Πανδημία, πανδημία, πανδημία… και ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει αυτόν τον όρο; Στις μέρες μας έχουμε ,φυσικά, όλοι έχουμε ακούσει την πανδημία του covid-19. Άνθρωποι πανικόβλητοι, χιλιάδες θάνατοι, εκατοντάδες κρούσματα της νόσου καθημερινά ανά τον κόσμο.  Όλοι μιλούν για «πρωτόγνωρες καταστάσεις» που βιώνει η σύγχρονη ανθρωπότητα. Ωστόσο, είναι άραγε τόσο πρωτόγνωρες;

Πράγματι, μόνο πρωτόγνωρες δεν είναι, καθώς η ανθρωπότητα έχει ταλανιστεί από πανδημίες, ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Ας εξηγήσουμε, αρχικά, τον όρο «πανδημία». Πανδημία είναι η γρήγορη εξάπλωση μίας λοιμώδους ασθένειας σε ένα ευρύ γεωγραφικό πλέγμα, όπως μία ήπειρος ή ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα, απειλώντας σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Σήμερα, λοιπόν, θα αναφέρουμε μία από τις πιο ιστορικές πανδημίες που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τις οδυνηρές συνέπειες της.

wikimedia.org

Πανώλη

Η πανώλη (γνωστή και ως πανούκλα), είναι μια οξεία λοιμώδης νόσος, η οποία προκαλείται από το βακτήριο του Υερσέν. Το βακτήριο αυτό προσβάλει τον μαύρο αρουραίο και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω ψύλλων που παρασιτούν στον τελευταίο. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα άμεσα ή έμμεσα. Χαρακτηρίζεται ως μία πολύ βαριάς μορφής ασθένειας και ανήκει στις 5 σοβαρότερες μεταδιδόμενες ασθένειες. Υπάρχουν τρεις μορφές: η βουβωνική, η πνευμονική και η σιψαιμική. Οι δύο τελευταίες μορφές είναι ιδιαίτερα θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η νόσος οδηγεί σε θνητότητα 40-60% χωρίς θεραπεία, ενώ για όσους λαμβάνουν θεραπεία η θνητότητα είναι 1-15%.

Η πανώλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Παράδειγμα αναφορών είναι αυτό του Θουκυδίδη: ο λοιμός των Αθηνών, πιθανώς να ήταν η πανώλη. Από τον 6ο αι. και σε όλον τον Μεσαίωνα εκδηλώνονταν μεγάλες επιδημίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνιμα ενδημικές εστίες. Γνωστή είναι η μεγάλη επιδημία του 14ου αιώνα, η οποία ονομάστηκε μαύρος θάνατος. Μετά τον 14ο αιώνα, η νόσος έγινε ενδημική και για 300 χρόνια υπήρχαν επιδημικές εξάρσεις. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σημειώθηκε πανδημία.

chilonas.files.wordpress.com

Σήμερα, ενδημικές εστίες υπάρχουν κυρίως στην Ασία, στην Αφρική και στη Νότια Αμερική. Στην Ασία, η νόσος μεταφέρεται κυρίως από το τρωκτικό Marmota himalayana, ζώο που θηρεύεται κυρίως για τη γούνα του.

chilonas.files.wordpress.com

Σημαντικότερες επιδημίες πανώλης

  • 542 – Η πανώλη του Ιουστινιανού (που ήταν αυτοκράτορας) άρχισε στην Αίγυπτο.
  • 610 – Η πανώλη φτάνει στην Κίνα, περνώντας από τη Μέση Ανατολή στην Περσία (Ιράν) και στην Ινδία.
  • 1330 – Οι Μογγόλοι επιδρομείς μεταναστεύουν δυτικά, φέρνοντας την πανώλη μαζί τους.
  • 1347 – Η δεύτερη πανδημία πανώλης, ο Μαύρος Θάνατος, σαρώνει τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
  • 1665 – Η μεγάλη Πανώλη πλήττει το Λονδίνο. Ανακόπτεται από τη Μεγάλη Πυρκαγιά που το 1666 έκαψε σχεδόν όλη τη πόλη
  • 1721 – Η δεύτερη πανδημία εξασθενεί τελικά στη Γαλλία. Συνεχίζεται όμως στη Μέση Ανατολή.
  • 1855 – Τρίτη πανδημία πανώλης ξεσπάει στην Κίνα. Το 1890 απομονώνεται το βακτήριο και αναπτύσσεται το εμβόλιο.
  • 1900 – Επιδημία εννέα ετών στο Σίδνεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο. Σβήνει όταν εξοντώνονται οι αρουραίοι.
  • 1960 – Το Βιετνάμ γίνεται η κυριότερη εστία μόλυνσης, ιδίως κατά τον πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας, είναι σημαδεμένη από πανδημίες.  Βέβαια, το καλό της εποχής μας, είναι ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει σε τεράστια βήματα και πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και πανδημίες όπως είναι αυτή του COVID-19. 

Οπότε, δεν μπορούμε παρά να ακούμε τους ειδικούς και να αναμένουμε να βρεθεί επιτέλους το εμβόλιο – φάρμακο, για να μπορέσει η ανθρωπότητα να επανέλθει στην κανονικότητά της. Μέχρι βέβαια την επόμενη πανδημία.

Πηγή: Wikipedia

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: tanea.


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
6
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
1
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
3
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
9
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!