Η σχιζοφρένια είναι μία ψυχική νόσος που κατατάσσεται στην ομάδα των ψυχώσεων και έχει κύριο χαρακτηριστικό την διαταραχή της σκέψης, της αντίληψης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς. Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την δυσκολία του ατόμου να αναγνωρίζει την πραγματικότητα, να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να σχετίζεται με άλλους. Οι σχιζοφρενείς εμφανίζουν είτε θετικά συμπτώματα όπως παραληρητικές ιδέες, ακουστικές ψευδαισθήσεις και αποδιοργανωμένη σκέψη, είτε αρνητικά συμπτώματα όπως συναισθηματική επιπέδωση και κοινωνική απόσυρση είτε συνδυασμό και των δύο. Η εμφάνιση και η έκβαση της νόσου φαίνεται να σχετίζεται με το φύλλο του ατόμου, την ηλικία του και το μορφωτικό του επίπεδο. Η σχιζοφρένεια , κατά κύριο λόγο, δεν είναι πλήρως ιάσιμη. Κύριες θεραπευτικοί μέθοδοι είναι η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή με αντιψυχωσικά φάρμακα εξατομικευμένη για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Από τον 2ο κιόλας αιώνα μ.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες είχαν περιγράψει την νόσο αυτή αλλά η πρώτη αναφορά της βιβλιογραφικά έγινε τον 19ο αιώνα. Στο μεσοδιάστημα δεν υπάρχουν αναφορές για άλλη ψυχική νόσο με ίδια συμπτωματολογία. Η πρώτη ονομασία της ήταν «η πρόωρη άνοια» γιατί εμφανιζόταν τόσο σε εφήβους όσο και σε άτομα της 3ης ηλικίας. Ωστόσο, οι μελετητές παρατηρούσαν πως οι ασθενείς τους εμφάνιζαν βελτίωση, γεγονός που δεν συμβαίνει σε ασθενείς με άνοια,  οπότε αποφάσισαν να δώσουν μία πιο αντιπροσωπευτική ονομασία στην νόσο αυτή. Ο νέος όρος ήταν η «Σχιζοφρένεια» δηλαδή, ο διαχωρισμός «σχίζειν» της λογικής «φρένα».

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «σχιζοφρένια» έχει λάβει διαφορετικές διαστάσεις. Πόσες φορές έχουμε ακούσει για τον σχιζοφρενή δολοφόνο ή τον σχιζοφρενή με το πριόνι; Όλα αυτά τα στερεότυπα μας έχουν δημιουργήσει τεραστίων διαστάσεων προκαταλήψεις με αποτέλεσμα τον στιγματισμό των ψυχικά ασθενών ατόμων, πράγμα που κάνει την ανάρρωση τους ακόμα πιο δύσκολη. Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους μύθους σχετικά με την σχιζοφρένια αλλά και τι συμβαίνει πραγματικά:

  • Μύθος: οι ασθενείς με σχιζοφρένεια είναι βίαιοι και πολύ επικίνδυνοι.

Αλήθεια: οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν τη βία και αν τελικά την εμφανίσουν δεν θα έχει προκληθεί από την ίδια την νόσο αλλά από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, η χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, η μη συμμόρφωση με τα φάρμακα ή και η έλλειψη αποδοχής από το περιβάλλον του. Συνήθως οι ασθενείς έχουν υπάρξει έστω και μία φορά στην ζωή τους στη θέση του θύματος και όχι του θύτη.

psychology.gr

  • Μύθος: οι ασθενείς με σχιζοφρένεια έχουν νοητική υστέρηση

Αλήθεια: Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται σε άτομα ασχέτως του νοητικού τους επιπέδου. Επιπλέον, η νοητική υστέρηση είναι μια εντελώς διαφορετική διάγνωση. Οι δύο νόσοι, όμως, μπορεί να συνυπάρχουν χωρίς όμως καμία να συνεπάγεται της άλλης.

  • Μύθος: οι ασθενείς με σχιζοφρένια πρέπει να «κλείνονται» στο ψυχιατρείο.

Αλήθεια: οι ασθενείς  φυσικά χρήζουν νοσηλείας σε ψυχιατρικά νοσοκομεία σε συγκεκριμένες φάσεις της νόσους κυρίως όταν υποτροπιάζει η νόσος. Έρευνες έχουν δείξει πως ο εγκλεισμός στα νοσοκομεία φέρνει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι ασθενείς γίνονται χρόνιοι και εισέρχονται σε έναν φαύλο κύκλο επανεισαγωγών.

offsite.com.cy

Υπάρχουν δεκάδες άλλοι μύθοι γύρω από την σχιζοφρένεια και γύρω από τα άτομα που πάσχουν. Ακόμα και το άκουσμα της ονομασίας της νόσου μας κάνει να νιώθουμε ότι απειλούμαστε από τους ασθενείς με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από αυτούς και να τους οδηγούμε στην κοινωνική απομόνωση. Πόσοι από εμάς θα αποφεύγαμε ένα άτομο με γαστρεντερίτιδα ή λευχαιμία; Κανένας. Γιατί λοιπόν απομονώνουμε τα άτομα με σχιζοφρένεια; Ο λόγος είναι ότι δίνουμε σημασία μόνο στην σωματική μας υγεία και παραλείπουμε τελείως την ψυχική. Ας βάλουμε ,λοιπόν, τις προκαταλήψεις στην άκρη και ας κάνουμε την φροντίδα της ψυχικής υγείας ,τόσο της δική μας όσο και των ασθενών με σχιζοφρένεια,  ως κάτι απαραίτητο και τελείως φυσιολογικό.

ΠΗΓΕΣ: Σύγχρονη Ψυχιατρική, Παπαδημητρίου Γ.Ν., Λιάππας Ι., Λύκουρας Ε., Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας/ Mary Ann Hogan


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: therapia.gr


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!