Σύνδρομα στην Ψυχολογία, πολλά, όπως και στον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Ένα από αυτά ίσως είναι και αυτό του ‘δεν μπορώ’. Αρχικά όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει “σύνδρομο”.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Με την έννοια σύνδρομο, στην Ψυχολογία, εννοούμε ένα σύνολο κλινικών συμπτωμάτων και διαταραχών, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, λόγω κληρονομικότητας ή όταν οι συνθήκες στο εξωτερικό του περιβάλλον το επιβάλουν ή το υποβοηθήσουν.

Το σύνδρομο του ‘δεν μπορώ’, όπως θα παρουσιαστεί παρακάτω αναφέρεται μόνο στην δική μου άποψη και προσέγγιση. Κάποιος άλλος, εάν αναλύσει το θέμα, μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Όπως το αντιλαμβάνομαι λοιπόν εγώ και μέσα από δικά μου βιώματα, ίσως να έχει να κάνει με τις καταστάσεις αυτές που καλούμαστε να αναλάβουμε και νιώθουμε ότι η αυτοπεποίθηση μας δεν μας βοηθάει ιδιαίτερα.

Γι’ αυτό και λέμε ‘δεν μπορώ’ να το αναλάβω αυτό, διότι δεν είμαι ικανή να ανταπεξέλθω, ή ίσως να είναι ένα ‘δεν μπορώ’ διότι δεν θέλω. Θέλω να το αποφύγω. Αλλά όταν πρόκειται για χαμηλή αυτοπεποίθηση, τότε θα πρέπει να το δούμε πιο προσεκτικά.

Παρατηρώντας τον εαυτό και τις αντιδράσεις μας, μπορούμε να εξετάσουμε πόσο συχνά λέμε ‘όχι’ σε μια κατάσταση, μια κοινωνική έξοδο, ή μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούριο κόσμο ή να αποκτήσουμε μια νέα δεξιότητα.

Διότι πρέπει να εξελισσόμαστε. Να αναπτυσσόμαστε όπως ορίζει και η φυσιολογική πορεία της ζωής μας.

Να αναπτυσσόμαστε όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά. Διότι από αυτή την άποψη, το μόνο που μας μένει τελικά είναι το μυαλό και οι εμπειρίες μας. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν, κι ας κάνουμε λάθη. Μόνο τότε θα μάθουμε.  

Οι εμπειρίες της ζωής μας, καλές ή κακές, έχουν να μας διδάξουν πολλά. Αλλά το ‘δεν μπορώ’, ίσως πολλές φορές να στέκεται εμπόδιο. Γι’ αυτό, ναι στις εμπειρίες, αλλά σίγουρα να έχουμε υπόψη μας να λέμε και κανένα όχι, όταν αυτό χρειάζεται ή επιβάλλεται. Για το δικό μας καλό και την δική μας ψυχική ηρεμία.

Στον κόσμο μπορούμε να συναντήσουμε αρκετούς ανθρώπους που προσπαθούν ανελλιπώς να ικανοποιήσουν τους υπόλοιπους ανθρώπους πρώτα και μετά να κοιτάξουν τον δικό τους εαυτό και τα θέλω τους. Αυτό το κάνουν είτε από συνήθεια ή έτσι έχουν μάθει από τη δική τους οικογένεια.

Χωρίς αυτό να ακούγεται εγωιστικό, εάν είναι αυτή η περίπτωση, θα πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Για να προλάβουμε να μην τον εξαντλήσουμε και να παίρνουν οι άλλοι λανθασμένα μηνύματα για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Και διότι κανένας άλλος δεν θα βρεθεί να το κάνει για μας.

Είναι σημαντικό ακόμη να βάζουμε και τα όρια μας στους ανθρώπους. Γιατί τα όρια σημαίνουν ασφάλεια και προστασία. Φυσικά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, που ίσως συζητήσουμε αργότερα.

Ας διερωτηθούμε λοιπόν. ‘Δεν μπορώ’ διότι δεν θέλω; Διότι δεν έχω αρκετή αυτοπεποίθηση να κάνω κάτι ή αρκετή υπομονή, και αυτό θα ήταν επιζήμιο στην ψυχική μου υγεία;

Ή επειδή έχω το γνώθι σαυτόν και συνειδητά λέω όχι διότι γνωρίζοντας τον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου, δεν θα μπορώ να αποδώσω σωστά και όπως θα ήθελα σε ένα έργο υπό ανάθεση;       

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
6
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
1
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!