Loading

Η δαιμονική «Μόρα». Τι πραγματικά είναι!

Μια γριά γυναίκα με το όνομα Μόρα, κυκλοφορεί τις νύχτες και βασανίζει όσους κοιμούνται. Τους επισκέπτεται στα όνειρα τους, τους ξυπνά, τους κρατάει ώστε να μην μπορούν να κουνηθούν. Την βλέπουν ως σκιά στους τοίχους που κάποιες φορές έρχεται κατά πάνω τους και ακούν ήχους σαν κουδούνισμα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Είναι σαν ζωντανός εφιάλτης και τους δημιουργεί φόβο. Αυτό περιγράφουν όλοι όσοι το έζησαν.

iatropedia.gr

Τι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η Μόρα;

Για να σε καθησυχάσω δεν είναι η δαιμονική γριά γυναίκα που περίγραψα ποιο πάνω. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «υπνική παράλυση».

Τι συμβαίνει στην υπνική παράλυση;

Κατά την υπνική παράλυση το άτομο ξυπνάει αλλά δεν μπορεί να κουνηθεί, να μιλήσει, μπορεί να νιώσει πίεση στο σώμα του ή αίσθημα πνιγμού. Παρόλα αυτά αναπνέει φυσιολογικά. Μπορεί να έχει παραισθήσεις, δηλαδή να βλέπει ή να ακούει πράγματα που δεν υπάρχουν ή και ακόμη να βλέπει ότι υπάρχει άλλο άτομο μαζί του.

fanpage.gr

Πώς συμβαίνει?

Αρχικά ο ύπνος μας χωρίζεται σε δύο στάδια το REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και το NREM (μη ταχεία κίνηση των ματιών). Ξεκινάμε με τον ύπνο NREM όπου το σώμα μας χαλαρώνει και καταλαμβάνει το περισσότερο χρόνο του ύπνου μας. Στο τέλος, ο ύπνος NREM γίνεται REM. Κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου βλέπουμε όνειρα και τα μάτια μας κινούνται γρήγορα, όμως το σώμα μας είναι χαλαρό. Ο εγκέφαλος μας λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός. Αν δηλαδή βλέπουμε όνειρο όπου τρέχουμε ή κινούμαστε έντονα ή και ακόμα κατά την διάρκεια ενός εφιάλτη ο εγκέφαλος μας θα παράγει ουσίες που θα παραλύσουν το σώμα μας ώστε να μην κάνει αυτή την κίνηση και έτσι μας προστατεύει.

Τώρα, η υπνική παράλυση συμβαίνει όταν το άτομο ξυπνάει πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος REM. Υπάρχει αντίληψη του χωροχρόνου αλλά είναι αδύνατο να αντιδράσουν αφού το σώμα τους είναι παράλυτο. Οι ψευδαισθήσεις που βιώνονται είναι γιατί το άτομο ζει το όνειρο του ενώ είναι ξύπνιος. Με λίγα λόγια είναι ξύπνιος και ταυτόχρονα κοιμάται. Όλα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και δημιουργούν τραυματική εμπειρία στο άτομο. Η παράλυση διαρκεί για μερικά λεπτά και φεύγει από μόνη της.

Τα αίτια

40% των ανθρώπων είχαν τουλάχιστον ένα περιστατικό στην ζωή τους. Όλοι μπορούν να βιώσουν ανά πάσα στιγμή την υπνική παράλυση. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα άτομα που έχουν υπνικές διαταραχές όπως αυπνία, ναρκοληψία και νυχτερινές κράμπες στα πόδια, αγχώδεις διαταραχές, μείζονα κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες, άτομα που κάνουν χρήση ορισμένων φαρμάκων και άτομα που είναι χρήστες ουσιών. Επίσης, ένα ακανόνιστο, μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου που αλλάζει συχνά μπορεί να οδηγήσει σε υπνική παράλυση.

boro.gr

Αντιμετώπιση

Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κάποια θεραπεία για αντιμετώπιση της παράλυσης. Ο μόνος τρόπος για να προληφθεί είναι το άτομο να υιοθετήσει στρατηγικές για να βελτιώσει τον ύπνο όπως σταθερό πρόγραμμα ύπνου με επαρκείς ώρες, άνετο και ήσυχο περιβάλλον, καθημερινή άσκηση και συσκευές εχτός δωματίου.

valetonina.gr

Δεν είναι κάτι διαβολικό που πρέπει να φοβάσαι. Αν σου συμβεί μην πανικοβληθείς απλά ηρέμισε και θα φύγει σιγά σιγά μόνο του.  

Πηγές: iatropedia.gr, therapia.gr, onmed.gr, in.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: encrypted-tbn0.gstatic.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η δαιμονική «Μόρα». Τι πραγματικά είναι!