Loading

Η δολοφονία του George Floyd μας αφορά περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε!

Ολόκληρη η υφήλιος παρακολούθησε τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεσή του αφροαμερικανού George Floyd, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου 2020 από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολι. Χιλιάδες ήταν οι σχετικές αναρτήσεις σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα που κατέκριναν το στυγερό έγκλημά, καθώς και τον ρατσισμό έναντι σε έγχρωμα άτομα .

Και μπορεί στην κυπριακή κοινωνία ο ρατσισμός έναντι σε έγχρωμα άτομα να μην έχει τέτοιες διαστάσεις , και ενδεχόμενος να νιώθουμε πως τέτοιες μορφές ρατσιστικής βίας δεν μας αγγίζουν. Εάν όμως σκεφτούμε λίγο καλύτερα τι κρύβεται πίσω από την δολοφονία του Floyd, θα καταλάβουμε πως εγκλήματά με τέτοιες ρατσιστικές προεκτάσεις μας αφορούν  περισσότερο από ότι νομίζουμε.

Τον άοπλο Floyd δεν σκότωσαν μόνο αστυνομικοί, άλλα και μια δυτική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που εδώ και χρονιά καλλιεργεί και ανέχεται τον ρατσισμό. Μια κουλτούρα που ιεραρχεί ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματος τους, το φύλο τους και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Μια κουλτούρα που προσάπτει επίθετα και χαρακτηρισμούς, που εγκλωβίζει άτομα μέσα σε προκαταλήψεις. Μια κουλτούρα στερεί δικαιώματα σε κάποιους , και χαρίζει προνόμια σε άλλους. Μια κουλτούρα που σκοτώνει ανθρώπους.

Όσο και αν θέλουμε να μην το παραδεχτούμε, μια τέτοια κουλτούρα είναι ενσωματωμένη στην κυπριακή ιδεολογία, και ευθύνεται για εξίσου αποτρόπαια εγκλήματα. Φτάνει να αναλογιστούμε την  υπόθεσή του «Ορέστη»,  που  συγκλόνισε το παγκύπριο πέρσι , και ανέδειξε τις πιο βρώμικες πτυχές της κοινωνίας μας.

Επειδή τις 7 αλλοδαπές κοπέλες δεν τις σκότωσε μόνο ο Ορέστης, άλλα και ένας έμφυτος ρατσισμός ο οποίος  μαστιγώνει την κυπριακή κοινωνία, η οποία στέκεται ανάξια να σεβαστεί και να προστατέψει τα πιο ευάλωτα της μέλη. Τις 7 αλλοδαπές κοπέλες σκότωσε και η αδιαφορία που φαίνεται να έχει δείξει η κυπριακή αστυνομία, που δεν προχώρησε τις έρευνες για τον εντοπισμό τους. Τις 7 αυτές κοπέλες, τις έχουμε σκοτώσει όλοι με όπλο την υπεροψία και την αδιαφορία μας. Ο Ορέστης απλά εκμεταλλεύτηκε αυτή την αδυναμία της κοινωνίας μας, για να ικανοποιήσει της σκοτεινές του ορέξεις.

Τον George Flyod και τα 7 θύματα του Ορέστη, σκότωσε ο ρατσισμός που κρύβεται μέσα σε κάθε κοινωνία, και «οπλίζει» άτομα τα οποία εκμεταλλεύονται καταστάσεις, βρίζουν, χειροδικούν και σκοτώνουν. Όσοι αναπαράγουμε ρατσιστικές ιδεολογίες άλλα και όσοι παραμένουμε αμέτοχοι φέρουμε ευθύνη.

Ας μεταφράσουμε λοιπόν το κίνημα #blacklivesmatter που όλοι φαίνεται πως έχουμε αγκαλιάσει, και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, απαλλαγμένο από ρατσιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις, λεκτική και σωματική ρατσιστική βια, ταμπέλες και κουτάκια.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: nationalpostcom.files.wordpress.com, iefimerida.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η δολοφονία του George Floyd μας αφορά περισσότερο απ’ ότι νομίζουμε!