Η Ελληνική Μυθολογία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελείται από δεκάδες μύθους, εν δυνάμει παραμύθια, τα οποία δύνανται να αφηγηθούν την αρχή του κόσμου, την αρχή και γέννηση των Θεών, μέχρι και τα κατορθώματα γενναίων ηρώων και τα τρομερά ανδραγαθήματα τους!
Όλοι οι μύθοι κρύβουν κάποιο δίδαγμα, κάποιον συμβολισμό και ίσως και την αντανάκλαση κάποια ιστορικής πραγματικότητας.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!
1. Η Αργοναυτική Εκστρατεία, αποτελεί το ταξίδι του Ιάσωνα και των συντρόφων του για την κατάκτηση του χρυσόμαλλου δέρατος, το οποίο το χρειαζόταν για να αναλάβει τον θρόνο πίσω στην πατρίδα του αφού ο θείος του, ο Πελίας, που τον είχε κλέψει από τον πατέρα του! Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας στο λιμάνι της Ιωλκού, στη σημερινή Θεσσαλία .
2. Ο Ιάσωνας ξεκινά το ταξίδι του με άλλους συντρόφους, εκ των οποίων οι πιο γνωστοί είναι ο Ηρακλής. Ο Ορφέας αλλά και ο Λαέρτης, ο πατέρας του Οδυσσέα! Φεύγοντας από το λιμάνι της Ιωλκού, κατευθύνονται προς τον Ελλήσποντο, αφού περνούν την Λήμνο και την Σαμοθράκη και πριν βγουν στη Μαύρη θάλασσα, στα στενά του Βοσπόρου.
3. Στην είσοδο του Βοσπόρου, στο στενότερο σημείο του Πορθμού βρίσκονταν οι Συμπληγάδες, από τις οποίες κανένα πλοίο δεν είχε καταφέρει να διασχίσει, καθώς έκλειναν πολύ γρήγορα. Ωστόσο με τη βοήθεια του μάντη Φινέα, κατάφεραν να τις περάσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον Εύξεινο Πόντο. ( Ακολούθησε την κόκκινη γραμμή του χάρτη ταυτόχρονα με το κείμενο ! )
zenon-education.org.au
4. Αφού καταφέρνουν να περάσουν τα στενά του Βοσπόρου και προσφέρουν θυσία στον Δία, συνεχίζουν μέσω της Μαύρης Θάλλασης στην Κοχλίδα, όπου βασιλεύει ο βασιλιάς Αιήτης !
5. Ο βασιλιάς όμως δεν σκοπεύει να παραδώσει το δέρμα του κριαριού, δηλαδή το χρυσόμαλλο δέρας στον Ιάσωνα. Αφού τον στέλνει σε τρεις δύσκολους άθλους και ο ήρωας μας τους εκπληρώνει όλους, η κόρη του βασιλιά, Μήδεια, αποκαλύπτει ότι δεν σκοπεύει ο πατέρας της να εκπληρώσει την υπόσχεση του και μάλιστα σκέφτεται να κάψει το πλοίο των Αργοναυτών!
6. Με τη βοήθεια της Μήδειας και του Ορφέα, ο Ιάσωνας καταφέρνει να κοιμίσει τον δράκο που φυλούσε το δέρας και μαζί με την κόρη του βασιλιά να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής! Η επιστροφή όμως, δεν ήταν εύκολη υπόθεση και όπως βλέπουμε από την μπλε γραμμή του χάρτη, ήταν μάλλον ένα μακρινό ταξίδι, για το οποίο οι ερευνητές κάνουν πολλές υποθέσεις !
7 . Ο Ιάσωνας λοιπόν, γυρνά πίσω στην Ιωλκό, ο θείος του όμως δεν κρατά την υπόσχεση του και δε δέχεται να παραδώσει τον θρόνο στον ανιψιό του. Ο Ιάσωνας τότε φεύγει και παντρεύεται την Μήδεια, περνώντας το υπόλοιπο της ζωή τους στην Κόρινθο.
Αυτά αναφορικά με τις περιπέτειες του ταξιδιού και τα στοιχεία του μύθου που είναι ευρέως γνωστά! Ο μύθος όμως ποια πραγματικότητα αντανακλά; Συνέβη στην πραγματικότητα ή αποτελεί αποκύημα φαντασίας ενός ή πολλών δημιουργικών και ευφάνταστων μυαλών;
8 . Η αργοναυτική εκστρατεία είναι μέρος του αργοναυτικού μυθολογικού κύκλου και συνδέεται με άλλους μύθους, όπως αυτό του Φρίξου και της Έλλης ή με τον μύθο του Πελία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μιλάμε απλά για έναν μύθο. Για πολλούς ερευνητές, το ταξίδι και οι τόποι που αναφέρονται πρέπει να είναι μέρος της πραγματικότητας, καθώς φαίνεται ότι πριν ακόμα τον Τρωικό πόλεμο και τον μυθολογικό κύκλο του Τρωικού πολέμου, οι Έλληνες είχαν γνώση για τη Βόρεια Ευρώπη!
9 . Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι μύθοι συνήθως αντανακλούν σε κάποια ιστορική πραγματικότητα και σε αυτή την περίπτωση κάνουμε λόγο για τον αποικισμό των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο ή αλλιώς για τον Β΄ αποικισμό των Ελλήνων – αν και σαν όρος, ο Β’ αποικισμός χρησιμοποιείται μονάχα συμβολικά από τους σύγχρονους ιστορικούς -.
10 . Στο τελευταίο αυτό σημείο, θα γυρίσουμε στον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας με την ατυχή έκβαση του γάμου του Ιάσωνα με τη Μήδεια. Ο Ιάσωνας, αν και παντρεμένος, συνδέθηκε με την κόρη του γνωστού Κρέοντα και ο θυμός της Μήδειας την οδήγησε στην πιο σκληρή εκδίκηση. Για να εκδικηθεί τον σύζυγο της θανάτωσε τα δύο της παιδιά, οδηγώντας τον Ιάσωνα να φύγει από την Κόρινθο, θέλοντας να ξεχάσει ό,τι συνέβη εκεί.
Άρχισε να επισκέπτεται την Ιωλκό ξανά, όπου συνέχιζαν να βασιλεύουν σφετεριστές και μάλλον βρήκε και τον θάνατο του εκεί σε μεγαλύτερη ηλικία.
Πηγές:
diadrastika.com, wikipedia.org
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: blogs.sch.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment