Αρκετοί από εμάς, όταν αντιμετωπίζουμε μια ψυχολογική δυσκολία ή αδιέξοδο, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε είναι να κάνουμε την προσευχή μας να πάνε όλα καλά και να επιλυθεί το πρόβλημα μας όσο το δυνατό πιο σύντομα. Στρεφόμαστε δηλαδή προς τον Θεό για να εισακούσει την προσευχή και το πρόβλημα μας και να μας βοηθήσει. Κι επειδή αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, μπορεί και να απευθυνθούμε σε έναν κληρικό.

Σαφέστατα, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ιερέα, ιδιαίτερα κάποιον τον οποίο γνωρίζουμε και είναι εξομολόγος. Να συζητήσουμε μαζί του με ειλικρίνεια αυτά που μας απασχολούν, να ζητήσουμε συγχώρεση και ίσως θεραπευτούμε μέσα μας διότι θα πιστέψουμε στη δύναμη του Θεού. Αρκεί και μόνο να προτρέξουμε στην αγκαλιά Του και στα σκαλιά του οίκου Του.

Αλλά σίγουρα όλα αυτά δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τον ρόλο και το έργο ενός ψυχοθεραπευτή.

Ένας ιερέας, ως πιστός ακόλουθος του Θεού, μπορεί να μας ακούσει με υπομονή, να μας συμβουλέψει, να μας εμψυχώσει, κυρίαρχα στοιχεία που έχει κι ένας θεραπευτής, και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει δωρεάν ή έστω με ένα ελάχιστο ποσό που θα προσφέρουμε οικειοθελώς. Οπόταν, λογικό να διερωτηθεί κανείς εάν είναι αναγκαίο να επισκεφθεί έναν ψυχοθεραπευτή.

Ο ψυχοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί μέσα από τις σπουδές και την εκπαίδευση του να ακούει προσεκτικά, χωρίς επίκριση και να αντανακλά τα συναισθήματα και τις σκέψεις του συνομιλητή του.

Μετέπειτα, ως συνοδοιπόρος του στη θεραπεία, προσπαθεί να φωτίσει τις ιδιαίτερες πτυχές της ζωής του ανθρώπου που έχει απέναντι του, για να μπορέσει να αναγνωρίσει ο ίδιος ο θεραπευόμενος πιο εύκολα τις αιτίες των προβλημάτων του και τις εσωτερικές συγκρούσεις, και να βρει όλα αυτά τα ψυχικά αποθέματα που κουβαλάει, ώστε να οδηγηθεί εν τέλει σε μία ή περισσότερες πιθανές λύσεις για το πρόβλημα του. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι και χρόνια.

Ο ιερέας από την άλλη θα μπορέσει μέσα από τον λόγο του και την επικοινωνία του με τον Θεό, να μας συμφιλιώσει με Αυτόν, να μας επανασυνδέσει, σε συνάρτηση και με την Θεία Χάρη, και να μας ενώσει ξανά με τα Θεία, την Πίστη και την Ελπίδα που απορρέει από αυτά.   

Σίγουρα και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει ο καθένας μας να είναι προετοιμασμένος να αλλάξει και να οδηγηθεί στην πολυπόθητη γαλήνη της ψυχής, αφού την καταθέσει (την ψυχή) στον κάθε εξομολογητή του. Βεβαίως και μπορούμε να πάρουμε απαντήσεις για τους προβληματισμούς μας αλλά θα χρειαστεί και η δική μας συμβολή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι από την μια έχουμε την ανθρώπινη παρέμβαση στην ψυχοθεραπεία ενώ από την άλλη, την πνευματική και Θεία, κατά την εξομολόγηση.

Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν κοινά αλλά και αρκετές διαφορές. Στην ψυχοθεραπεία δεν εμπερικλείεται η θρησκεία και η συζήτηση γύρω από τα Θεία (εκτός αν το θελήσει ο θεραπευόμενος), ασχέτως θρησκεύματος του θεραπευτή, καθώς στην εξομολόγηση το κεντρικό σημείο αναφοράς είναι ο Θεός.

Το πού θα επιλέξουμε να απευθυνθούμε την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο, είναι δική μας καθαρά απόφαση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, το θεραπευτικό ταξίδι προμηνύεται εξαγνιστικό. Τα συμπεράσματα δικά σας.  

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
1
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!