Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουμε ξεφύγει από τα γνωστά θέματα που αφορούσαν τον τομέα της υγείας, αποφάσισα να επιστρέψω στο γνωστό έδαφος. Το σημερινό επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε παράξενες αλλά και σπάνιες ασθένειες. Μπορεί να θεωρούμε ότι οι σπάνιες ασθένειες είναι λίγες παρόλα αυτά στις λίστες των ιατρικών υπηρεσιών υπάρχουν πάνω από 7 χιλιάδες ασθένειες καταγεγραμμένες ως σπάνιες. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.

Απραξία:

Μπορεί να νομίζουμε ότι είναι η διαδικασία στην οποία βαριέσαι να μετακινηθείς από τον καναπέ αλλά στην ουσία είναι νευρολογική ασθένεια. Στην ασθένεια αυτή υπάρχει η ανικανότητα να διεκπεραιωθούν κινήσεις που μαθαίνονται στην πορεία παρόλο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το μήνυμα αυτό. Οι ασθενείς με απραξία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ή να δέσουν τα κορδόνια τους, απλές δηλαδή καθημερινές πράξεις που όμως δεν έρχονται σαν ικανότητες εκ γενετής αλλά μαθαίνονται στην πορεία.

Σύνδρομο ματιών της γάτας

Το σύνδρομο αυτό είναι πολύ σπάνιο αφού συμβαίνει 1 στα 1 εκατομμύριο νεογνά. Το σύνδρομο είναι μια χρωμοσωμική ασθένεια η οποία είναι εμφανής στην γέννα.  Η ανωμαλία στα χρωματοσώματα του ασθενή προκαλεί ένα ‘’κενό’’ μεταξύ της ίριδας και της κόρης στο μάτι, όπως φαίνεται στην εικόνα πιο κάτω.

https://el.iliveok.com/sites/default/files/styles/term_image/public/gallery/cat-eye-syndrome.jpg?itok=sWTj1ghD

el.iliveok.com

Ελεφαντίαση:

Η ελεφαντίαση είναι σαν σύνολο είναι η υπερβολική μεγέθυνση κάποιου σημείου στο σώμα του ασθενή, συνήθως στα άκρα. Η ελεφαντίαση προκαλείται από την συσσώρευση υγρών σε σημεία που προκαλούν την μεγέθυνση του οργάνου.

iatropedia.gr

Υδροκεφαλία

Η υδροκεφαλία είναι η αφύσικη ύπαρξη διεσταλμένων εγκεφαλικών διαστημάτων που αναστέλλουν την κανονική ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό συσσωρεύεται στο κρανίο και ασκεί πίεση στον εγκεφαλικό ιστό.

https://www.24healthnews.com/wp-content/uploads/2017/07/lumus_2013.jpg

.24healthnews.com

Σύνδρομο Kabuki:

Το σύνδρομο Kabuki είναι πολύ σπάνιο σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει πολλά όργανα και την εξωτερική εμφάνιση του ασθενή. Επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθυστερεί την ανάπτυξη, νοητική στέρηση, σκελετική δυσλειτουργία και ο ασθενής γενικά έχει χαμηλό ύψος.

Σύνδρομο Καβασάκι:

Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και συνήθως εμφανίζεται σε μικρά παιδιά και νεογνά.  Προκαλεί πολύ υψηλό πυρετό, λοίμωξη στο στόμα και στον λαιμό και φούσκωμα στους λεμφαδένες. Παρόλα αυτά μπορεί να προκληθεί λοίμωξη και στις αρτηρίες προκαλώντας ακόμα και προβλήματα στην καρδία.

Καρκίνωμα Μέρκελ:

Όχι δεν είναι κάτι που έχει σχέση με την γνωστή σε όλους μας Άνγκελα Μέρκελ, την γνωστή γλυκούλα Γερμανίδα της καρδιάς μας. Το καρκίνωμα Μέρκελ είναι ένα σπάνιο είδος καρκίνου του δέρματος, επιθετικού παρόλα αυτά τύπου, ο οποίος μπορεί να κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα του σώματος. Ονομάζεται έτσι γιατί κάποια κύτταρα του δέρματος, ονομάζονται Μέρκελ, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τον σπάνιο αυτό καρκίνο.

Ναρκοληψία:

Ένα σύνδρομο που πολλοί θα νομίσουν ότι έχουν. Είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο το οποίο προκαλεί ξαφνικά επεισόδια ανεξήγητης αλλά και ανεξέλεγκτης υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας.  Αυτό δεν είναι απλά μια υπνηλία ή λίγη κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά υπερβολική αδυναμία, ακόμα και παραισθήσεις λίγο πριν να σε πάρει ο ύπνος. Η ναρκοληψία μπορεί να προκαλέσει και να κάνεις κινήσεις μηχανικά χωρίς να έχεις την μνήμη ότι έκανες αυτές τις κινήσεις.

Αυτές ήταν μερικές από τις 7 χιλιάδες σπάνιες ασθένειες που θεώρησα ότι έχουν ενδιαφέρον. Ποιες σου έκαναν εντύπωση; Μήπως να κάνουμε και Part 2;

ΠΗΓΕΣ:

el.liveok.com, bioanadrasis.com, rarediseases.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!