Από τη νηπιακή ηλικία βομβαρδίζουμε τα παιδιά με αμέτρητες εντολές του πώς να φέρονται, πώς να στέκονται, πώς να μιλάνε. Μαράκι πες ευχαριστώ, Κωνσταντίνε δεν ζωγραφίζουμε το τραπέζι, μην τρέχεις, περπάτα ωραία, κάτσε σωστά στην καρέκλα, μην καμπουριάζεις. Αμέτρητες εντολές και επισημάνσεις έχουμε δεχτεί όλοι από τους γονείς μας θέλοντας να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Όλες αυτές οι εντολές έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα στο υποσυνείδητο μας και τις μεταφέρει η κάθε γενιά στην επομένη.
Όλα τα «μη» και τα «πρέπει» τα οποία καλούμασταν να τηρήσουμε πιστά, δε μας βοήθησαν όμως να αποφύγουμε καμία δυσάρεστη κατάσταση του μέλλοντος. Αυτό στο οποίο υστερούμε και καλούμαστε να γαλουχήσουμε στα παιδιά, είναι η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.
Η συναίνεση είναι μια από τις βασικότερες αρχές διδαχής για την οποία πρέπει να ενημερωνόμαστε, τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον. Η συναίνεση ίσως να είχε προλάβει καταστάσεις και ίσως ζούσαμε σε ένα καλύτερο κόσμο.
Δεν πρέπει κανείς να ανέχεται να τον πιέζουν για οποιοδήποτε θέμα, αλλά ούτε εσύ ο ίδιος να πιέζεις με τη σειρά σου. Το «όχι» δεν είναι «προσπάθησε κι άλλο». Το όχι είναι όχι και οφείλει να το σέβεται ο αδελφός σου, η μαμά σου, ο θείος σου και οποιοσδήποτε άγνωστος που δεν έχει τη συναίνεσή σου.

greekboston.com
Αρχικά πρέπει να μάθουμε στα παιδιά ότι για να αγγίξεις κάποιον πρέπει να ζητήσεις την άδειά του. Δεν πρέπει να τους επιβάλλουμε όπως συνήθως να δεχτούν την αγκαλιά και το φιλί του παππού και της γιαγιάς. Αν το παιδί δυσανασχετεί σε μια τέτοια πράξη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την επιλογή του και να βρούμε μια εναλλακτική λύση (π.χ να στείλει μια αγκαλιά από μακριά). Ακόμη, οι γονείς πρέπει να δείξουν στα παιδιά πώς λειτουργεί η ενσυναίσθηση και το πώς οι πράξεις τους μπορεί να επηρεάσουν τον άλλον. Για παράδειγμα «το ξέρω ότι ήθελες το παιχνίδι αλλά όταν χτύπησες την αδελφή σου στεναχωρήθηκε» ή «καταλαβαίνω ότι στεναχωριέσαι που δε θέλει ο Άρης να παίξει μαζί σου, αλλά οφείλεις να σεβαστείς την απόφαση του».

vhv.rs
Επιπλέον καλό θα ήταν να δίνεις ευκαιρίες μέσα στην μέρα στο παιδί να πει ναι και όχι. Θες να σου χτενίσω τα μαλλιά; Μπορώ να σε πάρω μια αγκαλιά; Θες να σε βοηθήσω να ξεντυθείς για να βάλεις τις πιτζάμες σου; Αυτές όλες οι ερωτήσεις προϋποθέτουν να σεβαστείς την αντίστοιχη απάντηση του παιδιού σου και να του αφήσεις χώρο.
Τέλος, το πιο σημαντικό αλλά και το πιο δύσκολο που θα έπρεπε να κάνουν οι γονείς για να καλλιεργήσουν στα παιδιά την ενσυναίσθηση, είναι να τους μάθουν τα διάφορα μέρη του σώματος με την ακριβή ονομασία τους. Τα γεννητικά όργανα έχουν μια συγκεκριμένη ονομασία και τα παιδιά πρέπει να μάθουν αυτή ακριβώς, σε οποιαδήποτε ηλικία και εάν βρίσκονται. Σημαντικό είναι οι γονείς να είναι δεκτικοί σε οποιαδήποτε απορία έχει το παιδί για το σώμα του. Όσο πιο ενήμερο είναι, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν στο μέλλον να αποφύγει μια δυσάρεστη και άβολη κατάσταση.
Συνεπώς, οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη συμπεριφορά και τις συνήθειες που θα υιοθετήσουν τα άτομα. Ίσως αυτά τα μικρά βήματα να προλάβουν μια τοξική σχέση, ένα catcalling ακόμα και μια γυναικοκτονία.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: iae.lt
What do you think?
Show comments / Leave a comment