Loading

Η εξέλιξη των υπολογιστών στο πέρασμα των χρόνων

svg2 Δεκεμβρίου, 2021SciencebeezΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Η οθόνη στην οποία αναγράφεται το κείμενο αυτό ή το τηλέφωνο που κρατάς στο χέρι σου αυτή τη στιγμή δεν αποτελούνται μόνο από ένα μάτσο από καλώδια και μεταλλικά εξαρτήματα. Πέραν από 200 χρόνια ιστορίας και εξέλιξης οφείλονται στην συσκευή που πλέον θεωρείται στοιχειώδες υλικό από την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, ονομαζόμενη υπολογιστής.

medium.com

Μία αναδρομή στο παρελθόν είναι, αν όχι αναγκαία, τουλάχιστον ενδιαφέρουσα για να ανακαλύψουμε πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή.

thoughtco.com

1801

Ίσως να είναι περίεργο αλλά ο αργαλειός που φαίνεται στην πιο πάνω φωτογραφία απεικονίζει την παλαιότερη και ίσως πρώτη γεύση από το εφεύρημα του υπολογιστή. Ο αργαλειός αυτός, εφεύρεση του Τζόζεφ Μαρί (Γαλλία), χρησιμοποιούσε ξύλινες πλάκες για να αποτυπώσει σχέδια για βαμβακερά υφάσματα. Αυτή η μέθοδος θα χρησιμοποιούταν σε μεταγενέστερα σχέδια υπολογιστών.

1890

Ο πρωτεργάτης της σημερινής εταιρείας IBM (International Business Machine), Χέρμαν Χόλεριθ δημιουργεί την πρώτη μηχανή, με βάση το σχέδιο του Μαρί, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει την απογραφή του πληθυσμού της Αμερικής σε μόλις 3 ολόκληρα χρόνια και εξοικονομώντας στο κράτος των Η.Π.Α. 5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα μπορούσε να πάρει δεκαετίες σε κάποιον χωρίς την μηχανή αυτή.  

slideshare.net

Δεκαετίες 1930 και 1940

Ο Άλαν Τούρινγκ εφευρίσκει μια μηχανή, η οποία να μπορεί να κάνει στα αλήθεια υπολογισμούς. Ίσως αυτό να είναι το κρισιμότερο σημείο στην ιστορία των υπολογιστών. Η ιδέα αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται και να εξελίσσεται σε πανεπιστημιακές μονάδες, ενώ αργότερα δημιουργείται ο πρώτος αληθινός υπολογιστής, ο ENIAC, ο οποίος είχε διαστάσεις 163 τετραγωνικά μέτρα και μπορούσε να επεξεργαστεί μέχρι μόνο 20 λέξεις.

amazon.com

Δεκαετίες 1950 και 1960

Η IBM δημιουργεί τον πρώτο κώδικα επικοινωνίας μεταξύ χρήστη και υπολογιστή, FORTRAN, ο οποίος έδινε την δυνατότητα στον χρήστη να εισάγει τις δικές του εντολές και να προγραμματίζει τον υπολογιστή, ανάλογα με τις ανάγκες του. Εδώ γεννιέται ο κόσμος του προγραμματισμού. Αργότερα, το 1964 δημιουργείται ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής με γραφικό επεξεργαστή.

history-computer.com

Δεκαετίες 1970-1990

Στις επόμενες 3 δεκαετίες που ακολουθούν, δημιουργούνται πολλές παράπλευρες εφευρέσεις, όπως κάρτες μνήμης, επεξεργαστές και περιφερειακές συσκευές, οι οποίες αποτελούν την σημερινή εικόνα ενός υπολογιστή. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αρχίζουν να εντάσσονται στην επαγγελματική αλλά και κοινή καθημερινότητα των ανθρώπων. Ενδιάμεσα, δημιουργούνται πολλές γνωστές εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτοποριακό εμπόριο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα η όψη και οι εκδοχές των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλάζει, καθώς μικραίνουν οι διαστάσεις τους αλλά πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές τους, όσον αφορά τις προδιαγραφές μνήμης και ταχύτητας επεξεργασίας.

g2.com

Δεκαετία 2000 μέχρι και σήμερα

Με την έναρξη του 21ου αιώνα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποκτούν μια μοντέρνα μορφή με την ένταξη των οθονών με υγρά κρύσταλλα (LCD), ενώ παράλληλα η εταιρεία Apple πρωτοπορεί για άλλη μια φορά με την ένταξη της ιδέας του Η/Υ σε κινητή συσκευή, συνδυάζοντας την με το τηλέφωνο. Κι έτσι, η ιδέα του Η/Υ αλλάζει εξ ολοκλήρου. Δημιουργούνται συνεχώς νέες προοπτικές και ιδέες για την χρήση της εφεύρεσης αυτής, με κύριο στόχο την αυτοματοποίηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Οι υπολογιστές βρίσκονται παντού. Για να διαβάζεις εσύ αυτό το κείμενο, χρειάστηκαν χιλιάδες προγραμματισμοί, εντολές και συσκευές, μαζί με εκατομμύρια μονάδες δεδομένων, που πλέον ανταλλάσσονται ασύρματα. Κι όλα αυτά χάρη στην λειτουργία των υπολογιστών. Aναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας και αλλά και κλειδί για το μέλλον της ανθρωπότητας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: noproblemmac.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η εξέλιξη των υπολογιστών στο πέρασμα των χρόνων