Η χαμένη Ατλαντίδα. Η ονειρικά πλασμένη πόλη, ένα κέντρο πολιτισμού, χρόνια μπροστά από την εποχή της, με προηγμένες γνώσεις σε επιστήμες, που διέθετε τεχνολογίες 21ου αιώνα. Η ιδανική κοινωνία. Ένας ολόκληρος νέος κόσμος. Ένας κόσμος που χάθηκε σε μια μέρα και μια νύχτα. Ένας κόσμος που δε βρέθηκε ποτέ. Η χαμένη ήπειρος. Η χαμένη Ατλαντίδα.
Ακροβατεί πάνω στη γραμμή που οριοθετεί την αλήθεια από τον μύθο. Κοινώς γνωστή μέσω του Πλάτωνα στους διαλόγους Τιμαίος και Κριτίας που χρονολογούνται το 360 π.Χ. Μέχρι και σήμερα, 2019 δεν έχει εξακριβωθεί αν ο Πλάτωνας μιλούσε για πραγματικά γεγονότα αναφερόμενος σε υπαρκτούς χώρους ή αν έπλαθε μύθους.
Όπως και να ‘χει την περιέγραψε ως τρανή δύναμη που ξεπερνά όλες τις υπόλοιπες στο μεγαλείο και την ανδρεία. Το σκιαγραφεί ως εύφορο νησί που ξεπρόβαλε από το πέλαγος και ήταν μεγαλύτερο από την Λιβύη και την Ασία μαζί. Όσο για την τοποθεσία της, είπε «βρισκόταν μπροστά από τα στενά που εσείς αποκαλείτε Ηράκλειες Στήλες». Ο λαός της παρουσιάζεται με υπερφυσικές ικανότητες και θεϊκή καταγωγή που ζούσε ειρηνικά. Όσο για το χαμό της, γίνεται αναφορά σε σεισμούς και πλημμύρες τα οποία εκλήφθηκαν ως θεομηνία λόγω αντιζηλίας με την Αθήνα. Το μόνο που έμεινε να τη θυμίζει ήταν μάζες από λάσπες και πυκνούς καπνούς.
Ωστόσο δεν έπαψε όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν, να απασχολεί τον άνθρωπο αν όντως υπήρξε η Αταλντίδα και πού βρισκόταν. Πολλοί ασχολήθηκαν με την αναζήτηση αποδείξεων της ύπαρξης της και άλλοι τη συνέδεσαν με άλλα ανεξήγητα φαινόμενα και δημιουργίες, όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου και μνημεία των Μάγια.
Υπάρχουν υπόνοιες ότι κάτω από τη σφίγγα στην Αίγυπτο υπάρχουν κρυμμένα αρχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της. Άλλοι τη συνέδεσαν με το Γιβραλτάρ, άλλοι με την Ανταρκτική, την Καραϊβική και την Κούβα, τις Μπαχάμες και πάει λέγοντας.
Μια εκδοχή συνδέει την Ατλαντίδα με τη Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα και το Μινωικό πολιτισμό. Η λογική ξεκινά από το γεγονός ότι η Ατλαντίδα πρέπει να βρισκόταν κάπου όπου θα είχε πρόσβαση ο Πλάτων ώστε να αντλεί τις πληροφορίες και την έμπνευσή του. Η αρχαία Θήρα ήταν νησί με θεϊκή ομορφιά που συναγωνίζεται τις περιγραφές του Πλάτωνα και που καταστράφηκε γύρω στο 1500 π.Χ μαζί με λαμπρά δείγματα πολιτισμού του Αιγαίου. Παράλληλα ο Μινωικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Κρήτη και τη Σαντορίνη ήταν ένα λαμπρό δείγμα πολιτισμικής προόδου, αρκετά μπροστά για την εποχή του.
Κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου, ανακαλύφτηκε η αρχαία πόλη του Ακρωτηρίου σε τοιχογραφίες της οποίας απεικονίζεται η αρχαία Θήρα ως νησί με εύπορη ζωή που κυκλώνεται από αλλεπάλληλους δακτυλίους στεριάς και θάλασσας, ακριβώς όπως περιέγραψε ο Πλάτωνας την Ατλαντίδα. Το νησί αυτό θεωρείται ότι εξαφανίστηκε μετά από έκρηξη του ηφαιστείου με φοβερούς σεισμούς και καπνούς γεγονός που προφανώς θα ήταν αντιληπτό από τις ακτές της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου κάνοντας τους παρακολουθώντες να πιστεύουν πως είδαν τον ίδιο τον Άτλαντα να κρατά τους ουρανούς στους ώμους του. Αυτό συνδέεται με την εξαφάνιση του Μινωικού πολιτισμού, ο οποίος άνθιζε στην Κρήτη με την υπόθεση ότι η έκρηξη του ηφαιστείου δημιούργησε κάποιου είδους τσουνάμι που σταμάτησε απότομα την ανέλιξη των Μινωίτων.
Ωστόσο, όλα αυτά είναι εικασίες, διότι αποδείξεις δεν υπάρχουν για τίποτα. Η Σαντορίνη προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή «μεγάλη όσο η Λιβύη και η Ασία μαζί και τα χρονικά πλαίσια δεν ταιριάζουν. Η χαμένη Ατλαντίδα δεν παύει να παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, ενώ με τα χρόνια γίνεται σύμβολο. Σύμβολο για έναν ιδανικό κόσμο που δεν ξέρουμε αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι υπάρχει. Χαμένη Ατλαντίδα είναι για τον καθένα ότι επιλέξουμε να πιστεύουμε. Είναι στο χέρι του καθενός να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα και να ακολουθήσει τη δική του αλήθεια.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment