Η Henrietta Lacks μια Αφροαμερικάνα μητέρα 5 παιδιών η οποία πέθανε σε ηλικία 31 ετών το 1951 από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κατά την διάρκεια της θεραπείας της στο Johns Hopkins Hospital, ένα από τα λίγα νοσοκομεία που εξέταζε φτωχούς Αφροαμερικάνους την τότε εποχή, μέρος των καρκινικών της κυττάρων συλλέχθηκαν χωρίς η ίδια να το γνωρίζει και στάλθηκαν στο εργαστήριο του Dr. George Gay για βιοψία.

api.hub.jhu.edu
Eκείνο το διάστημα ο Gay προσπαθούσε να καλλιεργήσει κύτταρα στο εργαστήριο του, όλα τα κύτταρα όμως αφού διαιρούνταν μερικές φορές στην συνέχεια πέθαιναν. Τα κύτταρα της Henrietta Lacks όμως ήταν διαφορετικά, μέσα σε 20-24 ώρες διπλασιάζονταν και δεν πέθαιναν ποτέ. Ζουν μέχρι και σήμερα και βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα εργαστήρια ανά το παγκόσμιο. Έχουν ονομαστεί HeLa cells από τα αρχικά του ονόματός της.
Τα HeLa cells έχουν συμβάλει σε πολλές ιατρικές ανακαλύψεις και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα σε έρευνες.
Χρησιμοποιήθηκαν για:
- Την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας
- Να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι ιοί (AIDS)
- Για την μελέτη της λευχαιμίας
- Μας βοήθησαν να καταλάβουμε καλύτερα της αιτίες εμφάνισης και την θεραπεία του καρκίνου
- Θεραπείες για το Parkinson’s , το AIDS, την γρίπη, και την αιμοφιλία
- Το 1960 στάλθηκαν στο διάστημα για την διαπίστωση της επίδρασης της μηδενικής βαρύτητας
- Μας βοήθησαν να καταλάβουμε το ανθρώπινο γονιδίωμα
- Έρευνες για την επίδραση των τοξινών, φαρμάκων, ορμονών και των ιών στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για δοκιμές σε ανθρώπους
- Έρευνες για την επίδραση της ακτινοβολίας και των δηλητηρίων

directorsblog.nih.gov
Τα κύτταρα αυτά πιο ευρέως διαδεδομένα στις βιολογικές έρευνες και έχουν χρησιμοποιηθεί σε περίπου 70 000 δημοσιευμένες έρευνες.
Δυστυχώς όμως ούτε η ίδια αλλά ούτε και η οικογένειά της γνώριζαν για αρκετά χρόνια την μεγάλη απήχηση που είχαν τα κύτταρά της στον κόσμο της επιστήμης και δεν επωφελήθηκαν από τις ανακαλύψεις. Όταν 20 περίπου χρόνια μετά η οικογένεια της έμαθε για το γεγονός ήθελε να της δοθεί κάποια αναγνώριση. Γι’ αυτό μετά από συναντήσεις της οικογένειας με τους επιστήμονες του Johns Hopkins αποφασίσθηκε ότι πρόσβαση στα κύτταρα και τα δεδομένα από τα κύτταρα θα είχαν μόνο όσοι το αιτούνταν και τους παρεχόταν η άδεια από αντιπροσώπους της οικογένειας με την υποχρέωση να συμπεριλάβουν στην δημοσίευση της έρευνάς τους την αναγνώριση της οικογένειας.
Η Henrietta Lacks θεωρείται η μητέρα της σύγχρονης ιατρικής γιατί όχι μόνο συνέβαλε σε πολλές σημαντικές ανακαλύψεις αλλά και η ζωή-θάνατός της έφεραν στην επιφάνεια το θέμα της ιατρικής ηθικής.

images-na.ssl-images-amazon.com
Το 2010 η Rebecca Skloot έγραψε το βιβλίο με τίτλο “The Immortal Life of Henrietta Lacks” στο οποίο μίλησε για την ζωή της και τον ρόλο της στην επιστήμη της ιατρικής και την ηθική. Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε και η ταινία με τον ίδιο τίτλο της οποίας το trailer θα βρεις πιο κάτω:
Πήγες: sciencedirect.com, hopkinsmedicine.org, immunology.org, lincolnschool.org, jax.org
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: aljazeera.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment