Πολλοί θα θυμούνται το έτος 2020 σαν μια χρονιά πολλών, δυσάρεστων και πρωτοφανών γεγονότων παγκοσμίως (και δεν θα έχουν και άδικο εδώ που τα λέμε), μα ο μεγάλος νικητής (και με διαφορά) φοράει “κορώνα” και σπέρνει τον πανικό καθ’ όλη την διάρκεια της “βασιλείας” του. Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί μουδιασμένος και «συμμορφώνεται» στα νέα μέτρα και κανόνες, νιώθοντας σίγουρα πως κάποια κομμάτια μας δε θα επιστρέψουν ποτέ, ούτε μετά το πέρας αυτού! Οι δυσκολίες που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολλές και αφορούν τόσο το βιοποριστικό όσο και το ψυχοκοινωνικό κομμάτι.

Κι εκεί που νομίζαμε πως όλο αυτό είναι ένα κακόγουστο αστείο από το οποίο θα βγούμε όλοι σύντομα και αλώβητοι, βλέπουμε πως όχι μόνο έχει διάρκεια αλλά και πανίσχυρη δύναμη, ώστε να αλλάξει το ίδιο μας…. το είναι!

Σύγχυση, αβεβαιότητα, πίεση, φόβος, θυμός, είναι κάποια από τα συναισθήματα που κατακλύζουν την πλειοψηφία μας, μα το κυριότερο η απόσταση και η αποξένωση! Και πόσο απειλητικό μπορεί να είναι για τον άνθρωπο το να στερείται σωματικής επαφής; Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η επαφή είναι η κύρια τροφός του ανθρώπου, αφού από την βρεφική κιόλας ηλικία, αυτό που αναπτύσσει και «μεγαλώνει» ένα μωρό είναι η αγκαλιά και η επαφή με τους γονείς – φροντιστές του, κατανοούμε λοιπόν την σημαντικότητα και τον καταλυτικό ρόλο του αγγίγματος.

https://cdn.pixabay.com/photo/2020/03/17/20/52/covid-4941846_960_720.png

cdn.pixabay.com

Τα νέα δεδομένα λοιπόν, όχι μόνο στερούν επαφής, μα εδραιώνουν μέσα μας νέους μηχανισμούς των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα. Δεν είναι μόνο η κοινωνικότητα μα και η ανθρωπιά μας που δοκιμάζεται σκληρά. Με όλα τα συναισθήματα που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και με την ιδέα πιθανής εξάπλωσης, μας είναι δύσκολο και προβληματιζόμαστε για το εάν θα απλώσουμε ένα χέρι βοηθείας στον διπλανό μας, όλοι μοιάζουν στα μάτια μας σαν πιθανοί φορείς και όχι σαν συνάνθρωποι, όλοι μετατραπήκαμε σε αριθμούς και στατιστικά. Κι αν κάποιος νοσήσει, ξαφνικά, παύει να είναι αυτός που ήταν τόσα χρόνια, γιατί πολύ απλά τον δείχνουμε με το δάχτυλο και τον περιθωριοποιούμε!

Τρωγόμαστε, χωρισμένοι σε στρατόπεδα, σε έναν εμφύλιο «μασκοφόρων» και «μασκομάχων» , «ψεκασμένων» και γνωστικών.

 Και όλο αυτό σε τι μας ωφελεί τελικά; Τα παιδιά από την άλλη μοιάζουν να χάνουν την παιδικότητα των χρόνων τους, καθώς βομβαρδίζονται ανελέητα από ειδήσεις και από τρομερό άγχος που τα κυριεύει λόγω την ευθύνης που φέρουν ώστε να μην είναι αιτία δεινών για κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Στερείται την ελευθερία του, την ψυχαγωγία του, τη δραστηριότητα του, ακόμη και την ξεγνοιασιά του και είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσει όσα νιώθει!

Βλέπουμε λοιπόν πως η αλλαγή θα έρθει εκ των έσω κι αν δεν σταθούμε δυνατοί κι αποφασισμένοι, θα καταλήξουμε να έχουμε χάσει την ταυτότητα μας ως άνθρωποι και μαζί με εμάς θα μεγαλώνουν πλάι μας , «χαμένα», λαβωμένα παιδιά.  

https://news.uga.edu/wp-content/uploads/2020/04/social_relationships_covid-scaled.jpg

news.uga.edu

Αναρωτήσου ποιος είσαι, ποιος θέλεις να είσαι μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό, τι παράδειγμα θέλεις να δώσεις στο παιδί σου, πώς θα γεμίσεις με τροφή την ψυχή σου και κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες και τα νούμερα.  Το ένστικτο σου είναι δυνατότερο από κάθε άλλη φωνή, η αποδοχή είναι μεγάλο σκαλοπάτι και μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως «δεν έχει να κάνει μαζί μας» (όπως συνήθιζε να μας λέει η αγαπημένη δασκάλα και μέντορας μου Jill Douka) Είναι ολική η σύγχυση και η αστάθεια, εξερεύνησε τις επιλογές σου.

Εσύ τι μπορείς να κάνεις για να μένεις ενωμένος με το κέντρο σου, τι μπορείς να κάνεις για να συνεχίσεις να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ που μεγαλώνει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ; 

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cdn.pixabay.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
9
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
6
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!