Όταν μιλάμε για την αυτοεικόνα μας, μιλάμε για την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτό είναι γνωστό. Αρκετοί από εμάς όμως, συγχέουν την έννοια αυτή με την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Αυτή θεωρείται μια λανθασμένη τάση.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Η αυτοεικόνα διακρίνεται σε θετική και αρνητική.

Η θετική αφορά την αναγνώριση τόσο των δυνατών όσο και των αδύναμων σημείων του χαρακτήρα και της εμφάνισης μας, πράγμα που οδηγεί στην ολοκληρωμένη εικόνα που έχουμε εν τέλει για τον εαυτό μας, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τους άλλους.

Η αρνητική, από την άλλη, αυτοεικόνα, αναφέρεται στην άσχημη γνώμη ή άποψη που μπορεί να έχουμε για εμάς, που συνήθως επηρεάζεται από τους άλλους ανθρώπους γύρω μας, ιδιαίτερα όταν θεωρούμε ότι αυτή μειονεκτεί απέναντι τους ή όταν αποκλίνει κατά πολύ από την ιδανική εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τον εαυτό μας. Ιδανική θεωρούμε την αυτοεικόνα που θα επιθυμούσαμε να έχουμε, αλλά δεν έχουμε τώρα.

Η αυτοεικόνα του καθενός μας συνήθως δημιουργείται μέσα από τα ξεχωριστά μας βιώματα σε συνδιαλλαγή με το περιβάλλον μας, τους ‘’σημαντικούς άλλους’’, οι οποίοι και καθρεφτίζουν σε μας χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας.

Κάποιες φορές, αυτά τα χαρακτηριστικά μας βρίσκουν σύμφωνους ενώ σε άλλες περιπτώσεις όχι. Τότε, εναπόκειται σε εμάς αν θα δεχτούμε ή απορρίψουμε τη γνώμη τους. Εμείς θα πρέπει να είμαστε οι τελευταίοι κριτές.

Σε μικρές ηλικίες, και ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, η σύγχυση που υπάρχει για την αυτοεικόνα είναι πολύ έντονη, καθώς οι έφηβοι επηρεάζονται πολύ εύκολα από το περιβάλλον τους και καλούνται να διαμορφώσουν μια ταυτότητα για τον εαυτό τους που δεν είναι σίγουροι αν τους ταιριάζει ή όχι.

Γι’ αυτό και εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε διάφορες συναισθηματικές διαταραχές. Αλλά αυτές μπορούν να εμφανιστούν και σε μετέπειτα στάδιο. Οι διαταραχές αυτές προκύπτουν όταν η αυτοεικόνα θεωρείται αρνητική και το άτομο γίνεται πιο ευάλωτο στο στρες και την κατάθλιψη, κατακλύζεται από αισθήματα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης και νιώθει ανήμπορο.

Δεν μπορεί να αναλάβει δύσκολες καταστάσεις, συνέχεια γίνεται αναβλητικό και αμφισβητεί τις ικανότητες και τις ιδέες του.         

Το θετικό είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου η αυτοεικόνα μας σταθεροποιείται, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις της ζωής ενός ενήλικα, αυτή μπορεί να κλονιστεί όταν έρθει αντιμέτωπη με αρνητικά γεγονότα. Οι διαστάσεις της αυτοεικόνας μας δεν περιορίζονται μόνο στην ψυχική μας υγεία, αλλά εξαπλώνονται επίσης στη σωματική διάσταση-εμφάνιση, στην πνευματική, στις δεξιότητες μας, στις ηθικές αξίες και αρχές και τις σεξουαλικές διαστάσεις, εννοώντας το πώς ένα άτομο αισθάνεται ότι ταιριάζει στις κοινωνικές νόρμες αναφορικά με το αρρενωπό/θηλυκό.

Έχοντας όλ’ αυτά υπόψη, θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί την δική του αυτοεικόνα, να ψάξει εις βάθος σε ποιο σημείο βρίσκεται, τι θα ήθελε να αλλάξει, βελτιώσει ή να παραμείνει ίδιο έτσι ώστε να φέρει στα μέτρα του την ιδεατή εικόνα του εαυτού του.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να διαμορφώσουμε την εικόνα μας, το image μας, φτάνει μέσα από την αυτογνωσία και τα θέλω μας να πιστέψουμε στα θετικά μας στοιχεία, να αγκαλιάσουμε τα αρνητικά και να προσβλέπουμε σε συνεχή αυτοβελτίωση.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!