην μιλάει καν! Πως θα μας πει το όνομά του;

Σε μεγαλύτερα παιδιά 4-11 ετών:

  • Πάεις σχολείο; Πως τη λένε τη δασκάλα σου; Εν καλή οξά βάλει σας πολλά μαθήματα; Εν όμορφη;

1ο: Το σχολείο είναι υποχρεωτικό μέχρι τα 15 άρα σίγουρα πηγαίνει.

2ο: Άντε και άκουσες το όνομα της, ξέρεις ποια είναι; Επίσης, μπορεί να είναι δάσκαλος!

3ο: Συνήθως για τα παιδιά η δασκάλα είναι το πρότυπό τους, άρα σίγουρα θα σου πουν ότι είναι καλή και το αν ένα παιδί έχει πολλά μαθήματα αυτό δεν συνεπάγεται με το κακός δάσκαλος ή κακιά δασκάλα!

4ο: Πολύ δύσκολη ερώτηση για ένα παιδί γιατί όμως δεν ρωτάς αν και ο δάσκαλος είναι όμορφος; Εξάλλου μην ξεχνάς ότι η ομορφιά δεν είναι το παν και δεν μπορείς να κρίνεις τον άλλον από αυτήν.

Ερωτήσεις προς εφήβους:

  • Πώς πάει το σχολείο; Οι βαθμοί τι λαλούν; Να διαβάζεις, να έχει καλούς βαθμούς για να προκόψεις και να βρεις μια καλή δουλειά.

Σίγουρα είναι σημαντικό να έχει κανείς καλή απόδοση στο σχολείο, αλλά ας μην είναι θέμα συζήτησης. Και οι βαθμοί δεν μιλάνε για να πουν κάτι!  Μην ξεχνάς ότι είναι και ορισμένοι μαθητές που δεν τα πάνε τόσο καλά, μην τους πληγώνεις με τις ερωτήσεις και τις τάχα συμβουλές σου! Προκομένος δεν είναι μόνο αυτός που είχε καλούς βαθμούς στο σχολείο, επίσης υπάρχουν και πολλές δουλειές στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι μη άριστοι οι οποίοι ίσως να είναι και πιο κατάλληλοι! Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα επαγγέλματα, σκέψου το κάτι θα βρεις κι από μόνος σου!

  • Κανένα φλερτ παίζει; Καμιά κορού/ κανένας μιτσής;

Σταμάτα επιτέλους να είσαι αδιάκριτος, δεν σε αφορούν τα φλερτ των άλλων! Αν τύχει όμως και απαντήσουν «ναι» αρχίζουν ένα σωρό άλλες ερωτήσεις ποιος/α είναι, ηλικία, χωριό, οικογένεια, κλπ. Αν πάλι πουν «όχι» θα ακούσεις το «Μπράβο! Είναι νωρίς για αυτά, να δεις τα μαθήματα σου πρώτα κι έχεις ακόμα καιρό για έρωτες»

Μεγαλώνοντας και όντας φοιτητής/ φοιτήτρια πλέον η σταθερή ερώτηση είναι το «πόσος καιρός σου έμεινε;» λες και μετράς αντίστροφα να βγεις από τη φυλακή.. Ενώ η ερώτηση για το φλερτ επαναλαμβάνεται εντάσσοντας και το «Πόσο καιρόν είσαστε μαζί;» κι αν πεις ότι η σχέση είναι λίγο μεγάλη ακολουθεί το «Πάτε το σοβαρά δηλαδή;» και συνεχίζεται με το ποιο είναι το όνομά του, αν σπουδάζει, τι σπουδάζει, αν δουλεύει και που, και άλλα πολλά.

Αφού τελειώσεις το πανεπιστήμιο και μάλλον είσαι ακόμα ελεύθερος/η must ερώτηση είναι το «Πότε θα σε χαρτώσουμε», κι έρχεται σε κάποια φάση η στιγμή που επισημοποιείς τη σχέση σου και λες επιτέλους θα σταματήσουν να ρωτούν για αυτήν.  Έλα όμως που κάνεις λάθος! Η ερώτηση τώρα γίνεται «Πότε θα σε παντρέψουμε;» και θες να απαντήσεις ότι θα το μάθουν όταν θα λάβουν τη πρόσκληση αλλά συγκρατείς τα λόγια σου γιατί ίσως και να μην είναι καν στη λίστα με τους καλεσμένους, χαμογελάς και λες ότι δεν βιάζεσαι. 

Περνάνε τα χρόνια, μετά τον αρραβώνα γίνεται κι ο γάμος! Τι σε ρωτάνε τώρα;  «Πότε θα κάνεις κανένα παιδάκι;»  Είπε κανείς ότι θέλω τώρα να κάνω παιδάκι; Γιατί πρέπει να γίνει τώρα αυτό; ή πώς ξέρεις ότι δεν προσπαθώ;  Η ερώτηση αυτή είναι πολύ προσωπική και μπορεί να φέρεις τον άλλο σε πολύ δύσκολη θέση.  Άσε που μπορεί να έχει κιόλας ένα παιδί και δέχεσαι την ερώτηση πότε θα κάνεις κι άλλο!

Οι ερωτήσεις όμως που ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες έρχονται όταν πας επίσκεψη σε μια φίλη ή ένα φίλο σου.  Συνήθως εκεί θα συναντήσεις κάποιον από τους γονείς ή κάποιο θείο ή οποιοδήποτε γνωστό της οικογένειας και αρχίζουν «Από πού είσαι; Είσαι από τη περιοχή μας; Από ποια οικογένεια;» και από άλλη περιοχή να είσαι πάντα θα βρεθεί κάποιος κοινός γνωστός! « Ξέρεις τον Κωστή τον τάδε; Είμαστε κουμπάροι!» το όνομα μπορεί να μην σου λέει και τίποτα! «Α! μα είσαι που τζικάτω; Ξέρω που είναι ναι, έκαμα στρατιώτης τζιαμέ» Και το στρατόπεδο της περιοχής μπορεί να έκλεισε εδώ και κάτι χρόνια, ή να αναφέρεται σε άλλο κοντινό στρατόπεδο..

Οοοοχου! Φτάνει όμως πόσες ερωτήσεις; Πως είναι δυνατό σε κάθε περίπτωση να έχουμε κάτι να πούμε και κάτι να ρωτήσουμε; 

Μπορώ να αναφέρω ένα σωρό άλλες ερωτήσεις οι οποίες είναι σταθερές και τις οποίες απαντήσαμε παν πολλές φορές στη ζωή μας αλλά δεν θα το κάνω, κάντε το μόνοι σας! Σκεφτείτε για λίγο πόσες φορές απαντήσατε την ίδια ερώτηση και θυμώσατε γ’ αυτό αλλά και πόσες φορές εσείς οι ίδιοι κάνατε την ίδια ερώτηση!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι κουραστικές ερωτήσεις των Κυπραίων