Loading

Η καταδίκη των Αλμπίνο στην Αφρική.

svg28 Ιανουαρίου, 2021Bee freeΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΕΛΛΑ

Είναι γεγονός πως μερίδα ανθρώπων αντιμετωπίζει την διαφορετικότητα ως κάτι κατακριτέο και φροντίζει να εκδηλώνει τα συναισθήματά της αυτά με ακραίες συμπεριφορές, που καμιά φορά συμπεριλαμβάνουν βία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορετικότητα, αν και αντιμετωπίζεται ως κάτι σπάνιο και πολύτιμο, αποτελεί καταδίκη για τα άτομα που διαφέρουν. Μια τέτοια περίπτωση παρουσιάζεται στην Τανζανία της Αφρικής και αφορά τους Αλμπίνο.

https://static.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2017/04/albino-twins-models-fb.png

static.boredpanda.com

Αλμπινισμός ή αλλιώς αλφισμός είναι η εκ γενετής πάθηση που οφείλεται στην έλλειψη της χρωστικής ουσίας του δέρματος μελανίνη. Αποτέλεσμα της έλλειψης είναι το λευκό χρώμα στο δέρμα, στις τρίχες ολόκληρου του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και των μαλλιών και η ρόδινη απόχρωση στην ίριδα των ματιών. Τα άτομα που πάσχουν από αλφισμό ονομάζονται αλμπίνο.

Οι αλμπίνο, λόγω του λεπτού δέρματός τους, είναι ευπαθείς στις λοιμώξεις και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα όρασης που συχνά προκαλούν αχρωματοψία ή καταρράκτη. Στις βαρύτερες μορφές του αλφισμού, οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως  τύφλωση ή εμφάνιση καρκινωμάτων στο δέρμα.

https://africanclimatereporter.com/wp-content/uploads/2017/10/ii.jpg

africanclimatereporter.com

Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος εμφάνισης αλφισμού είναι 1 στις 20 000 γεννήσεις, στην Αφρική τα ποσοστά αυξάνονται και ο μέσος όρος διαμορφώνεται ως 1 στις 5 000 γεννήσεις. Οι τοπικές δοξασίες θέλουν τους Αλμπίνο να κατέχουν υπερφυσικές δυνάμεις και να αποτελούν πηγή τύχης. Απατεώνες που παρουσιάζονταν ως Γιατροί-Μάγοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις ιδιότητες που αποδίδονται στους αλμπίνο με τον πιο φριχτό τρόπο. Υπόσχονται στους πλούσιους πελάτες τους ότι θα τους φτιάξουν ένα ειδικό φίλτρο για τύχη, για το οποίο απαραίτητο συστατικό είναι ένα μέλος από το σώμα κάποιου αλμπίνο.

 Έτσι μεγάλοι επιχειρηματίες και πολιτικοί στην Τανζανία προσλαμβάνουν εκτελεστές που κυνηγούν, ακινητοποιούν και ακρωτηριάζουν ή σκοτώνουν Αλμπίνο, χωρίς διακρίσεις στην ηλικία. Αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που πάσχουν από αλφισμό ως κατώτερα όντα που μπορούν να τους προσφέρουν χρήματα και τύχη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι επιθέσεις αυξήθηκαν το 2013, αφού πλησίαζαν οι βουλευτικές εκλογές και τα πολιτικά πρόσωπα ζητούσαν βοήθεια από μάγους για να εξασφαλίσουν τύχη. Τα μέλη ή και ολόκληρο το σώμα των Αλμπίνο μπορούν να πουληθούν από 5 μέχρι 85 χιλιάδες δολάρια.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός 10χρονου αλμπίνο στην Τανζανία όπου, όπως ο ίδιος αναφέρει, κατά την επιστροφή του από το σχολείο  2 άντρες του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν και του έκοψαν το χέρι με το τσεκούρι. Πολλά παιδιά που πάσχουν από αλφισμό εξαφανίζονται για να βρεθεί μετά ακρωτηριασμένο και άψυχο το σώμα τους, αφήνοντας έτσι τις οικογένειές τους σημαδεμένες από μια μεγάλη και τραγική απώλεια. Πολλοί γονείς, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά τους, τα στέλνουν χιλιόμετρα μακριά  σε καταφύγια που δημιουργήθηκαν  από ανθρωπιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

https://i.dailymail.co.uk/i/pix/scaled/2011/07/03/article-0-0CDAE01F00000578-216_308x185.jpg

i.dailymail.co.uk

Η κυβέρνηση της Τανζανίας, στην προσπάθειά της να τερματίσει τις επιθέσεις, κήρυξε εκτός νόμου τους γιατρούς- μάγους και έδωσε προτεραιότητα στην εκπαίδευση του πληθυσμού, έτσι ώστε να σταματήσει να πιστεύει σε δεισιδαιμονίες. Το γεγονός όμως πως πελάτες των γιατρών -μάγων είναι άνθρωποι ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων και πολιτικά πρόσωπα κάνει  το έργο της κυβέρνηση πολύ δύσκολο. Αυτό αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της σημαντικότητας της μόρφωσης σε μια κοινωνία αφού η έλλειψή της συνεπάγεται με έλλειψη ανθρωπιάς και πίστη σε παράλογες δοξασίες. Η απώλεια μόρφωσης θρέφει τον ρατσισμό και ενισχύει την λανθασμένη και απάνθρωπη οπτική που υπάρχει πως το χρήμα και το προσωπικό συμφέρον αξίζουν περισσότερα από μια ανθρώπινη ζωή.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: listverse.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η καταδίκη των Αλμπίνο στην Αφρική.