Αμείωτο παραμένει ακόμη το ενδιαφέρον του παγκοσμίου για τις φονικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι και σήμερα στην Αυστραλία, με αυτές να πλήττουν κατά κύριο λόγο την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η βροχόπτωση που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες έφερε μερικά χαμόγελα και προσωρινή ανακούφιση στους μαχόμενους πυροσβέστες, δεν ήταν όμως ικανή για να σβήσει τις φωτιές.
Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε μέχρι στιγμής 18 εκατομμύρια στρέμματα γης και αφήνει πίσω της μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή καθώς δάση, εθνικοί δρυμοί, άγρια φύση, σπάνια είδη χλωρίδας, έγιναν στάχτη στο πέρασμά της. Οι καταστροφές δε μένουν όμως εκεί, αφού μισό δισεκατομμύριο ζώα, θηλαστικά, ερπετά και πουλιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή είναι δυνητικά νεκρά. Μόνο θλίψη προκαλούν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα δικτύωσης, με απανθρακωμένα κοάλα ή κατακαμένα καγκουρό που δέχονται βοήθεια από ανθρώπους.
25 ανθρώπινες απώλειες καταγράφηκαν μέχρι και σήμερα σε εθνικό επίπεδο, ενώ αρκετές χιλιάδες Αυστραλιανών πολιτών εκριζώθηκαν από τα σπίτια τους είτε προληπτικά είτε επειδή αυτά κάηκαν απ’ τις πυρκαγιές.
Οι ειδικοί επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι, επισημαίνουν ως βασική αιτία την έντονη ξηρασία και τις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν το προηγούμενο διάστημα τη χώρα, όμως οι αυστραλιανές αρχές αποδίδουν ευθύνες και στον ανθρώπινο παράγοντα. Συγκεκριμένα, χρεώνουν τις πυρκαγιές σε 24 άτομα, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν δικαστικές ενέργειες για εκ προθέσεως αδικήματα που σχετίζονται με εμπρησμό και πρόκληση πυρκαγιών.
Σήμα «SOS» εκπέμπει ακόμη η αστυνομία της Αυστραλίας, ενόψει του νέου κύματος καύσωνα και ισχυρών ανέμων που αναμένονται, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στο τέλος της εβδομάδας. «Φύγετε γρήγορα» φωνάζει η υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Λάιζα Νέβιλ, «Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έναν σκοπό έχουν: να σωθούν ζωές», συνεχίζει, προτρέποντας τους κατοίκους της χώρας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους!
1800 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής και ο απολογισμός μάλλον θα είναι ακόμη πιο απογοητευτικός, κρίνοντας απ’ την πορεία του μαινόμενου πυρός. Την ίδια στιγμή ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός Σκότ Μόρισον απαντά στις επικρίσεις που δέχεται και δεσμεύεται 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη των θυμάτων των πυρκαγιών. Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι όμως αρκετές για να απαλύνουν τον άνθρωπο που μπροστά σ’ αυτή την βιβλική καταστροφή λυγίζει.
«Οι γείτονες μου, έμειναν πίσω για να σώσουν την περιουσία τους, αλλά εγώ έφυγα. Σήμερα επικοινώνησαν μαζί μου για να μου πουν ότι λυπούνται, αλλά το σπίτι μου έγινε στάχτη», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια μια κάτοικος πυρόπληκτης περιοχής που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της.
Από την άλλη οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας εντείνουν τις προσπάθειές τους για να κατάσβεση του πυρός. Οι πυροσβέστες, αρκετοί απ’ αυτούς εθελοντές, δίνουν καθημερινά μάχη με τη φωτιά ώστε να αποτρέψουν την αναζωπύρωση της φωτιάς στις ζώνες υψηλού κινδύνου, πριν τον επερχόμενο καύσωνα.
«Η Αυστραλία καίγεται! Έσωσα ένα μωρό καγκουρό που ήταν μόνο του. Είναι αποκαρδιωτικό. Παρακαλώ διαδώστε. Παρακαλώ δωρίστε. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας», έγραψε χαρακτηριστικά ο πυροσβέστης Σαμ ΜακΓκόν σε ανάρτησή του στο instagram.
Την ώρα που η Αυστραλία φλέγεται, έρχονται ξανά στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή και το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε ή να την αντιστρέψουμε.
Άραγε ποιος είναι ο αριθμός απωλειών που πρέπει να καταγραφεί για να χτυπήσει το καμπανάκι; Είναι έτοιμα τα κράτη να δώσουν σανίδα σωτηρίας στους πολίτες, μπροστά σε τέτοιες βιβλικές καταστροφές; Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την τίση που παραμονεύει; Και κυρίως, έχουμε αντιληφθεί πως «χτυπώντας» το περιβάλλον, «χτυπάμε» συνάμα και τους εαυτούς μας;
Η εμπειρία δηλώνει ξεκάθαρα πως όχι. Και τα περιθώρια στενεύουν.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment