Στις μέρες μας έχει κυριαρχήσει παντού ο όρος «covid-19». Άλλοι τον ακούν με τρόμο, άλλοι με αδιαφορία και άλλοι, πλέον, με αγανάκτηση. Σε κάθε περίπτωση ο ιός αυτός έχει άμεση επίπτωση στη ζωή όλων μας. Ωστόσο, μήπως δεν είναι η κατάσταση αυτή τόσο πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ανθρωπότητας;

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, αυτή την αντιπαράθεση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι δύο αυτές πανδημίες, ουσιαστικά, είναι αποτελέσματα μεγάλης διάδοσης ενός ιού, ενός παρόμοιου με τον Η1Ν1 και τον covid-19, που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε βαριά πνευμονία, ακόμη και θάνατο.

Ισπανική γρίπη

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2020/03/ispaniki-gripi-500.jpg

eleftherostypos.gr

Η ισπανική γρίπη ονομάστηκε έτσι από τον ισπανικό τύπο, αν και οι επιστήμονες θεωρούν ότι προήλθε είτε από την Αμερική, είτε από την Άπω Ανατολή. Ο ισπανικός τύπος ήταν ο πρώτος που έσπασε τη συνωμοσία σιωπής και στα δημοσιεύματα του ανέφερε τα πρώτα κρούσματα της γρίπης, αναμεσά τους και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Αλφόνσο ΧΙΙΙ. Στα κράτη της δύσης είχε επιβληθεί η συνωμοσία της σιωπής για να μην σπάσει το εθνικό φρόνημα των στρατιωτών, καθώς ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει ακόμη.

Η γρίπη μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς ήταν η περίοδος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Μέσω των εμπορικών πλοίων και των μεταναστών, η γρίπη εξαπλώθηκε ταχύτατα σε ολόκληρη την υφήλιο και πήρε διαστάσεις πανδημίας.

Η ισπανική γρίπη εξαπλώθηκε σε τρία κύματα. Το πρώτο, ήπιο κύμα την άνοιξη του 1918 στο βόρειο ημισφαίριο, υποχώρησε στις αρχές του καλοκαιριού. Ένα πολύ πιο θανατηφόρο δεύτερο κύμα ήρθε στο τέλος του Αυγούστου το οποίο υποχώρησε στα τέλη του ίδιου έτους, ενώ το τρίτο κύμα εκδηλώθηκε στις αρχές του 1919.

https://www.taathinaika.gr/wp-content/uploads/2019/02/2911921.jpg

taathinaika.gr

Εκτιμάται ότι η ισπανική γρίπη μεταδόθηκε από τα πτηνά στον άνθρωπο και μέσα σε έξι μήνες είχε προσβάλει το 1/3 του πληθυσμού της γης. Στην Ελλάδα η ισπανική γρίπη φτάνει  το καλοκαίρι του 1918, όταν ξεφορτώνονται στο λιμάνι της Πάτρας πακέτα συσκευασμένου καπνού προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη. Οι εργάτες που ξεφόρτωσαν τα πακέτα και ο διευθυντής του καπνεργοστασίου της πόλης ξαφνικά πεθαίνουν και η Πάτρα μπαίνει σε καραντίνα. Μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες, οχτακόσιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην πόλη. Πανικοβλημένη η υπόλοιπη χώρα, λαμβάνει αμέσως αυστηρά μέτρα πρόληψης κατά της γρίπης, όπως αυτό του κλεισίματος των σχολείων για περίπου ενάμιση μήνα. Παρόλα αυτά, η γρίπη συνέχισε να θερίζει, με τη Σκύρο να ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία: το ένα τρίτο των κατοίκων της πεθαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας πλήττονται περισσότερο, η Αθήνα ηπιότερα.

Η ισπανική γρίπη σταδιακά υποχωρεί και τελικά εξαφανίζεται μυστηριωδώς (και εντελώς ξαφνικά όπως ακριβώς πρωτοεμφανίστηκε) το 1919. Διήρκεσε μόλις 18 μήνες, θα λέγαμε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αρκετό για να εξοντωθούν περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.

https://jenny.gr/sites/default/files/styles/article_large/public/2020-03/DE6C3D5E-D8FB-46CA-A169-45A82D883DF4.jpeg?itok=cBj9lK_I

jenny.gr

Και σε αυτό το σημείο μήπως σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Αν πάρουμε τα γεγονότα συγκριτικά, εμείς βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό φοβούνται και οι επιστήμονες. Λογικό δεν είναι; Όπως είπαμε το δεύτερο κύμα της ισπανικής γρίπης ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρο και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αποφύγουμε. Μαρτυρίες από εκείνη την εποχή έχουν δείξει τις μεγάλες επιπτώσεις και την τραγωδία που προκάλεσε η συγκεκριμένη πανδημία. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της τεχνολογικής προόδου και της επιστημονικής κορωνίδας σε όλους του τομείς. Η πανδημία αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά ακόμη και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, αφού δημιουργεί συναισθήματα ανελευθερίας, στην εποχή που προασπίζονται με κάθε μέσο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

https://i.guim.co.uk/img/media/b46504dd5c365186fd3f3b935689ef8f24701fe4/0_186_5568_3341/master/5568.jpg?width=1200&height=1200&quality=85&auto=format&fit=crop&s=aba2280852abc9bafad166a9029fd17d

i.guim.co.uk

Ωστόσο, υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από την υγεία μας; Οι περισσότεροι από εμάς την είχαμε πάντοτε δεδομένη. Τώρα όμως τι γίνεται; Καθόμαστε φοβισμένοι προσπαθώντας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας. Παρ’ όλες τις δυσμενείς συνθήκες, οφείλουμε να ακολουθήσαμε τα μέτρα προστασίας με ευλάβεια, όπως ορίζουν οι ειδικοί. Έτσι όπως και τότε, η υγειονομική κρίση θα προσπελαστεί σύντομα και η ανθρωπότητα θα βγει ξανά νικήτρια. Αν όμως αμφισβητήσουμε τη σοβαρότητα του ζητήματος, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και η Νέμεσις θα διαδεχθεί την ύβρη. Η ατομική ευθύνη και η προσωπική συμβολή στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου θα καθορίσουν την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους.

Η ιστορία επαναλμβάνεται. Τότε λεγόταν «ισπανική γρίπη», τώρα «covid-19». Στοιχεία παρόμοια, στατιστικά περίπλοκα και μία εποχή κρίσης. Ο φόβος ο ίδιος και ο θάνατος εξαπλώνεται. Σε αυτόν τον δεύτερο τόμο της ίδιας ιστορίας συμμετέχουμε όλοι μας. Είμαστε παίκτες και όχι πιόνια. Είμαστε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η περιγραφή της και στην περίπτωση του κωρονοϊου σε λίγα χρόνια θα ξεκινάει «Once upon a time …, θα έχει όμως «…happily ever after.»;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: hopkinsmedicine.org


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
9
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
4
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
9
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!