Loading

Η φρίκη των πειραματόζωων πίσω από τα προϊόντα ομορφιάς.

svg23 Σεπτεμβρίου, 2020HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Αγαπητή μου,

Ετοιμάζεσαι για τη βραδινή σου έξοδο. Φουστανάκι που γυαλίζει, μαλλάκι περιποιημένο, παπουτσάκι 30 πόντους. Σου μένει το μακιγιάζ. Και την ώρα που είσαι έτοιμη να ‘’σουβατιστείς’’ σου περνά η ιδέα να διαβάσεις τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσεις. Tested on animals. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πριν βγουν στην αγορά, τα καλλυντικά σου δοκιμάστηκαν πάνω σε ζώα, μέχρι να εγκριθεί η καταλληλόλητα τους για να βγουν στην αγορά. Αλλά πόσες δοκιμές έχουν γίνει μέχρι αυτό το στάδιο;

Αγαπητέ μου,

Αν νομίζεις πως αυτό το κεφάλαιο επηρεάζει μόνο τον γυναικείο πληθυσμό, είσαι γελασμένος. Δεν είναι μόνο το κραγιόν και οτιδήποτε χρησιμοποιείται στο μακιγιάζ που δοκιμάζονται σε ζώα. Σαμπουάν ή προϊόντα μαλλιών, επίσης περνούν από τη βάναυση διαδικασία να παραμορφώνουν ζώα, για να έχουν τεράστια ποσά στο τέλος του χρόνου οι εταιρείες.

tanea.gr

Παρόλο που από το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση δοκιμών καλλυντικών σε ζώα, μερικές χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα, αναγκάζουν τις εταιρείες καλλυντικών να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα, προτού τα εγκρίνουν να μπουν στα ράφια των καταστημάτων. Αυτό γίνεται λόγω των μικρών παραθύρων που υπάρχουν στη νομοθεσία και επιτρέπουν στις εταιρείες να βασανίζουν ζώα.

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο ζώα χρησιμοποιούνται ετησίως σε παγκόσμιες δοκιμές καλλυντικών, για να μελετηθούν οι επιδράσεις των συστατικών τους στην ανθρώπινη υγεία.  

Έτσι, οι εταιρείες που απαγορεύεται να κάνουν δοκιμές στην ΕΕ, πληρώνουν αδρά για να γίνονται οι φονικές δοκιμές στην Κίνα, όπου τα πειράματα εκεί είναι πραγματικά επώδυνα.

Και όταν σε ρωτήσει κάποιος ‘’πού θα γίνονται οι δοκιμές αν δεν γίνονται στα ζώα;’’ θα μπορείς να του απαντήσεις. Υπάρχει η εναλλακτική. Οι κατασκευαστές μπορούν κάλλιστα να κάνουν τις δοκιμές σε τεχνητούς ιστούς που αντιπροσωπεύουν ακριβώς τους ιστούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Μπορούν κάλλιστα να κάνουν δοκιμές σε καλλιέργειες ανθρώπινου δέρματος, για να δουν εάν ερεθίζεται μετά τη χρήση του καλλυντικού.  Αλλά επειδή αυτή η λύση είναι και ακριβή για τις εταιρείες, που μόνη τους έγνοια είναι το κέρδος, προτιμούν να βασανίζουν τα ζώα.

maxmag.gr

Με απλά λόγια, τα ζώα που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό, δεν πονάνε μόνο, αλλά τους ασκείται και εξαιρετική πίεση από την πρώτη μέρα. Όλη η ζωή τους είναι σε σιδερένια κλουβιά, εγκλωβισμένα, χωρίς να μπορούν να εκφράσουν τις φυσικές τους ανάγκες. Δε θα δουν το φως του ήλιου, τον καθαρό αέρα, την άγρια φύση. Μια έρευνα που έγινε κάτω από μυστικές συνθήκες, πίθηκοι περιπλανιόντουσαν  άσκοπα μέσα στα κελιά τους, ακρωτηρίαζαν τους ίδιους τους τους εαυτούς, δάγκωναν τις ανοιχτές πληγές τους και ξερίζωναν το τρίχωμα τους. Αυτά γίνονται λόγω της ψυχολογικής δυσφορίας που έπρεπε να υπομένουν τα “πειραματόζωα”. Στην επιστήμη αυτό ονομάζεται “άγχος που προκαλείται από ψύχωση”.

Και επειδή απαγορεύεται να σας πω δημόσια ποιες εταιρείες κάνουν και ποιες όχι πειράματα σε ζώα, μπορείς με ένα απλό google search να τις βρεις. Just saying.  

Αξίζει για την ομορφιά να βασανιστούν τόσο κάποια ζωντανά; Food for thought.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: enikos.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η φρίκη των πειραματόζωων πίσω από τα προϊόντα ομορφιάς.