Loading

Η αυτοσυγκράτηση στο σεξ είναι η εγγύηση του “για πάντα”;

svg16 Ιουνίου, 2021LovebeezΝΤΟΡΑ ΛΑΜΗ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: εν έτει 2021 πια, δε νοείται να «μετράμε» την αγάπη κάποιου με κριτήριο τις προτιμήσεις του στο σεξ.
Ξαναδιάβασέ το, όσες φορές χρειάζεται, ώστε να το κατανοήσεις.
Και τώρα πάμε σιγά-σιγά να σκεφτούμε το γιατί.

Όλοι έχουμε ακούσει τη διάκριση μεταξύ έρωτα και σεξ, σωστά; Το σεξ είναι ωμό, εφήμερο, ψυχρό. Αν το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, ίσως μ’ αυτό νιώσεις πως ο σύντροφός σου δε σε σέβεται.
Ο έρωτας αντιθέτως, είναι συναίσθημα, ζεστασιά, πεταλούδες και πυροτεχνήματα. Ό,τι κι αν πιστεύει ο καθένας μας και όποια κι αν είναι η άποψή του, θεωρώ πως κανείς μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτόν τον διαχωρισμό. Ο έρωτας και το σεξ δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο.

Το θέμα μας εδώ όμως είναι να ασχοληθούμε πλέον με το σεξ, παρά με τον έρωτα, γιατί προφανώς εκεί κατατάσσουμε σαν κοινωνία τις πιο «ιδιαίτερες» και «σκληρές» προτιμήσεις στο κρεβάτι, ενώ η αυτοσυγκράτηση για κάποιον λόγο συνηθίζεται να συνδέεται με τον σεβασμό και την αγάπη, οπότε μάλλον θα την αποκαλούσαμε έρωτα. Η άποψη και η κατηγοριοποίηση αυτή δεν είναι όμως πολύ απόλυτη; Μπορούμε με τόση βεβαιότητα να πούμε πως η έλλειψη αυτοσυγκράτησης στο σεξ δείχνει μια σχέση χωρίς βάθος, χωρίς αγάπη, που δε θα μπορούσε επουδενί να κρατήσει «για πάντα»;

Φυσικά κι είναι πολύ απόλυτο. Οι εποχές προχωρούν, οι κοινωνίες κι οι ιδεολογίες θα έπρεπε να εξελίσσονται επίσης. Οι σεξουαλικές μας προτιμήσεις δεν είναι ταμπού, κι αυτό πρέπει να ακουστεί.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε φυσικά ότι η αυτοσυγκράτηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά ίσως περισσότερο σε μια πρώτη φάση, όσο ακόμα προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον άλλον από όλες του τις πλευρές –και σαν άνθρωπο, αλλά και σεξουαλικά. Στις αρχές μιας σχέσης, ή έστω μιας σεξουαλικής επαφής, είναι θέμα σεβασμού να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως πρέπει να καταπιέσουμε ό,τι μας αρέσει, ή να μην εκφράσουμε ανοιχτά όσα μας προκαλούν ηδονή. Μάλιστα, όσο πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς είμαστε με τα «θέλω» μας, τόσο πιο υγιής είναι η σεξουαλική μας ζωή και η σχέση μας με τον σύντροφό μας.

 Ας μην ξεχνάμε, ότι το σεξ εν τέλει είναι μια σημαντική μορφή επικοινωνίας και μια ύψιστη έκφραση συναισθημάτων και ηδονής, οπότε η ανοιχτή επικοινωνία και η αλληλοικανοποίηση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Η επιτυχία της, μάλιστα, είναι σημαντική, γιατί όχι μόνο μας προσφέρει συναίσθημα ευφορίας, αλλά είναι και ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην ψυχοσωματική μας ακεραιότητα, στην ψυχική μας υγεία και στην αυτοπεποίθησή μας.

Όπως δεν ταιριάζουμε με όλους σαν χαρακτήρες, έτσι δεν ταιριάζουμε με όλους και σεξουαλικά. Η επιθυμία μας όμως δεν είναι να ικανοποιηθούμε και να ικανοποιήσουμε στο μέγιστο; Έτσι, πώς θα γίνει αυτό αν δεν επικοινωνήσουμε τις προτιμήσεις μας;

Πρέπει λοιπόν σταδιακά να ξεκινήσουμε να αποτινάζουμε από πάνω μας τις ταμπέλες των ταμπού.
Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον Φρόιντ, η φαντασίωση είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της υγιούς σεξουαλικής ζωής. Οπότε ας αφήσουμε την φαντασία μας να μας οδηγήσει όπου προτιμά η ίδια, ας είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί στο να αισθανθούμε τις προτιμήσεις μας, και κυρίως ας μετριάσουμε την αυτοσυγκράτηση στο σεξ στο επίπεδο στο οποίο είναι μονάχα απαραίτητη –τόσο δηλαδή, όσο να δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση στον σύντροφό μας.

Αν αφήσουμε τις φαντασιώσεις μας να γίνουν πράξη, μπορεί να ταιριάξουν απόλυτα με τις φαντασιώσεις κάποιου άλλου, και ποιός ξέρει, ίσως αυτή να είναι η εγγύηση του «για πάντα».


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: postimg.cc, sndcdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Η αυτοσυγκράτηση στο σεξ είναι η εγγύηση του “για πάντα”;