Ένας τσακωμός, ένας χωρισμός, μία αποτυχία ή ο χαμός ενός αγαπημένου μας προσώπου, μπορεί να μας ραγίσει τη καρδιά, όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Κατά τη διάρκεια μίας έντονης συναισθηματικής φόρτισης και μετά από μία ισχυρή ψυχοσωματική καταπόνηση, ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά και σταματά να λειτουργεί αρμονικά.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς σύνδρομο Takotsubo είναι ένα από τα αποτελέσματα της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού σε εξαιρετικά στρεσογόνες καταστάσεις. Πρόκειται για αναστρέψιμη καρδιομυοπάθεια της αριστερής κοιλίας, που προκαλεί συμπτώματα όμοια με αυτά του εμφράγματος. Περιγράφτηκε και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ασθένεια από Ιάπωνα επιστήμονα το 1991, παρόλο που το σύνδρομο υπήρχε πάντοτε.

Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών (εκτός της παιδικής ηλικίας), όμως σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες, κυρίως άνω των 55 ετών, κινδυνεύουν περισσότερο και επίσης οι πλείστοι πάσχοντες είναι κυρίως γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό;

Ο ακριβής παθολογικός μηχανισμός του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ωστόσο υπάρχει αναμφισβήτητα μία σχέση μεταξύ του συναισθηματικού και σωματικού πόνου της καρδιάς. Όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κάτι το οποίο του προκαλεί τρομερό στρες, τότε το σώμα αυτόματα αρχίζει να παράγει στρεσογόνες ορμόνες (αδρεναλίνη, νορεπινεφρίνη, κορτιζόλη). Όσο πιο έντονο είναι το άγχος που βιώνει το άτομο, τόσο πιο μεγάλη είναι η έκκριση αυτών των ορμονών. Τα ψηλά επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών στο αίμα προκαλούν σύσπαση στις αρτηρίες της καρδιάς, κάτι που στην συνέχεια διαταράσσει την αιματική τροφοδοσία και κατ’ επέκταση την μυϊκή δραστηριότητα της καρδιάς.

Πώς αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται το σύνδρομο;

Στηθάγχη, δύσπνοια, αδυναμία και γενικός πόνος στην περιοχή του στήθους είναι τα τυπικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς, αλλά δεν είναι αρκετά για την διάγνωση, αφού αυτά τα συμπτώματα παραπέμπουν σε καρδιακή προσβολή (έμφραγμα μυοκαρδίου). Σε αντίθεση με το έμφραγμα δεν υπάρχει θρόμβος σε αρτηρία, όμως είναι εξίσου σοβαρό και θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο. Το χαρακτηριστικό που κάνει το σύνδρομο Takotsubo να ξεχωρίζει, είναι η εικόνα που σχηματίζεται στο υπερηχοκαρδιογράφημα και θυμίζει ιαπωνικό χταπόδι (takotsubo, εξού και η ονομασία).

Η πρόγνωση της νόσου σε σύγκριση με άλλες καρδιοπάθειες, είναι καλή και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε συνδυασμό με προϋπάρχουσες ασθένειες, είναι πιθανόν να εμφανιστούν θανατηφόρες επιπλοκές. Στην πρώιμη φάση του συνδρόμου ο θεράπων ιατρός αδυνατεί βασιζόμενος μόνο στα συμπτώματα να διαγνώσει την ασθένεια. Γι’ αυτό γίνεται μία σειρά συγκεκριμένων εξετάσεων (π.χ. μέτρηση μυοκαρδιακών ενζύμων) και αργότερα χορηγείται στον ασθενή η ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.Ίσως το όνομα αυτής της ασθένειας να ακούγεται σαν ποιητική έκφραση ή ακόμη να φαίνεται σαν κάτι υπερβολικό που είναι απίθανο να συμβεί. Κι όμως είναι υπαρκτό! Και ξέρετε γιατί; Επειδή κάθε κύτταρο του σώματος μας αντιδρά σε κάθε αρνητική σκέψη και συναίσθημα!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
22
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
1
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
12
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!