Το Σύνδρομο Down αποτελεί μια χρωμοσωμική ανωμαλία, κατά την οποία το άτομο εμφανίζει ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο 21ο ζευγάρι. Η πρώτη  περιγραφή προήλθε το 1866 από τον Βρετανό γιατρό John Langdon Down. Ωστόσο, η ορθή επιστημονική εξήγηση που εξακρίβωνε τα αίτια των σωματικών και νοητικών χαρακτηριστικών δόθηκε αρκετά χρόνια μετά, το 1959. Παρόλο, που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές διαταραχές στον κόσμο, η κοινωνία ευρύτερα αντιμετωπίζει τα άτομα αυτά με συγκεκριμένες προκαταλήψεις, οι οποίες προέρχονται από διάφορους μύθους σχετικά με την ζωή τους.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Πόσα από αυτά που έχεις ακούσει αληθεύουν και ποσά αποτελούν απλά μύθο;

Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο

bbend.net

ΜΥΘΟΣ! Το σύνδρομο Ντάουν αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στον κόσμο. Συγκεκριμένα, σε περίπου 700-800 γέννες , έρχεται στην ζωή ένα παιδί με το συγκεκριμένο σύνδρομο.  

Τα άτομα με Σύνδρομο Ντάουν δεν ζουν πολλά χρόνια

laosnews.gr

ΜΥΘΟΣ! Το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με σύνδρομο Down έχει βελτιωθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τη δεκαετία του 1960, αν ένα άτομο γεννιόταν με σύνδρομο Down, πολύ πιθανόν να μην κατάφερνε να ολοκληρώσει το 10 έτος της ηλικίας του. Στις μέρες μας , πολλοί πιστεύουν ότι το όριο κυμαίνεται κατά τα 30 έτη. Αυτό βέβαια δεν ισχύει, αφού το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα αυτά έχει φτάσει κατά μέσο όρο τα 50 με 60 έτη, λόγω της ιατρικής προόδου στο πέρασμα των χρόνων.

Τα άτομα με Σύνδρομο Ντάουν έχουν αυξημένες πιθανότητες για άλλες ιατρικές παθήσεις

patrasevents.gr

ΑΛΗΘΕΙΑ! Δυστυχώς,είναι πολύ συχνό φαινόμενο άτομα με σύνδρομο Down να αντιμετωπίζουν διάφορες άλλες ιατρικές  παθήσεις και να είναι πιο ευάλωτα στις αρρώστιες. Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που τους συνοδεύουν είναι οι καρδιοπάθειες, προβλήματα στις αρθρώσεις, απώλεια ακοής και μειωμένη όραση, καθώς επίσης προβλήματα που αφορούν την στοματική κοιλότητα, όπως είναι η αργή ανάπτυξη των δοντιών που προκαλούν δυσκολίες στην κατάποση. Μακροπρόθεσμα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας υποθυρεοειδισμού, παχυσαρκίας και αλτσχάιμερ.

Τα άτομα με Σύνδρομο Down είναι πάντα χαρούμενα

gstatic.com

ΜΥΘΟΣ! Ένας από τους επικρατέστερους μύθους , είναι η πεποίθηση ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που έχουν σύνδρομο down είναι πάντοτε ευδιάθετοι και ευτυχισμένοι. Κάτι που εννοείται δεν ισχύει, αφού τα άτομα αυτά έχουν πλήρη επίγνωση των συναισθημάτων τους. Το αίσθημα της χαράς δεν είναι πάντοτε σκιαγραφημένο στο πρόσωπο τους, αλλά θα βιώσουν τον πόνο και την θλίψη από τον χαμό ενός αγαπημένου τους προσώπου, θα αισθανθούν θυμό σε περιπτώσεις που θα τους κάνουν να χάσουν την ψυχραιμία τους και στεναχώρια λόγω απόρριψης από κάποιο συνομήλικο παιδί, το οποίο αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν ελάχιστες ικανότητες και δεξιότητες

alfavita.gr

ΜΥΘΟΣ! Οι ικανότητες και η φυσική τους ανάπτυξη δεν αποτελεί οικουμενικό κανόνα, αλλά διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η εξέλιξη αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης μέσω της οικογένειας , καθώς σημαντικό ρολό διαδραματίζει η έγκαιρη και συνεχής εκπαίδευση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα με σύνδρομο down έχουν διαπρέψει και πέτυχει πάρα πολλά στην ζωή τους λόγω των εκπληκτικών δεξιοτήτων τους. Μερικά παραδείγματα είναι η Débora Araújo Seabra που είναι η πρώτη  δασκάλα με σύνδρομο Down στη Βραζιλία , ο Pablo Pineda που πανευρωπαϊκά είναι ο πρώτος κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου και η Mikayla Holmgren, που κατάφερε να γίνει ξακουστή χορογράφος και χορεύτρια.

Μέσα από αυτό το άρθρο ευελπιστώ ότι έχεις καταρρίψει αρκετούς μύθους περί τα θέματος και έχεις κατανοήσει ότι η μόνη ουσιαστική διαφορά που ξεχωρίζει τα άτομα αυτά από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι η αθωότητα και η ανιδιοτέλεια!

Πηγές:

Ηλιαχτίδα, Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down – Ygeiaonline

httnwdsa.org, dsscotland.org.uk


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mundodehoy.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
2
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
5
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!