Τα τελευταία χρόνια ο λόγος για τις αυξημένες αλλεργίες είναι ορατός.  Με βάση μελέτες, 1 στα 5 παιδιά  θα εμφανίσει κάποιο είδος αλλεργίας μέχρι τα 20 του χρόνια. Φταίει άραγε η μητέρα για τις αλλεργίες των παιδιών της μεγαλώνοντας; Η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Όχι πάντα κι όχι απαραίτητα, αλλά είναι πιθανόν.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

naturanrg.gr

Πού οφείλονται λοιπόν οι αλλεργίες και πώς εντοπίζονται;

  • Κατά ένα μέρος αυτό οφείλεται στην αυξημένη έκθεση σε γνωστά αλλεργιογόνα (ουσίες δηλαδή που προκαλούν αλλεργίες).
  • Τα μωρά τείνουν να είναι περισσότερο αλλεργικά στις τροφές που τους έχουν δοθεί πρώτα.  Γι’ αυτό και με την έναρξη των στερεών τροφών δίνουμε μια-μια τροφή για να δούμε τυχόν εμφάνιση αλλεργίας. Όσο το μωρό θηλάζει αποκλειστικά εκθέτεται μονάχα στις τροφές που τρώει η μητέρα του και εκκρίνονται μέσα στο γάλα, επομένως η έκθεσή του σε πιθανά αλλεργιογόνα παραμένει στο ελάχιστο. Η προστασία από αλλεργίες είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο θηλασμός.  Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι περιπτώσεις αλλεργιών στο αγελαδινό γάλα είναι επτά φορές συχνότερες σε παιδιά που έχουν τραφεί με ξένο γάλα, από ό,τι σε εκείνα με μητρικό.
  • Άλλος λόγος που τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες αλλεργίες έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η προδιάθεση στις αλλεργίες έχει συχνά κληρονομηθεί από τη μητέρα ή τον πατέρα του παιδιού. Μωρά με κληρονομική προδιάθεση στις αλλεργίες, τείνουν να έχουν διαφορετικές ανοσοποιητικές αντιδράσεις, σε σύγκριση με εκείνα χωρίς.

Πώς όμως εμφανίζονται οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες παρουσιάζονται όταν το ανθρώπινο σώμα διακρίνει μια αβλαβή ουσία, όπως π.χ. τη γύρη, τη μούχλα, τη σκόνη ή κάποια συγκεκριμένη τροφή σαν εισβολέα. Για την προστασία του, το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες ενός αντισώματος, της αιμοσφαιρίνης Ε. Όταν τα αντισώματα έρθουν σε επαφή με την ουσία που το σώμα διακρίνει σαν επικίνδυνη, τότε προσκολλούν πάνω σε ιστούς και κύτταρα του αίματος. Αυτές οι ουσίες με τη σειρά τους προσβάλλουν τους βλεννογόνους αδένες, τα τριχοειδή αγγεία και τους λείους ιστούς, προκαλώντας αλλεργικά συμπτώματα στον ασθενή.

Τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται σε περισσότερα από ένα συστήματα του οργανισμού και μπορεί επίσης να είναι αντιφατικά. Αντιδράσεις σε τροφές συνήθως προκαλούν συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως εμετό ή διάρροια (στα θηλάζοντα μωρά, αυτό σημαίνει ότι οι κενώσεις τους είναι πιο νερουλές και πολύ περισσότερες σε αριθμό και ποσότητα από ό,τι συνήθως), κράμπες, δυσκοιλιότητα, αέρια, δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών (με αποτέλεσμα φτωχής αύξησης βάρους) και κολίτιδα.

Το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μια αλλεργική αντίδραση σε τροφές.

Οι γονείς συχνά αναγνωρίζουν αλλεργίες στα παιδιά τους από τη συμπεριφορά του. Το πώς αισθάνεται ένα παιδί αποκαλύπτεται από τη συμπεριφορά του. Ένα παιδί που δεν αισθάνεται καλά δεν μπορεί να συμπεριφερθεί και καλά. Ένα μωρό, του οποίου η χημεία τού οργανισμού του είναι μπερδεμένη με αλλεργίες, θα είναι και το ίδιο μπερδεμένο και ανήσυχο.

mothers.bbend.net

 Το αγελαδινό γάλα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Υπάρχουν περισσότερες από 20 ουσίες μέσα στο αγελαδινό γάλα, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αλλεργιογόνες για τον άνθρωπο. Οι κολικοί και οι εμετοί συνήθως προέρχονται από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Το έκζεμα – ξηρό και τραχύ δέρμα με κοκκινίλες, που μπορεί αργότερα να γίνουν ανοιχτές πληγές – είναι ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα σε παιδιά που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία σε μωρά και νήπια. Η αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει επίσης προταθεί σαν αιτία του ό,τι μεγαλύτερα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα.

Ορισμένα από τα μωρά που τρέφονται με τυποποιημένο αγελαδινό γάλα, αντιδρούν σε αυτό λόγο της μεγάλης ποσότητας που παίρνουν. Η ημερήσια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνει ένα μωρό όταν τρέφεται με τυποποιημένο γάλα είναι αντίστοιχη με την ημερήσια κατανάλωση οχτώ λίτρων γάλακτος από έναν ενήλικα!. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς που δίνουν τυποποιημένο γάλα, χρειάζεται να αλλάξουν μάρκες μέχρι να βρουν μία στην οποία δεν αντιδρά αλλεργικά το μωρό τους ή μέχρι το μωρό τους να ξεπεράσει την ευαισθησία του.

infokids.cy

Επομένως, ευαίσθητα μωρά μπορεί να αντιδρούν στο αγελαδινό γάλα που καταναλώνει η μητέρα τους. Μικρές ποσότητες της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να εμφανίζονται μέσα στο γάλα της μητέρας τους και να προκαλούν μια αλλεργική αντίδραση στο μωρό, ακόμα κι όταν η ίδια η μητέρα δεν είναι αλλεργική στο αγελαδινό γάλα. Αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση σε αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα μέσα στην οικογένεια, τότε μπορεί η ίδια η μητέρα να θελήσει να αποφύγει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς επίσης και να αποφασίσει να μην τα προσφέρει απευθείας στο μωρό της. Διαφορετικά, το μωρό μπορεί να έχει μια έντονη αλλεργική αντίδραση.

Κατά κύριο λόγο όμως, η προδιάθεση να παράγει κάποιος ειδικά  αντισώματα σε αθώες ουσίες, όπως οι τροφές, φαίνεται να έχει σχέση με την κληρονομικότητα. Τα άτομα με τροφική αλλεργία προέρχονται συχνά από γονείς με κάποια αλλεργία όπως αναπνευστική αλλεργία (ρινίτιδα και άσθμα) σε γύρεις, ακάρεα σκόνης, ζώα ή τροφική αλλεργία ή με μια πάθηση του δέρματος, την ατοπική δερματίτιδα.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: wikihealth.gr

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!