Loading

Η εμπειρία μου με την ωμοφαγία – Μέρος Β: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω

Ένα ταξίδι πάντα έχει τις δυσκολίες ή καλύτερα θα πω τις προκλήσεις του. Μπορεί να λέμε ότι περνάμε καλά και όλα μια χαρά αλλά έχουμε υπόψη μας και το τι περάσαμε για να φθάσουμε εκεί που θέλαμε. Μα δεν μας πτόησε, μας έκανε δυνατότερους και σοφότερους επιτρέποντας μας να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, κάθε φορά που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση και να τη διαχειριστούμε όσο πιο έξυπνα μπορούμε.

Έτσι λοιπόν κι αυτό το ταξίδι που διανύω έχει τα σκαμπανεβάσματά του και σαν το κύμα της θάλασσας άλλοτε είναι ήπια και άλλοτε φουρτουνιασμένα.

Στις φουρτούνες είναι που μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι, να αντιμετωπίζεις τις διάφορες καταστάσεις και να βρίσκεις λύσεις στα «προβλήματα». Στα ήπια κύματα είναι εκεί που μπορείς να απολαύσεις την ξεγνοιασιά στο έπακρο. Μα μην γελαστείς να πεις πως μόνο φουρτούνες γνώρισες, γιατί μετά απο κάθε φουρτούνα έρχεται η ηρεμία. Επομένως έχεις ζήσει και τα ήπια κύματα της θάλασσας έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι δυσκολίες  που αντιμετωπίζω είναι κυρίως το κοινωνικό κομμάτι,, όπου βγαίνουν όλοι για φαγητό. Ειδικά εδώ στην Κύπρο είναι πλέον τρόπος ζωής το να βγείς για να φας μέχρι σκασμού αντί να βγείς απλά για να απολαύσεις ελεύθερα την ατμόσφαιρα της βραδιάς που σου χαρίζει απλόχερα ο Δημιουργός σου. Κατανοητό, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να το αναθεωρήσουμε λιγάκι αυτό το κομμάτι με το φαγητό και να σεβαστούμε τις επιλογές του καθενός;

Εκτός απο την Κυπριακή νοοτροπία, είναι πρόκληση να βγαίνω για φαγητό με τις φίλες μου και την οικογένειά μου και να ξέρω ότι δεν θα έχω πολλές επιλογές. Μπορώ και το συνηθίζω, αυτό όμως που με ενοχλεί είναι να βλέπω και να ακούω τους άλλους να λένε «πάλι αυτό θα φας;»  Και ναι πάλι αυτό θα φάω όταν έχω επίγνωση ότι δεν μου κάνουν καλό οι υπόλοιπες επιλογές (εκτός κι αν βγάλω τα φρούτα που πάντα κουβαλάω μαζί μου 😉 ).  Ευτυχώς όμως που μαθαίνω πως υπάρχουν και μερικά μέρη στα οποία μπορώ να απολαύσω τις φρουτένιες πιατέλες ή και χυμούς μαζί με τη μουσική που μ’ αρέσει (εννοείται τα λατρεύω αυτά τα μέρη <3 !!! ).

Ξέρω πως δεν είναι ο κατάλληλος συνδυασμός, όμως είμαι ευγνώμων που υπάρχει έστω κι αυτό και το απολαμβάνω.

Κάπου εδώ θα έρθω να σας ταρακουνήσω και να σας ενημερώσω ότι μια ωμοφαγική διατροφή μπορεί να έχει ποικιλία απο επιλογές, να είναι εύγεστη, χορταστική και πολύχρωμη.

Μπορείς να φτιάξεις ωμοφαγικά τρουφάκια, μπάρες, γλυκά (ω ναι και γλυκά, υγιεινά, βίγκαν και ωμοφαγικά), διάφορες σαλάτες με σως, δημιουργικές πιατέλες με φρούτα,  διάφορους συνδυασμούς χυμών και smoothie. 

Χρειάζεται να πειραματιστεί  κανείς για να τα ισορροπήσει όλα. Ακόμα πειραματίζομαι και έτσι όπως το βλέπω τα πειράματα θα συνεχίσουν και στο μέλλον (άλλη πρόκληση με αέρα δημιουργικό)… Δεν είναι εύκολο να τα κάνεις όλα από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς το καθετί χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο. Αυτό ισχύει και για την οποιαδήποτε διατροφική μετάβαση θες να κάνεις. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι τα καταφέρνουν με επιτυχία να μεταβούν απο την μία διατροφική βαθμίδα στην άλλη χωρίς να κοιτάξουν πίσω τους και μέσα σε μία νύχτα.

Στον δρόμο μου συναντώ αρκετούς ανθρώπους που στο άκουσμα της λέξης μένουν και απορούν. Κάποιοι θα με ρωτήσουν με καλοπροαίρετο τρόπο τι είναι και για τι το κάνω και άλλοι θα περάσουν στην αντεπίθεση έτοιμη να υπερασπιστούν τα όσα τους έχουν μάθει χωρίς να μπουν στην διαδικασία να τα αναθεωρήσουν και όπου καταλήξουν. Αυτό όμως που χρειάζεται να καταλάβουμε είναι ότι δεν αρμόζει και δεν αξίζει σε κανένα και για τίποτα να κριθεί και κυρίως απο άτομα τα οποία δεν έχουν καν μπει στη διαδικασία να το μελετήσουν και να το βιώσουν όπως έκανα κι εγώ με τη σειρά μου. Επομένως με όλο τον σεβασμό και την καλοσύνη, μην κρίνεται αν δεν έχετε βιώσει αυτό που επέλεξε συνειδητά να βιώσει κάποιος. Κι αυτό να το τηρούμε παντού και πάντα.

Μα στο δρόμο αυτό συνάντησα και τους συμπαραστάτες μου που με αποδέχτηκαν απο την πρώτη κιόλας μέρα, ανθρώπους ανοιχτόμυαλους, με παρόμοιες εμπειρίες και την ίδια ή και παρόμοια φιλοσοφία ζωής και τους ευχαριστώ.

Εκτός από την κοινωνία και τις προκαταλήψεις της, δεν παραλείπω να αναφέρω πως πρώτα από όλους αντιμετωπίζω τον ίδιο μου τον εαυτό, τις προκαταλήψεις του που είναι βαθιά χαραγμένες στο υποσυνείδητό μου, τις φοβίες του  που βρίσκονται ενδόμυχά μου, τυχόν θεραπευτικές κρίσεις από την αποτοξίνωση και τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος που πλέον έχουν επουλωθεί με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Η εμπειρία αυτή είναι μια ολοκληρωτική αλλαγή, αρχίζει εσωτερικά και προβάλλεται εξωτερικά. Είναι δύσκολο να μην βλέπεις άμεσα αποτελέσματα και εδώ είναι που πλάθω υπομονή, επιμονή και πειθαρχία για να συνεχίσω το ταξίδι μου.

Όλα είναι στο μυαλό μας. Όλα είναι εφικτά στην ζωή μας και ο μόνος που μπορεί να μας περιορίσει είναι ο ίδιος ο εαυτός μας.

Επομένως ξεκινήστε να δουλεύετε με εσάς,  να εξελίσσεστε πρώτα εσείς οι ίδοι, να γίνεστε η αλλαγή που επιθυμείτε να δείτε στον κόσμο και ειλικρινά θα εκπλαγείτε πως μόνο και μόνο με το παράδειγμά σας μπορείτε να εμπνεύσετε και να βοηθήσετε ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι (ακόμα και να τους συμπαρασταθείτε, απίστευτο ε!).

Και για να αγγίξουμε την ψυχή κλείστε τα μάτια, χαλαρώστε και ακούστε:

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η εμπειρία μου με την ωμοφαγία – Μέρος Β: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω