Loading

Η ανθρώπινη μυρωδιά.

svg14 Ιανουαρίου, 2022HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική και ξεχωριστή μυρωδιά, η οποία χαρακτηρίζεται ως «οσμητικό αποτύπωμα». Είναι εξίσου μοναδικό, όπως και τα δακτυλικό μας αποτύπωμα. Για να καταλάβετε πόσο χαρακτηριστική είναι η μυρωδιά του καθενός, σκεφτείτε ότι υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που έχουν την δυνατότητα να βρουν και να αναγνωρίσουν ανθρώπους ακολουθώντας την προσωπική τους μυρωδιά. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και ειδικοί ηλεκτρονικοί ανιχνευτές μυρωδιά που βασίζονται σε τεκμηριωμένα βιομετρικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν στην ταυτοποίηση, ανίχνευση εγκληματιών, τρομοκρατιών και στην διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών.

Η μυρωδιά είναι κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου, αφού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχοκοινωνική κατάσταση του. Η γενική οσμή που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα, αποτελεί θεμέλιο για σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις. Η ατομική μυρωδιά δεν μπορεί να καλυφθεί εντελώς από την χρήση επιπρόσθετων μυρωδικών, καθώς την αναγνωρίζουμε αυτόματα με ευχάριστο ή δυσάρεστο τρόπο, χωρίς να το ξέρουμε. Θυμηθείτε τις φορές που αποφύγατε κάποιον επειδή «έβγαζε» μια άσχημη μυρωδιά προς τα έξω. Πάρτε ακόμη για παράδειγμα το δεσμό μητέρας – παιδιού που ενισχύεται από τις ιδιαίτερες μυρωδιές των δύο. Στους πρώτους μήνες ζωής του, το βρέφος δεν μπορεί να δει καθαρά τα πρόσωπα γύρω του και γι’ αυτό αναγνωρίζει την μυρωδιά της μαμάς του για να επιβεβαιώσει την παρουσία της.

Από τι επηρεάζεται κυρίως η μυρωδιά μας; (Εκτός από την προσωπική υγιεινή)

https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/lifo_lightbox_open/public/articles/2021-03-13/stores-fragrance-271016.jpeg?itok=zDMhxB1Z

lifo.gr

Ορμόνες

Όσον αφορά τις οσμές λοιπόν, ο άνθρωπος δε διαφέρει και πολύ από τα υπόλοιπα ζώα. Οι μυρωδιές από τις αλλαγές των ορμονών είναι αυτό που ωθεί τα ζώα να ζευγαρώσουν, ενώ άλλες οσμές τους καταστέλλουν την ορμή. Το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο, αλλά όχι αποκλειστικά. Οι διεγερτικές ιδιότητες της μυρωδιάς, έχει επιρροή στην επιλογή συντρόφου. Στις γυναίκες η μυρωδιά τους σώματος τους αλλάζει ανάλογα με τον κύκλο τους. Κατά την περίοδο της ωορρηξίας, δηλαδή της γόνιμης περιόδου, τα επίπεδα οιστρογόνων ψηλώνουν και η μυρωδιά αλλάζει, γίνεται πιο «ανιχνεύσιμη» και το σώμα και το πρόσωπο γίνονται ελκυστικότερα. Από την άλλη στους άντρες η τεστοστερόνη επιδρά στην μυρωδιά τους, επηρεάζοντας πρώτα τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Διατροφή

Εάν έχεις σπουδάσει στο εξωτερικό και συναναστράφηκες με άτομα εθνικοτήτων που καταναλώνουν μπόλικα μπαχαρικά, σκόρδο και όλα τα συναφή, θα παρατήρησες ότι το σώμα τους εκπέμπει μία ιδιαίτερη οσμή. Υπάρχουν τροφές που όταν καταναλώνονται συχνά αλλοιώνουν σοβαρά τη φυσική μυρωδιά του σώματος, όπως π.χ. αλκοόλ, κόκκινο κρέας, καφές, ψάρι, τηγανητά. Οι τροφές αυτές περιέχουν μεγάλες ποσότητες τοξινών, τις οποίες ο οργανισμός αποβάλει μέσω των ούρων ή της αναπνοής ή του ιδρώτα. Οπότε οι άνθρωποι που τρέφονται καθημερινά με φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη μυρωδιά, επειδή οι φυσικές φυτικές ίνες καθαρίζουν τον οργανισμό από τοξίνες και κατάλοιπα.

valueforlife.gr

Ασθένειες

Η γενική οσμή του σώματος, που στην ουσία είναι ο συνδυασμός των πτητικών ουσιών του δέρματος και του ιδρώτα, του στόματος, των ούρων, των ποδιών, είναι και δείκτης υγείας. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που μεταβάλλουν την χημική σύσταση των ουσιών που συνθέτουν την σωματική οσμή.

Η ουρολοίμωξη για παράδειγμα κάνει τα ούρα να μυρίζουν αμμωνία. Οι χρόνιες παθήσεις του πνεύμονα, οι μολύνσεις στο στόμα, στην μύτη, στο φάρυγγα, ο διαβήτης, το έλκος στομάχου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλούν δυσοσμία στη αναπνοή. Επίσης λόγω ηπατικής ανεπάρκειας η ανάσα μυρίζει σαν χαλασμένο ψάρι.

Ακόμη και οι ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν την βιοχημεία του σώματος και έτσι τις ουσίες που εκκρίνει το σώμα μας, άρα και την μυρωδιά!

Εάν λοιπόν αγαπημένοι μου αναγνώστες θέλετε να “μοσχοβολάτε” προσέξτε τους εαυτούς σας και την υγεία σας!

Bee healthy!

Πηγές: onmed.gr, healthview.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η ανθρώπινη μυρωδιά.