Loading

Η αντιμετώπιση της ήττας: Ένα μεγάλο ψυχολογικό ζήτημα.

svg8 Σεπτεμβρίου, 2021Bee freeΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ

Η ήττα δεν καθορίζει ποιος είσαι αλλά η αντιμετώπιση σου προς αυτήν αντιπροσωπεύει την ποιότητα ζωής που επιθυμείς και πιστεύεις ότι σου αξίζει.

Κανένας αθλητής δεν επιθυμεί να αποτυγχάνει, ωστόσο η ήττα συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό πρόγραμμα ανεξαρτήτως ταλέντου, προετοιμασίας και καταστάσεων.

Ακόμα κι αν οι ήττες είναι συνεχείς και ίσως σε έχουν οδηγήσει στην πνευματική εξάντληση, το ζήτημα είναι η σωστή διαχείριση τους και πως αυτές μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις κλείνοντας τις πόρτες του παρελθόντος που σε κρατάνε πίσω!

medicysports.com

Στάδιο 1: Αποδοχή της ήττας:

Ξέσπασε. Κλάψε. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Συζήτησε.

Είναι απόλυτα φυσιολογική η στεναχώρια μετά από μία απρόσμενη αποτυχία, όπως άλλωστε και η απογοήτευση, τα νεύρα, ακόμα και το ξέσπασμα. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες ή και εβδομάδες ανάλογα με το μέγεθος της αποτυχίας σε σχέση με τις προσδοκίες και τους στόχους που είχε θέσει ο αθλητής και οι προπονητές του.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου μέχρι τα συναισθήματα του αγώνα να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Πάλεψεμε τις αρνητικές σκέψεις. Ο κίνδυνος του να μείνουμε προσκολλημένοι σε μία αποτυχία καθορίζει άμεσα το μέλλον και την απόδοση μας, καθώς επίσης η αμφισβήτηση των ικανοτήτων αποτελεί ένα συνηθής φαινόμενο μετά από μια τέτοια κατάσταση.

Ο Χ Ι! Καμιά ήττα δεν μπορεί να σε καθορίσει ως αθλητή, ούτε και ως άτομο.

Σταμάτα λοιπόν να επικεντρώνεσαι στα αρνητικά του αποτελέσματος, σταμάτα να αμφισβητείς τον εαυτό σου, σταμάτα να διαβάζεις επανειλημμένα αναρτήσεις για τον συγκεκριμένο αγώνα, πάρε τον χρόνο σου να απομακρυνθείς.

Ο συναισθηματικός πόνος μας οδηγεί στο να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με τη λογική – μην αναμασάς την αρνητικότητα!

Στάδιο 2: Αντιμετώπιση της ήττας:

Καταμέρισε την ευθύνη. Ερμήνευσε τον αγώνα. Προετοιμάσου για το μέλλον.

Η νίκη μερικές φορές είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας, άλλοτε της τύχης και άλλοτε και των δύο. Καταμέρισε την ευθύνη μιας ήττας σωστά.

Μην καταφύγεις στη λήψη υπερβολικής ευθύνης και απαξίωσης με τα σχόλια «Δεν είμαι αρκετά καλός/η, δεν έκανα τίποτα σωστό, φταίω για όλα».

Από την άλλη, ούτε η λήψη ελάχιστης ευθύνης και το φταίξιμο όλων των υπόλοιπων παραγόντων είναι ιδανική, με σχόλια όπως «ήμουν άτυχος/η, ήταν άδικη η διαιτησία, δεν έχω καλό προπονητή, υπήρχε πολλής άνεμος».

Να είσαι ειλικρινής στον καταμερισμό της ευθύνης, για παράδειγμα, μην φταις μόνο τον εαυτό σου αν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήρθε επειδή υπήρχε άνεμος, αλλά ούτε να κατηγορείς μόνο τον άνεμο για το κακό αποτέλεσμα. Πορεύσου με αυτό και εξέτασε πόσο καλά προετοιμασμένος/η είσαι για κακές καιρικές συνθήκες.

Τέλος, μείνε αισιόδοξος/η, αντιμετώπισε την απογοήτευση και λάβε από τον κακό αγώνα ό,τι χρήσιμο, άφησε τον στο παρελθόν και με τα μαθήματα που πήρες προετοιμάσουν για το μέλλον.

Το κλειδί διαχείρισης της επιτυχίας είναι να αποδεχθούμε το γεγονός, να αναλάβουμε τις ανάλογες ευθύνες, να μετατρέψουμε το κακό αποτέλεσμα σε πρόκληση και να παραμείνουμε θετικοί έτσι ώστε να επανακάμψουμε παρά την όποια δυσκολία στον επόμενο αγώνα!

roathway.fr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: jereke.bu

ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κάτοικος του κόσμου. Μια ζωή στην πρίζα με μια βαλίτσα στο χέρι. Λατρεύω τα ταξίδια, τον αθλητισμό, ό,τι είναι παράξενο, μοναδικό, υπερβολικό και extreme. Αγαπώ τα μάτια, τα έξυπνα λόγια και τις συζητήσεις ψυχής. Δίνω μεγάλη βάση στα γέλια από καρδιάς, και κυρίως σε αυτούς και αυτά που τα προκαλούν. 2 πράγματα: Σκληρή δουλειά και όρεξη για ζωή!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η αντιμετώπιση της ήττας: Ένα μεγάλο ψυχολογικό ζήτημα.