Πόσες φορές σας έχει τύχει να έχετε ξυπνήσει μετά από μια δύσκολη νύχτα λόγο αϋπνίας και η ψυχολογία σας να είναι πεσμένη για το υπόλοιπο της μέρας;

1.Andama
2.Boutique
3.Mouseio
4.Pearls
5.Unismart
6.Avocado
7.Politia
8.Almyra
previous arrow
next arrow

Ή

Πόσες φορές σας έτυχε να ξυπνήσετε με φοβερή ενέργεια και ενθουσιασμό, λόγω του σωστού και ολοκληρωμένου ύπνου της προηγούμενης βραδιάς;

Είναι φανερό , λοιπόν, ότι ο ύπνος έχει δυο όψεις και μπορεί να μας συμπεριφερθεί ανάλογα με το ποσό σωστά ή λανθασμένα τον χειριζόμαστε. Παρόλο, που λαμβάνει ένα σχετικά μικρό ποσοστό στην καθημερινότητα μας, έχει την δυνατότητα να επηρεάζει ολόκληρη την διάθεση και την ψυχολογία μας για το υπόλοιπο της μέρας.

Πώς επηρεάζει ο λανθασμένος ύπνος την ψυχολογία;

bbend.net

Αρχικά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που διαταράσσει την φυσιολογική ροή του ύπνου και τον κάνει εξαιρετικά δύσκολο να επέλθει ή να διατηρηθεί. Μερικοί από τους πιο συχνούς λόγους είναι το υπερβολικό στρες, λόγω οικονομικών δυσκολιών ή προβλημάτων στον επαγγελματικό και οικογενειακό τομέα. Επίσης ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη φαίνεται να επηρεάζουν όχι μόνο την διάρκεια ύπνου, καθώς επίσης και την ποιότητα. Σημαντική επιρροή έχουν και παθήσεις που συνήθως είναι χρόνιες, όπως αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνος και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι ένας λανθασμένος ύπνος δεν εμφανίζεται από μόνος του αλλά κάτι τον πυροδοτεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 70 διαφορετικές διαταραχές ύπνου, με ξεχωριστό αντίκτυπο στην ψυχολογία του κάθε ανθρώπου. Γενικευμένα, όμως, μπορούν όλες να προκαλέσουν κούραση εξαιτίας του ότι ο ύπνος δεν προσφέρει επαρκή ξεκούραση, καθώς επίσης γκρίνια ή οξυθυμία καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας. Επιπλέον, παρατηρείται απώλεια συγκέντρωσης και έλλειψη λογικής κριτικής σκέψης.

Πώς επηρεάζει ο ορθός ύπνος την ψυχολογία;

athensmagazine.gr

Αφού λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι ένας λανθασμένος ύπνος επιφυλάσσει δυσοίωνες συνέπειες για την ψυχολογία μας, αξίζει να αναρωτηθούμε ποια είναι τότε τα οφέλη ενός υγιούς ύπνου; Καταρχάς, μας βοηθά να γίνουμε πιο δημιουργικοί και κατά συνέπεια να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε οτιδήποτε προσπαθούμε να επιτύχουμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται για να διαχειριστεί με ηρεμία τις πληροφορίες που εισέρχονται σε αυτόν και να τις επεξεργαστεί ανάλογα. Εξίσου ευεργετικές ιδιότητες προσφέρει και στην ελάττωση του στρες, αφού ο ύπνος επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, η οποία επιδρά  στην αναζωπύρωση του. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε με ευκολότερα να χαλιναγωγούμε τα προβλήματα που μας αγχώνουν. Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλού ύπνου είναι το γεγονός ότι βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης. Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο ύπνος βοηθά στην αυτορρύθμιση των συναισθημάτων, απομακρύνοντας σημαντικά ποσοστά εμφάνισης της κατάθλιψης.

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ύπνος είναι μια φυσική ανάγκη του ανθρώπου που βοηθά στην επιβίωση του, όπως ακριβώς είναι και η τροφή. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά διάφορες εκφάνσεις της ζωής τόσο θετικά, όσο και αρνητικά, ανάλογα με την ικανότητα αυτορρύθμισης του, χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς ψυχολογικούς παράγοντες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Εάν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε διαταραχές στον ύπνο, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε σε ειδικό, γιατί η μεγάλης διάρκειας αϋπνία μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά επίσης συντείνει στην ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών. 

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbend.net, orionas.eu


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
14
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
3
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!