Οι Κύπριοι φυσικά και θα επισκεφθούν κάποιο ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους μιας και αυτό το επάγγελμα έγινε πολύ trendy τελευταία. Θα επισκεφθούν ένα ψυχολόγο για κάποιο ιδιαίτερο θέμα που τους απασχολεί στο παρόν στάδιο, συνήθως για αγχώδεις καταστάσεις, κρίσεις πανικού, καταθλιπτικά συμπτώματα, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους, για να ξαναβρούν τον εαυτό, την ηρεμία τους και να ησυχάσει η ψυχή και το πνεύμα τους.

Άλλοι αναζητούν βοήθεια και συμβουλές για το πώς θα διαχειριστούν τα παιδιά τους ή κάποιο οικείο τους πρόσωπο που θεωρούν ότι χρειάζεται βοήθεια ενώ τα ζευγάρια θα ήθελαν διά μαγείας να αλλάξουν τη συμπεριφορά του/της συντρόφου τους ώστε να συνάδει με τις δικές τους ανάγκες. Κάποιοι θα απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μετά από παρότρυνση κάποιου οικείου προσώπου τους στο οποίο έχουν εμπιστοσύνη.

Άλλοτε οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο γραφείο ενός ψυχολόγου μπορεί να αναζητούν απαντήσεις στο παρελθόν τους για το τι τους συμβαίνει τώρα ή να ανατρέχουν στο οικογενειακό ιστορικό. Κάποια πράγματα βγαίνουν αβίαστα προς τα έξω ενώ κάποια άλλα, πιο βαθιά, χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

 Πιστεύω ότι, ως επί το πλείστον, το ταμπού του ψυχολόγου βαίνει προς εξαφάνιση αν και υπάρχουν ακόμη κρούσματα ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες. Η άγνοια, τις πλείστες φορές οδηγεί σε φόβο προς το άγνωστο, γι’ αυτό πιστεύω ότι οι άνθρωποι συγχέουν το επάγγελμα αυτό με εκείνο του ψυχιάτρου. Με το άκουσμα και μόνο της λέξης ψυχολόγου, το μυαλό αρχίζει και κάνει περίεργα σενάρια.

Γι΄ αυτό και θεωρώ ότι καλό είναι να διαχωρίσουμε τα δύο επαγγέλματα για να μην θεωρούμε τους ψυχολόγους ή τους ψυχιάτρους από την άλλη ως μυθικά τέρατα και μπαμπούλες.

Ο Ψυχίατρος είναι ο επιστήμονας ο οποίος ολοκληρώνει αρχικά σπουδές στην Γενική Ιατρική και μετέπειτα ακολουθεί ειδίκευση στην Ψυχιατρική που αφορά εξέταση, διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως είναι οι διαταραχές της διάθεσης, οι αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας κ.α. Έτσι, ως ειδικός ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ψυχοφάρμακα για την ίαση των ψυχικών διαταραχών.

Ο Ψυχολόγος δε ή ο Ψυχοθεραπευτής έχει ακολουθήσει σπουδές στην Ψυχολογία και μετέπειτα ειδίκευση σε κάποιο κλάδο της Ψυχολογίας ή της Ψυχοθεραπείας αντίστοιχα. ΔΕΝ είναι γιατρός, ούτε έχει το δικαίωμα για συνταγογράφηση φαρμάκων, αλλά είναι ένας επιστήμονας ειδικευμένος στην παρατήρηση της συμπεριφοράς και των γνωστικών διαδικασιών του ανθρώπου.

Ο Ψυχολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία ή τεστ ως βοήθεια για τη θεραπεία των ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων του πελάτη του και να εργαστεί σε διάφορα πλαίσια όπως κλινικές, νοσοκομεία, σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμβουλευτικά κέντρα, ή ως ερευνητής και καθηγητής ψυχολογίας.

Ο Ψυχοθεραπευτής από την άλλη, έχοντας κι αυτός τις πλείστες φορές σπουδές στην Ψυχολογία, χρησιμοποιεί ειδικές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους όπως συγκεκριμένες ερωτήσεις και τον διάλογο για να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον πελάτη του και να τον βοηθήσει να αναστοχαστεί και να παρατηρήσει ο ίδιος ο πελάτης την συμπεριφορά του και να οδηγηθεί προς την αλλαγή.

Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να είναι κατατοπιστικές και να βοηθήσουν στον διαχωρισμό των πιο πάνω επαγγελμάτων.

Ακόμη, ευελπιστώ ότι με τον διαχωρισμό αυτό, θα απομυθοποιηθεί το επάγγελμα του ψυχολόγου και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να προσέλθουν στο κατώφλι του απαλλαγμένοι από τον φόβο του αγνώστου και συμφιλιωμένοι με την ασφάλεια και εμπιστοσύνη που μπορεί να εμπνεύσει ένας τέτοιος επαγγελματίας.       

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
6
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!