Loading

Είναι ευτυχία να ασχολείσαι με το θέατρο

Έχεις νιώσει ποτέ σου αυτό το αίσθημα της απόλυτης ευφορίας; Αυτό το αίσθημα που νιώθεις πως αγαπάς όλο το κόσμο και νιώθεις πως σου ανήκει; Αυτό το αίσθημα που σου προκαλεί ένα πονόκοιλο σαν να έχεις χιλιάδες πεταλούδες μέσα στο στομάχι σου και δεν λένε να ησυχάσουν; Αυτό το ίδιο το αίσθημα που σου δίνει την ολοκλήρωση του εαυτού σου;

Αυτό το αίσθημα εγώ το βρήκα στο θέατρο. Ο κάθε άνθρωπος ψάχνει αυτό που τον κάνει χαρούμενο και αυτό που του χαρίζει ψυχική γαλήνη. Συνεπώς, ψάχνει αυτό που μπορεί να είναι ο εαυτός του, χωρίς να πιέζεται.

Αυτό το αίσθημα ή αλλιώς το πάθος είναι το ίδιο το πνεύμα της γης που ανεβαίνει από τις γυμνές πατούσες των ποδιών και ωθεί ένα καλλιτέχνη στον πύργο της τελείωσης του. Αυτή την μυστήρια δύναμη που όλοι μπορούμε να νιώσουμε ονόμασε ντουέντε ο Ισπανός ποιητής και δραματουργός Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το ντουέντε μου λοιπόν εγώ το εντόπισα στο χώρο του θεάτρου.

Η τέχνη του θεάτρου οδηγεί το άτομο σε μονοπάτια ανακάλυψης του εαυτού του. Σε δοκιμάζει. Δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια σου μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς και τα παιχνίδια ρόλων. Ακόμη και η ανάγνωση ενός κειμένου, είτε αυτό είναι μια σελίδα είτε αυτό είναι μια γραμμή, έχει να σου δώσει κάτι. Κάτι το οποίο ο κάθε ένας εκλαμβάνει διαφορετικά και χειρίζεται διαφορετικά.

Έπειτα, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του ατόμου που ασχολείται με το θέατρο αυξάνεται, γιατί πέρα από την δημόσια θέα και έκθεση του, γνωρίζει σιγά σιγά και τον εαυτό του. Επομένως, μέσα από το θέατρο μπορείς να βγεις πιο σίγουρος για το άτομό σου εκτιμώντας το και αγαπώντας το.

 Αξίζει να σημειωθεί η ψυχική υγεία που χαρίζει η παρακολούθηση εργαστηρίων θεάτρου ισορροπώντας έτσι σώμα και πνεύμα. Με άλλα λόγια εκείνη τη μια ώρα που στροβιλίζεσαι, φωνάζεις, γελάς, κλαις και τρέχεις πάνω κάτω ξαφνικά νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα άλλο κόσμο οποίος σε χωρίζει από την πραγματικότητα σου με τη νοητή γραμμή της τρέλας.

Τότε, αστραπιαία ξεχνάς έγνοιες και άγχη, τα αντικαταστείς με ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Όταν απελευθερωθείς, λοιπόν, από τα απλά, τα καθημερινά, ταξιδεύεις στους πιο ευφάνταστους κόσμους με μοναδικό εφόδιο την φαντασία και τη δημιουργικότητα σου. Έτσι, ταυτόχρονα μαθαίνεις και να εκτιμάς αυτά τα απλά, τα καθημερινά.

Στο θέατρο πέρα από τον ενστερνισμό της ατομικότητας, όχι μόνο υπάρχει αλλά υπερισχύει αυτή η ομαδική δουλειά και η συνεργασία.

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να τρέξεις με κλειστά τα μάτια καθώς γνωρίζεις πως στην αντίπερα όχθη βρίσκονται άτομα έτοιμα να σε πιάσουν και να σε προστατέψουν φτάνει εσύ να τους εμπιστευτείς;

Αυτή είναι μια από τις ασκήσεις εμπιστοσύνης που συχνά κάνουμε στο εργαστήρι. Όταν κατορθώσεις να αφουγκραστείς τον παλμό του διπλανού σου και όταν και εσύ καταφέρεις να αφήσεις τον δικό σου παλμό να τον ακούσει και να τον νιώσει ο άλλος τότε ίσως να τρέξεις με κλειστά τα μάτια χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο ερασιτεχνικό θέατρο, τουλάχιστον, αυτό είναι κατορθωτό προσφέροντας έτσι τα κατάλληλα εφόδια για μια πιο ήρεμη και με κατανόηση ζωή. 

«Το ντουέντε είναι μια δύναμη και όχι μια λειτουργία, μια πάλη κι όχι μια αφηρημένη έννοια». Ας ψάξει ο καθένας μας για το δικό του και ας ζήσει ο καθένας μας τη δική του ξέφρενη πάλη. Να θυμάσαι το ντουέντε μια φορά το συναντά ο άνθρωπος, ζήσε το, λοιπόν, μην το αφήσεις για μετά. Όχι δεν έχεις χρόνο.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Λέξεις κλειδιά: Δικηγόρος, Γένος θηλυκού, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Τρελή, Παλαβή, Υπερβολή, Ουτοπία, Θάρρος, Θράσος, Φρίκη, Χάος, Αλλαγές, Ελευθερία, Επιλογές. Εμπνεύσεις: ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ Λογοτεχνία (Ουγκώ), Ποίηση (Καζαντζάκης), Θέατρο (Τένεσσυ)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Είναι ευτυχία να ασχολείσαι με το θέατρο